17 Graffiti walls spotted in Kuala Lumpur and Selangor

Salam and happy Eidul Adha to all Muslim.

Its been awhile since the last post because I’ve been busy with work and some freelance job (view portfolio to see my latest work). For your information, this entry is the hardest compilation I’ve ever done. I have a deep interest in graffiti artworks. I’ve been taking pictures every time I came across any graffiti walls since 2006.

I can see that 2009 is the rise of graffiti in Kuala Lumpur. In this entry, I tried to get all the creative, unique and beautiful ‘bombs’ instead of ‘tags’ which can be seen entire the city. I prefer ‘bomb’ because it is big, colourful and vibrant. These graffitis are here to stay and perhaps, grow longer and bolder. (Unless the authority will repaint the entire wall). Let’s check it out!

1. Shell Wangsa Maju

graffiti-kl-01Seksyen 5, Wangsa Maju – between Shell station and Affinbank

2. Dewan Serbaguna Datuk Keramat

graffiti-kl-02 Located at abandoned tennis court, Dewan Serbaguna Datuk Keramat. Can be seen from LRT Jelatek station too.

3. AKLEH Dato’ Keramat

graffiti-kl-03Klang riverbank in Dato’ Keramat, beneath AKLEH Prolintas expressway. Can be seen from Dato’ Keramat LRT Station. To date, this is the second longest graffiti wall in KL with approximate length of 325 meters.

4. Wangsa Melawati

graffiti-kl-04At a playground between Jalan Wangsa Melawati 1 and Jalan Wangsa Ceria 1.

5. Along river bank facing LRT Pasar Seni

graffiti-kl-051graffiti-kl-052graffiti-kl-053 Klang riverbank near Central Market. Since July until November, they have been working on painting beautiful and weird graffiti here. To date, this is the longest graffiti wall in KL with more than 400 meters length. Among the catchy design are 1Malaysia and Yasmin Ahmad potrait.

6. Outside Pasar Seni LRT Station

graffiti-kl-06Outside Pasar Seni LRT Station, behind TNB substation.

7. Behind DBKL water curtain

graffiti-kl-07If you drive along Jalan Tunku Abdul Rahman, near to the traffic light of Jalan Tun Perak, you can see this graffiti at a collapsed shophouse walls on your right. On the other side of the wall is a DBKL water curtain!

8. Setia Jaya Komuter station

graffiti-kl-08Located outside Mentari Court wall, facing Setia Jaya Komuter station.

9. Shah Alam Komuter station

graffiti-kl-09Underneath flyover of Persiaran Sultan at Jalan Nyiur 18/41, near Shah Alam Komuter station.

10. Leisure Commerce Square (a.k.a Bali)

graffiti-kl-10These Graffitis were painted on the zinc wall of a parking lot in front of Leisure Commerce Square (Taylor’s College PJ Campus).

11. Balai Seni Lukis Negara

graffiti-kl-11 Can be seen from Jalan Tun Razak. On last February 2009, National Art Gallery had organised Graff Jamm 09 and the Graffiti artworks was exhibited at Pavilion KL. Read more about Graff Jam 09 here and here.

12. TGV KLCC

graffiti-kl-12Along the exit route, can be seen after watching a movie. This one is my favourite, featuring Megatron from Transformers.

13. River bank near Jalan Damai

graffiti-kl-13Can be seen from Jalan Tun Razak, near AKLEH exit.

14. South City Plaza

graffiti-kl-14 I think they are having a graffiti contest in January 2009. These graffiti was painted on wooden planks.

15. International Islamic University Malaysia

graffiti-kl-15 Painted on a wall of planks during KAED Fest 2007. The same Graffiti demo also was held on Kaed Fest 2009. More pictures of KAED Fest 2009 graffiti demo here, here and here.

16. Bukit Kiara Equestrian Resort

graffiti-kl-16During DiGi MTV Carnival in 2006. DiGi provided few wooden planks and claimed to be the longest Graffiti wall in 2006.

17. Bukit Kiara Sports Complex

graffiti-kl-17 You can see five Malaysia’s Prime Ministers in graffiti style, from Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein Onn, Tun Mahathir and Tun Abdullah. Najib Razak potrait can be seen on the other wall.

Google Map of graffiti locations

So, here is the Google Map. I’ve plotted these location and maybe I’ll try to add them in the future. I’m feeling like playing GTA3 game, where I have to locate and spray the tags on the wall. Click on the map to view Google Map version.
graffiti-kl-map

If you’ve notice other cool graffiti walls, please let me know. I want to check ‘em out too!

65 thoughts on “17 Graffiti walls spotted in Kuala Lumpur and Selangor

  1. myss says:

    wah..good one! compiling all d pic..hobi yg menarik,,amat rajin ye anda..

    haha..perlu la include UIA skali? pdahal bukan on permanent wall pun..tu kan demo atas plywood je..

    ok keep up spotting cool graffiti walls!

    • Hehe. ni semua yang terlintas. tak kesah la permanent atau temporary. yang permanent wall pun ada yang kena repaint dgn DBKL balik..

      takde ape yang kekal di dunia ni..

  2. myss says:

    wah..good one! compiling all d pic..hobi yg menarik,,amat rajin ye anda..

    haha..perlu la include UIA skali? pdahal bukan on permanent wall pun..tu kan demo atas plywood je..

    ok keep up spotting cool graffiti walls!

    • Hehe. ni semua yang terlintas. tak kesah la permanent atau temporary. yang permanent wall pun ada yang kena repaint dgn DBKL balik..

      takde ape yang kekal di dunia ni..

    • a’ah kat bkt bintang imbi plaza carpark belah Asus Royal Club, kat area De Vegas (kalo tak silap laa), kat pudu jail pon ada raser nyer.. & sekitar bkt bintang..
      dulu graffiti2 ni dianggap vandalism.. skg nampak authority pon dah mcm tak kisah sgt.. kire bagus laa tu..

    • a’ah kat bkt bintang imbi plaza carpark belah Asus Royal Club, kat area De Vegas (kalo tak silap laa), kat pudu jail pon ada raser nyer.. & sekitar bkt bintang..
      dulu graffiti2 ni dianggap vandalism.. skg nampak authority pon dah mcm tak kisah sgt.. kire bagus laa tu..

  3. kt jelatek. riverbank bawah tuh. kt simpang b4 times square dri arah BB, di pavement dri cm ke masjid jamek, dan di merata2 tmpat.haha.best klu dpt wat graffiti nih

    • yang jelatek tu ada kat list nombor 3.

      nanti nak try jalan kat times square. jarang da pegi area times square n masjid jamek.

      actually, ni grafiti banyak nampak time naik keter atau tren.

  4. kt jelatek. riverbank bawah tuh. kt simpang b4 times square dri arah BB, di pavement dri cm ke masjid jamek, dan di merata2 tmpat.haha.best klu dpt wat graffiti nih

    • yang jelatek tu ada kat list nombor 3.

      nanti nak try jalan kat times square. jarang da pegi area times square n masjid jamek.

      actually, ni grafiti banyak nampak time naik keter atau tren.

    • Tapi memang susah nak dapat kebenaran dari pihak berkuasa. Kena harapkan pihak2 tertentu buat aktiviti / program grafiti, baru la dibenarkan.

    • helo bro. kat entri ni, saya ada senaraikan grafiti yang dibenarkan seperti kat Balai Seni Lukis dan kompleks rakan muda. Cuma masyarakat di luar sana memerlukan masa untuk menerima budaya luar ni.

      Saya tau saya cuma boleh menulis, tapi saya memang tabik spring dengan artis grafiti, sebab saya sendiri tak mampu nak hasilkan karya macam korang buat, cuma mampu lihat dari jauh saje,

    • Tapi memang susah nak dapat kebenaran dari pihak berkuasa. Kena harapkan pihak2 tertentu buat aktiviti / program grafiti, baru la dibenarkan.

    • helo bro. kat entri ni, saya ada senaraikan grafiti yang dibenarkan seperti kat Balai Seni Lukis dan kompleks rakan muda. Cuma masyarakat di luar sana memerlukan masa untuk menerima budaya luar ni.

      Saya tau saya cuma boleh menulis, tapi saya memang tabik spring dengan artis grafiti, sebab saya sendiri tak mampu nak hasilkan karya macam korang buat, cuma mampu lihat dari jauh saje,

  5. if last time sy rs activity graffiti ni kurang sihat (ala2 vandalism la konon) now my thought about it dah totally changed dah. graffiti ni is one of the coolest art in this century.. cewah!
    .-= nono´s last blog ..Tadaaaaaa… =-.

    • ewah2 cik nono. kool kan kalo dapat wat grafiti kat dinding UIA secara permanent. hehe. time convest ari tu pun ada gak cuma kurang menarik.

      tapi Dr. Mahathir tak ske la grafiti.

  6. if last time sy rs activity graffiti ni kurang sihat (ala2 vandalism la konon) now my thought about it dah totally changed dah. graffiti ni is one of the coolest art in this century.. cewah!
    .-= nono´s last blog ..Tadaaaaaa… =-.

    • ewah2 cik nono. kool kan kalo dapat wat grafiti kat dinding UIA secara permanent. hehe. time convest ari tu pun ada gak cuma kurang menarik.

      tapi Dr. Mahathir tak ske la grafiti.

  7. salam…
    saya sedang menjalankan aktiviti kolej di ukm…
    saya kene handle bahagian ‘pertandingan graffiti’…

    skang tgah proses mencari sponser…
    kamu ade idea x utk saya???

    lagi 1, mungkin kamu ade kenalan2 yang boleh membantu saya utk menjalankan aktiviti ini..

    sekian terima kasih…

  8. salam…
    saya sedang menjalankan aktiviti kolej di ukm…
    saya kene handle bahagian ‘pertandingan graffiti’…

    skang tgah proses mencari sponser…….
    kamu ade idea x utk saya???

    lagi 1, mungkin kamu ade kenalan2 yang boleh membantu saya utk menjalankan aktiviti ini..

    sekian terima kasih…

  9. salam…
    saya sedang menjalankan aktiviti kolej di ukm…
    saya kene handle bahagian ‘pertandingan graffiti’…

    skang tgah proses mencari sponser…
    kamu ade idea x utk saya???

    lagi 1, mungkin kamu ade kenalan2 yang boleh membantu saya utk menjalankan aktiviti ini..

    sekian terima kasih…

  10. salam…
    saya sedang menjalankan aktiviti kolej di ukm…
    saya kene handle bahagian ‘pertandingan graffiti’…

    skang tgah proses mencari sponser…….
    kamu ade idea x utk saya???

    lagi 1, mungkin kamu ade kenalan2 yang boleh membantu saya utk menjalankan aktiviti ini..

    sekian terima kasih…

    • yeah. thanks for the link. I’ve came across few local website about graffiti but forgot to bookmark em. anyway, keep supporting graffiti and modern art!

    • yeah. thanks for the link. I’ve came across few local website about graffiti but forgot to bookmark em. anyway, keep supporting graffiti and modern art!

  11. matahari says:

    maybe U 1 2 see at :
    car park… sebelah CIMB (Wisma RKT) Jln Raja Abdullah (area depan balai polis Dang Wangi).

  12. matahari says:

    maybe U 1 2 see at :
    car park… sebelah CIMB (Wisma RKT) Jln Raja Abdullah (area depan balai polis Dang Wangi).

  13. etty says:

    slm…ada x yg kt area sg.kelang?sy tgh wat study fsl urban art,,so klau blh nk tau grafitti tu start kt mana klau kt sg klang

    • Salam. Saya tak pasti sebab saya tak berada di KL. Saudari boleh naik LRT dan grafiti tu ada di antara KL Sentral dan Pasar Seni. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>