Names of Allah in Mentera Beradu

m20nasir.jpgThis song is very popular in Malaysia because by the time I post this entry, it is #1 in Carta Era and #2 in Hot FM Tiga Puluh.

This is just a quick post. After I received a forwarded email from my friend regarding Asmaul Husna. (Asmaul Husna is The Greatest Name of Allah), then I’ve realized something different from this song.

Try to listen carefully on the first 20 seconds of the song. You can download the full version here.

Masih belum sempurna. (Sneeze)
Bismillahirrahmanirrahim. Malique..

But if you try to listen carefully, actually its not just “Malique”. Actually they are:

Malikul Quddusus Salamul Mukminul ‘Aziz

There are 5 names of Allah. I’m not sure the last one is ‘Aziz or ‘Azim. Its hard to listen to the other 4 names because its the echo voice had started to ‘Mentera Beradu (3x) dengan irama dan lagu’. Maybe that’s part where they call the mantera or mantra.


My friend told me that most song composed by M.Nasir will has his own identity. I’m not sure who wrote the lyric. Whatever it is, I really enjoy this song. It is inspirational and also can give me motivation. Its the best Malay hip hop after ‘Alhamdulillah’ few years back.

The best part yet I don’t understand is..

Lu bikin dosa ku bikin prosa,
Testoteron, testarosa, cita-cita sosa
KL..KL.. kosa nostra,
Jalan berliku ku harung rollar kosta,
Gah sentosa tiada penyesalan

But, why am I bother to study and understand this lyric? I should have study and learn al-Quran more!

* Credit to Orkid World for the photo

124 thoughts on “Names of Allah in Mentera Beradu”

    1. eh bukan study pun. memang berniat nak study tapi biarlah mereka yang taknak blaja Quran yang tafsir lirik dan makna nye.. takde pekdah pn..

    1. eh bukan study pun. memang berniat nak study tapi biarlah mereka yang taknak blaja Quran yang tafsir lirik dan makna nye.. takde pekdah pn..

  1. aaa,baru saya ingat! ada orang penah emel tanyakan makna lirik lagu ni pada saya. haha. manalah saya tau.. saya jumpa pasal lagu ni pn dekat blog KNB. hee..

  2. aaa,baru saya ingat! ada orang penah emel tanyakan makna lirik lagu ni pada saya. haha. manalah saya tau.. saya jumpa pasal lagu ni pn dekat blog KNB. hee..

  3. Lirik Mentera Beradu :
    Masih belum sempurna..

    Gerakkan Hati… Hati gerakkan…
    Pandanglah aku.. aku lah dia..

    kulitku tebal.. ku kebal.. ingatku kebal..
    hanya berbual makan angin kembung perut mual…
    resah dan tidak senang.. hidup tak pernah lenang..
    ku schizo paranoia takut pecah tembelang

    pecah tembelang… peta dah hilang…
    bangau dah pulang… suara sumbang..

    lidahku kaku tak selicin kuku
    teman baikku buku
    bini ku pena.. tak pernah lena
    aku suka mengintai pantang ditenung
    berakhir pertelingkahan dalaman
    pasti belum

    ikut gerak hati.. pena melayang
    dilihat dua layang pandang
    tak lah sekarang
    takat meradang
    tanya.. abang gedang, apa barang?
    badan macam badang
    main macam belakang parang

    kuhunuskan keris musuh ada pistol
    tradisi kekalkan adaptasi harus betul
    tujuh baris keramat tujuh garis penamat
    baik berpada biar jahat asal selamat

    ramai saudaraku yang baik telah dipijak

    awan mendung yang berarak
    bawa tangis bawa resah
    rebah rindu yang terkumpul
    semua birat dan kalimah
    semua janji yang terikat
    lebur disisimu

    yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
    dari pengalaman bercakap dan bersalaman
    konflik motivasi cuba medatasi
    positif dan benci jadi inspirasi pagi

    peduli itu interpretasi basi pekakkan sebelah
    halang biar keduanya muka cantik
    soalan bodoh yang ditanya jadi melodinya
    lebih hina dari zina

    lu bikin dosa ku bikin prosa
    testosterone testarosa
    citacita sosa kl kl kosa nostra
    jalan berliku ku harung roller coaster
    gah sentosa tiada penyesalan
    luas pandangan jauh dah berjalan
    tak sempurna masih ada kejanggalan
    gagal merancang, merancang kegagalan

    awan mendung yang berarak
    bawa tangis bawa resah
    rebah rindu yang terkumpul
    semua birat dan kalimah
    semua janji yang terikat
    lebur disisimu

    kucing bawa tidur rimau bawa igau
    masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

    naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
    turun bukit pucat dengar tiga miaww
    kucing bawa tidur rimau bawa igau
    masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

    tolak pintu gua tiga kerat tenaga
    kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
    ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
    menang dengan otak tak mesti dengan pedang

    sebelum jadi bangkai ikan koi renang renang
    pura pura salah jawapan untuk naik berang
    panggil lima kawan atau biar pergi laju
    risaukan pekara remeh kita tak akan maju
    muka sama hijau hati siapa tahu
    merah dah menyala pasti mati siapa mahu
    gagap tiga kali bercakap benar saja
    bulan terang ramai yang keluar buat kerja

    panjat pokok buluh cari tukun air terjun
    naik sampai nampak dah terpegun turun
    tiga ular ikut lompat atau paut
    kalau lari mati jika jerut maut

    awan mendung yang berarak
    bawa tangis bawa resah
    rebah rindu yang terkumpul
    semua birat dan kalimah
    semua janji yang terikat
    lebur disisimu

    puisi hati mu… hati mu puisi
    palu hati ku palu hatiku

    kulit tak besalin walau saling ganti baju
    pandang sini pandang sini
    ku berbahasa baku kata kata nahu
    himpun jadi satu
    mantera beradu dengan irama dan lagu

    akhirnya sempurna….

    szakif latest post: New Blogger Mate

    1. thanks for the lyric.. ni lah komen kedua terpanjang ko kt blog aku. first time dulu ko dgn malasnya membalas tag kt komen aku jugak.. hehe

      maka sila study rajin2. hang da 4th year. kata nak konvo sama2 dgn aku thn dpn..

  4. Lirik Mentera Beradu :
    Masih belum sempurna..

    Gerakkan Hati… Hati gerakkan…
    Pandanglah aku.. aku lah dia..

    kulitku tebal.. ku kebal.. ingatku kebal..
    hanya berbual makan angin kembung perut mual…
    resah dan tidak senang.. hidup tak pernah lenang..
    ku schizo paranoia takut pecah tembelang

    pecah tembelang… peta dah hilang…
    bangau dah pulang… suara sumbang..

    lidahku kaku tak selicin kuku
    teman baikku buku
    bini ku pena.. tak pernah lena
    aku suka mengintai pantang ditenung
    berakhir pertelingkahan dalaman
    pasti belum

    ikut gerak hati.. pena melayang
    dilihat dua layang pandang
    tak lah sekarang
    takat meradang
    tanya.. abang gedang, apa barang?
    badan macam badang
    main macam belakang parang

    kuhunuskan keris musuh ada pistol
    tradisi kekalkan adaptasi harus betul
    tujuh baris keramat tujuh garis penamat
    baik berpada biar jahat asal selamat

    ramai saudaraku yang baik telah dipijak

    awan mendung yang berarak
    bawa tangis bawa resah
    rebah rindu yang terkumpul
    semua birat dan kalimah
    semua janji yang terikat
    lebur disisimu

    yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
    dari pengalaman bercakap dan bersalaman
    konflik motivasi cuba medatasi
    positif dan benci jadi inspirasi pagi

    peduli itu interpretasi basi pekakkan sebelah
    halang biar keduanya muka cantik
    soalan bodoh yang ditanya jadi melodinya
    lebih hina dari zina

    lu bikin dosa ku bikin prosa
    testosterone testarosa
    citacita sosa kl kl kosa nostra
    jalan berliku ku harung roller coaster
    gah sentosa tiada penyesalan
    luas pandangan jauh dah berjalan
    tak sempurna masih ada kejanggalan
    gagal merancang, merancang kegagalan

    awan mendung yang berarak
    bawa tangis bawa resah
    rebah rindu yang terkumpul
    semua birat dan kalimah
    semua janji yang terikat
    lebur disisimu

    kucing bawa tidur rimau bawa igau
    masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

    naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
    turun bukit pucat dengar tiga miaww
    kucing bawa tidur rimau bawa igau
    masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

    tolak pintu gua tiga kerat tenaga
    kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
    ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
    menang dengan otak tak mesti dengan pedang

    sebelum jadi bangkai ikan koi renang renang
    pura pura salah jawapan untuk naik berang
    panggil lima kawan atau biar pergi laju
    risaukan pekara remeh kita tak akan maju
    muka sama hijau hati siapa tahu
    merah dah menyala pasti mati siapa mahu
    gagap tiga kali bercakap benar saja
    bulan terang ramai yang keluar buat kerja

    panjat pokok buluh cari tukun air terjun
    naik sampai nampak dah terpegun turun
    tiga ular ikut lompat atau paut
    kalau lari mati jika jerut maut

    awan mendung yang berarak
    bawa tangis bawa resah
    rebah rindu yang terkumpul
    semua birat dan kalimah
    semua janji yang terikat
    lebur disisimu

    puisi hati mu… hati mu puisi
    palu hati ku palu hatiku

    kulit tak besalin walau saling ganti baju
    pandang sini pandang sini
    ku berbahasa baku kata kata nahu
    himpun jadi satu
    mantera beradu dengan irama dan lagu

    akhirnya sempurna….

    szakif latest post: New Blogger Mate

    1. thanks for the lyric.. ni lah komen kedua terpanjang ko kt blog aku. first time dulu ko dgn malasnya membalas tag kt komen aku jugak.. hehe

      maka sila study rajin2. hang da 4th year. kata nak konvo sama2 dgn aku thn dpn..

    1. alahai. itu sekadar ayat poyo dan peringatan utk diri sendiri jugak. nk study lirik boleh. tp utamakan Quran jugak dlm hidup kan ustazah chika?

    1. alahai. itu sekadar ayat poyo dan peringatan utk diri sendiri jugak. nk study lirik boleh. tp utamakan Quran jugak dlm hidup kan ustazah chika?

  5. asal kua statement last skali tuh??

    anyway, slalu dgr lagu nih kt radio, cuma tak bg perhatian kt lirik dia, maybe sbb cara malique nyanyi tuh, tak bape clear kata2 dia.
    it’s good to know that this song promotes goodness, and we can all learn from that, right?
    for me, anything positive is good 🙂

    1. itu sekadar peringatan utk diri sendiri. da lama tak sampaikan mesej2 islami dlm blog ni.. huhu

      tapi ok la cara rap melayu yg lebih mesra dgn pendengar malaysia. watpe rap laju2 tapi mesej tak sampai kan..?

    2. kekadang aku terfikir diorang ni sengaja rap supaya orang akan dengar lagu tu banyak kali. ditambah plak dengan selingan actual ‘nyanyian’, membuatkan lagu tu lebih mudah didekati utk didengari selalu

      *mak aih ayat aku~

      szakif latest post: New Blogger Mate

  6. asal kua statement last skali tuh??

    anyway, slalu dgr lagu nih kt radio, cuma tak bg perhatian kt lirik dia, maybe sbb cara malique nyanyi tuh, tak bape clear kata2 dia.
    it’s good to know that this song promotes goodness, and we can all learn from that, right?
    for me, anything positive is good 🙂

    1. itu sekadar peringatan utk diri sendiri. da lama tak sampaikan mesej2 islami dlm blog ni.. huhu

      tapi ok la cara rap melayu yg lebih mesra dgn pendengar malaysia. watpe rap laju2 tapi mesej tak sampai kan..?

    2. kekadang aku terfikir diorang ni sengaja rap supaya orang akan dengar lagu tu banyak kali. ditambah plak dengan selingan actual ‘nyanyian’, membuatkan lagu tu lebih mudah didekati utk didengari selalu

      *mak aih ayat aku~

      szakif latest post: New Blogger Mate

    1. haha. u can hide but u can’t run..
      if you keep listening to Korean pop music, of course you won’t listen to this one. unless you drive a car and turn on local stations..

      too meaningful and i don’t want to understand.. hehe

    1. haha. u can hide but u can’t run..
      if you keep listening to Korean pop music, of course you won’t listen to this one. unless you drive a car and turn on local stations..

      too meaningful and i don’t want to understand.. hehe

    1. yep. kalau senang faham apa mesej yang mereka nak sampaikan, lagi bagus. tapi itu namanya lagu. kalau direct sangat, orang cakap takde seninya. semoga boleh masuk anugerah juara lagu 🙂

  7. em..agakla..suka lagu tp tak paham lirik..tuh pasal jadik cam tak puas hati tuh bila x paham makna lirik kan. nak paham makna satu2 perkataan pon ssh nih kan plak nak paham the whole contents…berseni n puitis sangat sampai tak terfahamkan…!=) Kudos to them tho…

    najlaa latest post: Ini Budak Kelantan Punya Stories…

    1. yep. kalau senang faham apa mesej yang mereka nak sampaikan, lagi bagus. tapi itu namanya lagu. kalau direct sangat, orang cakap takde seninya. semoga boleh masuk anugerah juara lagu 🙂

  8. the most catchy part for me adalah

    “yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
    dari pengalaman bercakap dan bersalaman
    konflik motivasi cuba medatasi
    positif dan benci jadi inspirasi pagi”

    tapi.. YES.. lagu ni sangatla bermotivasi tinggi. saya baru tahu tentang lagu ni isnin yang lepas. and baru selamat download hari rabu. so now.. sedang mengkaji liriknya. mesti syiok kalo m.nasir n cik malique ni buat satu session ala2 kaji lyric sbb mmg best lagu ni cuma terlalu berseni sampaikan ada parts yg tak dapat dipahami. (^_^)v

  9. the most catchy part for me adalah

    “yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
    dari pengalaman bercakap dan bersalaman
    konflik motivasi cuba medatasi
    positif dan benci jadi inspirasi pagi”

    tapi.. YES.. lagu ni sangatla bermotivasi tinggi. saya baru tahu tentang lagu ni isnin yang lepas. and baru selamat download hari rabu. so now.. sedang mengkaji liriknya. mesti syiok kalo m.nasir n cik malique ni buat satu session ala2 kaji lyric sbb mmg best lagu ni cuma terlalu berseni sampaikan ada parts yg tak dapat dipahami. (^_^)v

  10. saya xrasa penulis lirik ni akan terangkan maksud sebenar kepada umum..kerana…mungkin akan dituduh bukan2..perasan x album solo malique ni berbeza dgn sebelum ini..ringkasnya more to islamic..walluhualam…masih belum sempurna…

  11. saya xrasa penulis lirik ni akan terangkan maksud sebenar kepada umum..kerana…mungkin akan dituduh bukan2..perasan x album solo malique ni berbeza dgn sebelum ini..ringkasnya more to islamic..walluhualam…masih belum sempurna…

  12. Tanya.. Abang Gedang, Apa Barang?
    (tanya abang besar, apa barang??)
    Tujuh Baris Keramat Tujuh Garis Penamat
    (buah merah.. double 7.. maksud mati)

  13. Tanya.. Abang Gedang, Apa Barang?
    (tanya abang besar, apa barang??)
    Tujuh Baris Keramat Tujuh Garis Penamat
    (buah merah.. double 7.. maksud mati)

    1. Wslm. Mesej dalam lagu ni ada yang Islamic dan kebanyakannya maksud sangat tersirat. Nak tau maksud dia pun rasanya kena tanya tukang lirik dia la. Saya minta maaf tak dapat nak tolong buat masa sekarang ni. Yang penting, hayatilah lirik2 yang jelas maksudnya dalam hidup kita.

    1. Wslm. Mesej dalam lagu ni ada yang Islamic dan kebanyakannya maksud sangat tersirat. Nak tau maksud dia pun rasanya kena tanya tukang lirik dia la. Saya minta maaf tak dapat nak tolong buat masa sekarang ni. Yang penting, hayatilah lirik2 yang jelas maksudnya dalam hidup kita.

  14. hye ezayu…”pandanglah aku..akulah dia”..cuba tengok cermin..nampak tak diri sendiri…kan kita ada dua…zahir dan roh..wallahualam..atau nak pening lagi..cuba dengar lagu m.nasir cermim mimpi..hayatilah…

  15. hye ezayu…”pandanglah aku..akulah dia”..cuba tengok cermin..nampak tak diri sendiri…kan kita ada dua…zahir dan roh..wallahualam..atau nak pening lagi..cuba dengar lagu m.nasir cermim mimpi..hayatilah…

  16. ” Tanya.. Abang Gedang, Apa Barang?
    (tanya abang besar, apa barang??)
    Tujuh Baris Keramat Tujuh Garis Penamat
    (buah merah.. double 7.. maksud mati)”

    kurang faham la bro..tlg jelaskan detail skit boleh..tak?..lebih2 lagi ttg kaitan dgn pekida..

  17. ” Tanya.. Abang Gedang, Apa Barang?
    (tanya abang besar, apa barang??)
    Tujuh Baris Keramat Tujuh Garis Penamat
    (buah merah.. double 7.. maksud mati)”

    kurang faham la bro..tlg jelaskan detail skit boleh..tak?..lebih2 lagi ttg kaitan dgn pekida..

  18. 7 baris keramat..7 baris penamat.
    mcam surah Al-quraan.
    al-fatihah ada 7 baris.
    an-naas ada 7 baris jugak..perhatikan kedudukan surah dalam al-quraan.

  19. 7 baris keramat..7 baris penamat.
    mcam surah Al-quraan.
    al-fatihah ada 7 baris.
    an-naas ada 7 baris jugak..perhatikan kedudukan surah dalam al-quraan.

  20. Sebelum jadi naga ikan koi renang – renang
    Kura – kura salah jawab pantun naik berang
    Panggil lima kawan atau biar pergi laju

    muka sama HIJAU hati siapa tahu
    MERAH dan berdegup pasti mati siapa mahu
    gagap 3 kali, bercakap benar saja
    kalau 0 jangan menyamar ada kuasa

    panjat pokok buloh
    cari tokong air terjun
    naik sampai nampak
    dah terpegun turun

    tiga ular ikut
    lompat atau paut
    kalau lari mati
    jika belot maut

  21. Sebelum jadi naga ikan koi renang – renang
    Kura – kura salah jawab pantun naik berang
    Panggil lima kawan atau biar pergi laju

    muka sama HIJAU hati siapa tahu
    MERAH dan berdegup pasti mati siapa mahu
    gagap 3 kali, bercakap benar saja
    kalau 0 jangan menyamar ada kuasa

    panjat pokok buloh
    cari tokong air terjun
    naik sampai nampak
    dah terpegun turun

    tiga ular ikut
    lompat atau paut
    kalau lari mati
    jika belot maut

  22. Saudara… Saudari ku yang ‘curious’…

    Keseluruhan lagu ini… (‘long story short’),
    ditujukan untuk bangsa melayu supaya “bangun dari tidur”.

    Ada bait-bait yang saudara-saudari dengar @ baca dalam lirik tu yang buat terpikir… “takkan la M. Nasir maksudkan itu?”… memang ITU la yang beliau cuba sampaikan.

    Untuk renungan bersama… ikan yang renang-renang jangan disangka tidak menyambar…

    Wallahualam.

  23. Saudara… Saudari ku yang ‘curious’…

    Keseluruhan lagu ini… (‘long story short’),
    ditujukan untuk bangsa melayu supaya “bangun dari tidur”.

    Ada bait-bait yang saudara-saudari dengar @ baca dalam lirik tu yang buat terpikir… “takkan la M. Nasir maksudkan itu?”… memang ITU la yang beliau cuba sampaikan.

    Untuk renungan bersama… ikan yang renang-renang jangan disangka tidak menyambar…

    Wallahualam.

  24. salam keramat menjunjung tinggi
    7 petala langit menjadi saksi
    30 juzuk menjadi pegangan hati
    360 daerah menjadi saksi
    salam sahabat hamba hulurkan..

    malique bawa pantun dan baju….///

  25. mantera beradu..
    bertujuan untuk menegur golongan tertentu..(yg baru/muda)
    kerana darah muda dan kegairahan membuatkan diri pantang ditegur kerana kesalahan dan usah ”menjual nama”jika tidak tahu yang sebenarnya…dan nasihat untuk kita semua,supaya tafsir pergaulan sebelum melaksanakn..kerana hati seseorang itu xdpat dibaca oleh individu laen melainkn dirinya sendiri….
    *pendapat kita berbeza,
    destinasi kita sama,
    janji keramat antara kita
    kau dan aku sama….

    salam perjuangan salam saudara…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *