Eid Mubarak Greetings

eidcards.jpg

Raya Greeting Cards

I’ve sent 10 Raya cards and up to 30th September, I only received 8 cards. Its OK. The true meaning in giving card raya is not to expect the reply. It shows one sincerity as we think of someone by sending him/her card. Special thanks to Nurulhuda Faris, Analia, Zawani, Chazzie & Nanae, Mrs Romizan, Khairunnisa, Pikot and Fairuz for your lovely raya cards. Since post office is closed from 1st to 5th October, I’m expecting few more cards coming in this week.


Friendster’s Raya Testimonials

I’ve offered to all my friends in Friendster duit raya for those who give me a custom made Raya testi or raya e-cards. Since the offer is quite late, then I only receive 24 testimonials up to 5th October.

Raya SMS Wishes

Special thanks to all my friends who sent me SMS Raya wishes. To date, I only received 48 SMSs. I’m not that popular unlike Szakif. πŸ˜‰

AAD designers
MawadahAd
CtLatifahZawawi
ZulCombi
PijatAD
DayanaAAD
Haslindar
CtSarahFathilah
Jeena Ishak
Aziah Cd
UzairAsri
DeqnaAli
Fakhar
Taqie
Husna Amiruzan
Melow
Izzati Ismail
CtAishah
Bro Fakhul
FadilMustapa
SabrinaX
Asyraf Muna

UIA Sisters
Roslina Mhs
P Syarah
P Haswani
P Nadia
Zawani
Fauziana
TW Huda
Nurulhuda Faris
Tgku RfJA
HayatuluIzah
WanNurYanie
IP Munirah
P Zira
P Fitrah
TW Joey Erni
TW Shahida
Marsita Zainal
Ain Pungut
UIA Brothers
P Ikhwan
HwHafizGmlg
P Sofiyuslm
HazwanMidi
Zakifs
P Khairudin
P RoyPzin
P Zulhilmi

Others
MuazFaris
Fiza Natasya

Pantun is very synonym with Malay culture. So, here’s some of the best pantun raya that I’ve received from them. Pantun raya has become one of popular search keyword to my blog despite that Pantun orang Malaysia di Hari Raya was posted 4 years ago.

Mata kadang2 salah melihat,
Mulut kadang2 salah berucap,
Hati kadang2 salah menduga,
Mohon maafkan segala silap yg pasti ada.
Slm Aidilfitri. Maaf zahir batin
Siti Latifah

Selesai sudah berpuasa,
Syawal tiba menyambut kemenangan.
Amalan bulan Ramadhan harus diteruskan,
Jangan lupa separuh jalan.
Memohon maaf, jangan sebelah tangan,
Sori ar, gue xpandai berpantun nih.
Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin.

Sebulan sudah berpuasa,
Syawal tiba merai kemenangan.
Amalan di Ramadhan jangan dilupakan,
Supaya akhirat nanti senang.
Mohon maaf. Jangan sebelah tangan.
Sori ar. xtau sambung lagi. Haha.
Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin
Taqie and Family

Di dalam kerendahan hati ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa,
Dalam Ramadhan ada penyeri Syawal,
Salam Aidilfitri
Syarifah Norfauziana

Ayah masak lemang dengan ketupat,
Mak busy buat kuih tart,
Kad raya nak hantar dah tak sempat,
SMS lagi jimat posmen pun tak penat!
Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin
HwHafizGmlg

Bayu menyusun sebebas merpati,
menyapa selasih meminta budi.
Ampun diminta seikhlas hati,
Semoga Silaturrahim Kekal abadi.
“Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir batin”
Nurmunirah Bt Yahaya

Berlalu Ramadhan fajar Syawal menjelma,
Muslimin Muslimat menyambut hari raya,
Tangan kuhulurkan mohon kemaafan,
Salah silap harap diampunkan.
Salam kemaafan di Aidilfitri, Zahir dan Batin.
Tulus ikhlas dari hati
Lyn

Sorong papan tarik papan,
Di sand licin disapu putty,
Marilah kita maaf maafan
Di hari raya mulia ini.

Buah cempedak di luar bengkel,
Boleh dicasting buat acuan,
Salah besar ataupun kecil,
Mari sama kita ampunkan
Pijat

Ramadhan dilambai dalam kesedihan,
Syawal disambut penuh kesyukuran,
Maaf zahir batin suatu telahan,
Tulus daripadaku dalam keikhlasan
Szakif

Pejam celik pejam celik dah lama tak jumpe,
Pejam celik dah 29 hari pose,
Makin dipejam celik makn banyak salah dan dosa,
Sementara masih celik, banyak2lah buat pahala,
Sebelum pejam xcelik2 harap maaf jika tersalah kata
Camat Awi Waye
Mawaddah & Family

B4 Aidilfitri datang, B4 Ramadhan pergi,
B4 operator busy, B4 mesej asyik pending,
B4 kredit abis,
Sy nak mengucapkan minal aidil walfaizin
Mohon maaf zahir & batin
P Haswani

I want to be creative. So I’ve created my own 6 lines Pantun. This pantun was meant to reply to my friends.

Riang hati mendapat mesej darimu,
Ramadhan berlalu hatiku pilu,
Syawal beradu bertambah syahdu,
Mohon maaf atas segala kesalahanku,
Salam Eid Mubarak buat temanku,
Moga bertemu lagi di lain waktu.

Feel free to share you favourite Raya pantun with me through the comments! I bet you haven’t deleted them from your inbox.

79 thoughts on “Eid Mubarak Greetings”

    1. Orang2 yang kreatif dengan pantun selalu boleh buat lagu hiphop. Try dengar lirik Malique (Too Phat) ataupun Cat Farish (Fabulous Catz) tu..

      SMS oversea mesti mahal kan? Roaming eh? Ke pakai nombor local je?

    1. Orang2 yang kreatif dengan pantun selalu boleh buat lagu hiphop. Try dengar lirik Malique (Too Phat) ataupun Cat Farish (Fabulous Catz) tu..

      SMS oversea mesti mahal kan? Roaming eh? Ke pakai nombor local je?

    1. Pantun aku lagi la hampeh kot. nak mantap, hujung dengan tengah rima kena sama.

      Malam tu aku call kawan, abes plak kredit tak dpt nk send kt laen2..

    1. Pantun aku lagi la hampeh kot. nak mantap, hujung dengan tengah rima kena sama.

      Malam tu aku call kawan, abes plak kredit tak dpt nk send kt laen2..

  1. haha.. dah delete pun. My inbox tak boleh simpan banyak2 msg. Frankly speaking, it’s very annoying to read all those pantun raya..
    I dont need those pantun raya. just a simple speech would be enough for me.

    I made 6 card for hari raya for my bestie, but tak jadi hantar sebab tak sempat dah.. πŸ™

    saffa just blog about Yay! Final Semester Exam Madness Is Coming

    1. oh safa tak suka pantun. last year pun sy tak layan pantun2 ni tapi tahun ni saje ske2 nk try berpantun.

      p/s – ni mesti sebab pernah jd komiti pesta pantun dulu kot.. hehe

  2. haha.. dah delete pun. My inbox tak boleh simpan banyak2 msg. Frankly speaking, it’s very annoying to read all those pantun raya..
    I dont need those pantun raya. just a simple speech would be enough for me.

    I made 6 card for hari raya for my bestie, but tak jadi hantar sebab tak sempat dah.. πŸ™

    saffa just blog about Yay! Final Semester Exam Madness Is Coming

    1. oh safa tak suka pantun. last year pun sy tak layan pantun2 ni tapi tahun ni saje ske2 nk try berpantun.

      p/s – ni mesti sebab pernah jd komiti pesta pantun dulu kot.. hehe

  3. skang ni kad raya dah tak berapa famous.
    suma dah d gntikan dgn sms.

    tp bg nana,
    kad raya lebig bermakna.
    ada sentimental value ^^

    1. sentimental value tu sebab orang tak buang semudah mendelete SMS kan?

      tahun dpn nak kad raya tak? nk bagi kombo utk kak nani skali.. πŸ˜‰

  4. skang ni kad raya dah tak berapa famous.
    suma dah d gntikan dgn sms.

    tp bg nana,
    kad raya lebig bermakna.
    ada sentimental value ^^

    1. sentimental value tu sebab orang tak buang semudah mendelete SMS kan?

      tahun dpn nak kad raya tak? nk bagi kombo utk kak nani skali.. πŸ˜‰

  5. salam.. nice blog.. bukan kali pertama berkunjung, cuma tak pernah drop comment..huhu.. tak dpt kad raya pun. tp dpt call raya.. ok jugak la tu kan? tp, tak semestinya tak bg kad ry, diorg lupa kita kan. Sesuatu yg bertulis dgn tgn sendiri, lebih bermakna, surat or sth else.. pi jamuan ry kt tikl x?

    1. salam. thanks for dropping by and dropping a comment. hehe

      tak dapat la invitation psl jamuan raya tu. takpe la. insyaAllah tahun dpn saya pegi kalo dijemput atau diberitahu.. thanks!

  6. salam.. nice blog.. bukan kali pertama berkunjung, cuma tak pernah drop comment..huhu.. tak dpt kad raya pun. tp dpt call raya.. ok jugak la tu kan? tp, tak semestinya tak bg kad ry, diorg lupa kita kan. Sesuatu yg bertulis dgn tgn sendiri, lebih bermakna, surat or sth else.. pi jamuan ry kt tikl x?

    1. salam. thanks for dropping by and dropping a comment. hehe

      tak dapat la invitation psl jamuan raya tu. takpe la. insyaAllah tahun dpn saya pegi kalo dijemput atau diberitahu.. thanks!

  7. hehe..nk bagi sms raya pd kamu,rasa cam gigih sangat (since dah ckp yg sama kat fster ngn kad raya kan)
    ni salah satu pantun raya yg saya dpt from my aikol fren
    “anak kambing takde halkum,
    ASSALAMUALAIKUM..
    budak2 tengok Pepaya,
    SELAMAT HARI RAYA.
    minum pepsi dalam tin,
    MAAF ZAHIR DAN BATIN.
    buah rambutan masak ranum,
    HALALKAN MAKAN DAN MINUM.
    biskut coklat dalam raga,
    IKHLAS DARI IZZAT DAN KELUARGA”

    gigih sungguh laa mencipta kan..tergelak2 jugak sy membaca msg raya dia ni..

    1. haha. ni memang palik unik. mesti makan lebih dr 2 kredit SMS nih.

      tak salah pun antar kombo kt sume. kira pakej greeting raya la.. cuma duit raya je tiada..:P

  8. hehe..nk bagi sms raya pd kamu,rasa cam gigih sangat (since dah ckp yg sama kat fster ngn kad raya kan)
    ni salah satu pantun raya yg saya dpt from my aikol fren
    “anak kambing takde halkum,
    ASSALAMUALAIKUM..
    budak2 tengok Pepaya,
    SELAMAT HARI RAYA.
    minum pepsi dalam tin,
    MAAF ZAHIR DAN BATIN.
    buah rambutan masak ranum,
    HALALKAN MAKAN DAN MINUM.
    biskut coklat dalam raga,
    IKHLAS DARI IZZAT DAN KELUARGA”

    gigih sungguh laa mencipta kan..tergelak2 jugak sy membaca msg raya dia ni..

    1. haha. ni memang palik unik. mesti makan lebih dr 2 kredit SMS nih.

      tak salah pun antar kombo kt sume. kira pakej greeting raya la.. cuma duit raya je tiada..:P

  9. 1. wowww..banyaknye sms raya..kamu memang popular!!

    2. sms raya kawan2 hanya mampu saya balas selepas raya ke tiga…demam di hari raya memang teruk dan tak best!!

    3. awak memang suka erk letak kat blog sms dan apa jua ucapan kawan2..memang sangat menghargai teman2 awak ni..teruskan usaha..nak copy la mana2 pantun yang best tu.

    JuliaNa just blog about Hari Yang Baik Menanam Pokok?

    1. 3. silakan kalau nak copy. ni jela cara paling mudah nak menghargai kawan2 dlm blog ni.

      2. aduhai. kesian plak kamu demam semasa raya. pasti makan macam2 ni.

      1. kalau orang popular pasti da dpt lebih dari 100 sms smp terpaksa delete. henpon SE cacat sbb xleh simpan lebih 120 mesej..bengong

  10. 1. wowww..banyaknye sms raya..kamu memang popular!!

    2. sms raya kawan2 hanya mampu saya balas selepas raya ke tiga…demam di hari raya memang teruk dan tak best!!

    3. awak memang suka erk letak kat blog sms dan apa jua ucapan kawan2..memang sangat menghargai teman2 awak ni..teruskan usaha..nak copy la mana2 pantun yang best tu.

    JuliaNa just blog about Hari Yang Baik Menanam Pokok?

    1. 3. silakan kalau nak copy. ni jela cara paling mudah nak menghargai kawan2 dlm blog ni.

      2. aduhai. kesian plak kamu demam semasa raya. pasti makan macam2 ni.

      1. kalau orang popular pasti da dpt lebih dari 100 sms smp terpaksa delete. henpon SE cacat sbb xleh simpan lebih 120 mesej..bengong

  11. huh..smpai gak kad raya aku tuh wlupun kami sumbat dlm kotak post pada hari sabtu dekat2 nk buka puasa..haha…

    ada yg tak sempat anta kad raya aku bagi postcard je..mintak kat stewardes, tulis sket2 pastu mintak diorang post kan..hehehh…
    selamat hari raya!

    1. ye. sampai jugak last2 minit. mujur posmen tak cuti awal. kad sangat cantik!! i like.. hehe

      selamat teruskan beraya lagi.. nak pegi umah wahida!!

  12. huh..smpai gak kad raya aku tuh wlupun kami sumbat dlm kotak post pada hari sabtu dekat2 nk buka puasa..haha…

    ada yg tak sempat anta kad raya aku bagi postcard je..mintak kat stewardes, tulis sket2 pastu mintak diorang post kan..hehehh…
    selamat hari raya!

    1. ye. sampai jugak last2 minit. mujur posmen tak cuti awal. kad sangat cantik!! i like.. hehe

      selamat teruskan beraya lagi.. nak pegi umah wahida!!

  13. celcom tak macam maxis kot.. sebab maxis sangat sengal time raya aritu. dah la sms masuk lambat, nk send out tak boleh.. nak call pn tak boleh. alahai.. sakit hati saya. serius rasa nk pakai celcom tapi sebab henpon ada satu je, tak jadi la tuka ke celcom. huhu

    !x0r@ just blog about Ahha,PR dah jatuh! Jadi….

    1. sabar jela. tu pasal ada pantun yang ckp ‘b4 operator bz b4 mesej asyik pending’

      ala bukan selalul pun. time raya je.. stahun skali kan..

      takyah la bazir pki dua nombor. satu sudah..

  14. celcom tak macam maxis kot.. sebab maxis sangat sengal time raya aritu. dah la sms masuk lambat, nk send out tak boleh.. nak call pn tak boleh. alahai.. sakit hati saya. serius rasa nk pakai celcom tapi sebab henpon ada satu je, tak jadi la tuka ke celcom. huhu

    !x0r@ just blog about Ahha,PR dah jatuh! Jadi….

    1. sabar jela. tu pasal ada pantun yang ckp ‘b4 operator bz b4 mesej asyik pending’

      ala bukan selalul pun. time raya je.. stahun skali kan..

      takyah la bazir pki dua nombor. satu sudah..

  15. Whoa.. You did receive quite a lot of raya card. I sent one and got back none. Tapi takpe la kan. Yang penting ikhlas. Bagi sms pun kira ok ape. =D

    One day before raya, maxis jammed giler. Nak hantar message pun susah. =.=”

    Mira just blog about Quick post

    1. Nie nak promote celcom la ek. Kakak & adik saya guna maxis & celcom. saya ada maxis je. nak guna celcom, tapi kawan2 semua guna maxis. susah la kan. =.=”

      ok, tahun depan saya hantar. =P

      Mira just blog about Quick post

  16. Whoa.. You did receive quite a lot of raya card. I sent one and got back none. Tapi takpe la kan. Yang penting ikhlas. Bagi sms pun kira ok ape. =D

    One day before raya, maxis jammed giler. Nak hantar message pun susah. =.=”

    Mira just blog about Quick post

    1. Nie nak promote celcom la ek. Kakak & adik saya guna maxis & celcom. saya ada maxis je. nak guna celcom, tapi kawan2 semua guna maxis. susah la kan. =.=”

      ok, tahun depan saya hantar. =P

      Mira just blog about Quick post

  17. Pingback: Pantun orang Malaysia di hari raya | adlankhalidi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *