Khatam tapi tak faham

Dr. Danial Zainal Abidin
Dr. Danial Zainal Abidin
On 7th September 2008, I went to Surau An-Nur Lebuh Nipah to listen to Kuliah Subuh by Dr. Danial Zainal Abidin. This is my first time meeting Dr. Danial in person. He’s one of the famous doctor in Penang. He has his own clinic, Klinik Syifa at Jalan Sultan Azlan Shah in Gelugor, Penang.

That’s a quick introduction. What I want to share here is the meaning of reciting or reading Quran in this holy month.

I used to recite Quran one juz (20 pages) daily in order to finish 30 juzu’ in 30 days. I still remember during my secondary school where I manage to khatam Quran once every Ramadhan. However, after entering UIA Gombak, I don’t read Quran as much as I did in the school days. Life’s in UIA is hectic and at times I don’t have time to khatam for the last 3 years.

However, after listening to DD’s talk about finishing Quran in 30 days, without understanding the meaning and issues, I’m totally agree with him.

What’s the purpose of reading the whole Quran when you don’t understand its meaning? He asked us again. Which one is better? The one who manage to finish Quran without understand it or the one who manage to read half of Quran but get the translation and the content?

Credits to Huda for giving me handy Quran and its translation. Reading Quran has never been so much enlightening. Its better to recite, read and understand the content rather than finishing without gaining anything, this refers to the old Adlan few years back.

P/S – remember the race of the hare and turtle? and which one is better? Quality or Quantity?

52 thoughts on “Khatam tapi tak faham”

  1. membaca quran dgn pengetahuan tentang maknanya memberi kelebihan pada ketika. ada penghayatan di situ. jadi kesan pada diri pasti ada…

    membaca tanpa tahu makna, kita tak boleh pertikaikan. sekurang2nya kita harus bersyukur pd tuhan kerna dibukakan hati seseorang itu untuk membaca quran…

    ps: aku sedih lihat anak2 muda sekarang tidak mengenal huruf jawi langsung. membaca quran apatah lagi. adeh

  2. membaca quran dgn pengetahuan tentang maknanya memberi kelebihan pada ketika. ada penghayatan di situ. jadi kesan pada diri pasti ada…

    membaca tanpa tahu makna, kita tak boleh pertikaikan. sekurang2nya kita harus bersyukur pd tuhan kerna dibukakan hati seseorang itu untuk membaca quran…

    ps: aku sedih lihat anak2 muda sekarang tidak mengenal huruf jawi langsung. membaca quran apatah lagi. adeh

  3. sekadar pndapat.. Allah xakan mensia2kan amalan hambanya..walau sekecil zarah sekalipon.. setiap org punya keupayaan berbeza.. tiada bayi yang terus berjalan tnpa meniarap, merangkak dan bertatih terlebih dahulu..melainkan dgn izinNya..

    Dari Ibnu Mas’ud radhiallahu ‘anhu, katanya: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Barangsiapa membaca satu huruf dari kitab Allah maka baginya satu kebaikan, dan satu kebaikan itu dibalas sepuluh kali lipatnya. Aku tidak mengatakan alif lam mim itu satu huruf; tetapi alif satu huruf; lam satu huruf dan mim satu huruf.” (HR. At-Tirmidzi, katanya: hadits hasan shahih).

    Dari Aisyah radhiallahu ‘anhu, katanya: Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Orang yang membaca Al-Qur’an dengan mahir adalah bersama para malaikat yang mulia lagi taat, sedangkan orang yang membaca Al-Quran dengan tergagap dan susah membacanya baginya dua pahala.” (Hadits Muttafaq ‘Alaih). Dua pahala, yakni pahala membaca dan pahala susah payahnya.

    maaf, skadar nk merespon pd pndapat tiada gunanya bace saje tanpa fahaminya.. (tp, doesnt mean kt x prlu fhaminya, tp, perlulah ade effort utk memahaminya..) yg msh merangkak, kt bg galakan utk sntiasa dekat dgn Quran, sntiasa membacanya..(lbh baik bace drpd terus tidak kn..) utk yg sdg bertatih, kt tunjuk lagi, jg berikan galakan untk trus belajar ke langkah seterusnya.. yg sdh mula mau bjalan, kt mula ajaknya utk fahami mksud pula.. utk yg sdh pandai blari, istiqamah.. dan terus berusaha utk mendalaminya..Allah xkan membuatkn amaln kt tu ‘tiada gunanya’..dgn hanya membaca juga, Allah sudah sediakan byk ganjaran..Allah itu Maha Pemurah..Buktinya, hanya kebaikan sebesar zarah juga sudah diterima dan diberi ganjaran oleh Allah..Jadi, adkh baca Quran itu kurang atau lebih dari sebesar zarah?? Wallahu’alam.. sekadar pendapat..

    sempena Ramadhan pula, sy sndr ade target utk khatam 30juzk insyaAllah.. sehinggakan slalu saja x mnyempat fhami mksdnya..utk bln2 biasa insyaAllah sy mengamalkan bace dn fhm-insyaAllah.. tp tu la.. yg ni yg sy mau tahu.. kalau tba bln ramadhan yg mane prior bg kt.. bce dan fahami mksd(tnpa hbs 30jzk) atau khatam 30jzk tp x smpat mamahaminya.. mcm mane yep??sy x arif ttg hal ni.. jd, hrp ada yg explen lbh lnjut.. dn andai ade pndpt sy yg brcanggah.. sudi2lah btlkn ye..dn trimas bt yg kemukakn psl tjuk ni yg buatkan sy byk bfikir..
    wallahu’alam..

    munadhia just blog about Kami diekori??!!!

    1. Bulan ramadhan ni kan. .semua amalan kita akan digandakan pahala. So why not khatam Quraneven kalau kita tak sempat faham?

      Sebab baca Quran tu sendiri da dapat pahala. Kalau amal, lagi2 la banyak pahala.

      Lagipun kita nak jadikan bulan ni untuk train kita jadi lebih rajin di bulan2 lain.

      So kalau kita ikhlas baca Quran sebanyak mungkin especially sampai khatam bagusla.

      Yang penting istiqamah la. Jangan time ni je baca rajin then bulan len x baca langsung. So teruskan la niat nak khatam Quran. Moga dapat banyak pahala.

      Memang paling baik la kalau dapat baca, faham dan amal. πŸ™‚

      Bagus orang2 praktikal banyak masa kan banding orang2 student. So gunakan masa sebaiknya.

      Ingat 5 perkara. Antaranya lapang sebelum sempit kan..

  4. sekadar pndapat.. Allah xakan mensia2kan amalan hambanya..walau sekecil zarah sekalipon.. setiap org punya keupayaan berbeza.. tiada bayi yang terus berjalan tnpa meniarap, merangkak dan bertatih terlebih dahulu..melainkan dgn izinNya..

    Dari Ibnu Mas’ud radhiallahu ‘anhu, katanya: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Barangsiapa membaca satu huruf dari kitab Allah maka baginya satu kebaikan, dan satu kebaikan itu dibalas sepuluh kali lipatnya. Aku tidak mengatakan alif lam mim itu satu huruf; tetapi alif satu huruf; lam satu huruf dan mim satu huruf.” (HR. At-Tirmidzi, katanya: hadits hasan shahih).

    Dari Aisyah radhiallahu ‘anhu, katanya: Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Orang yang membaca Al-Qur’an dengan mahir adalah bersama para malaikat yang mulia lagi taat, sedangkan orang yang membaca Al-Quran dengan tergagap dan susah membacanya baginya dua pahala.” (Hadits Muttafaq ‘Alaih). Dua pahala, yakni pahala membaca dan pahala susah payahnya.

    maaf, skadar nk merespon pd pndapat tiada gunanya bace saje tanpa fahaminya.. (tp, doesnt mean kt x prlu fhaminya, tp, perlulah ade effort utk memahaminya..) yg msh merangkak, kt bg galakan utk sntiasa dekat dgn Quran, sntiasa membacanya..(lbh baik bace drpd terus tidak kn..) utk yg sdg bertatih, kt tunjuk lagi, jg berikan galakan untk trus belajar ke langkah seterusnya.. yg sdh mula mau bjalan, kt mula ajaknya utk fahami mksud pula.. utk yg sdh pandai blari, istiqamah.. dan terus berusaha utk mendalaminya..Allah xkan membuatkn amaln kt tu ‘tiada gunanya’..dgn hanya membaca juga, Allah sudah sediakan byk ganjaran..Allah itu Maha Pemurah..Buktinya, hanya kebaikan sebesar zarah juga sudah diterima dan diberi ganjaran oleh Allah..Jadi, adkh baca Quran itu kurang atau lebih dari sebesar zarah?? Wallahu’alam.. sekadar pendapat..

    sempena Ramadhan pula, sy sndr ade target utk khatam 30juzk insyaAllah.. sehinggakan slalu saja x mnyempat fhami mksdnya..utk bln2 biasa insyaAllah sy mengamalkan bace dn fhm-insyaAllah.. tp tu la.. yg ni yg sy mau tahu.. kalau tba bln ramadhan yg mane prior bg kt.. bce dan fahami mksd(tnpa hbs 30jzk) atau khatam 30jzk tp x smpat mamahaminya.. mcm mane yep??sy x arif ttg hal ni.. jd, hrp ada yg explen lbh lnjut.. dn andai ade pndpt sy yg brcanggah.. sudi2lah btlkn ye..dn trimas bt yg kemukakn psl tjuk ni yg buatkan sy byk bfikir..
    wallahu’alam..

    munadhia just blog about Kami diekori??!!!

    1. Bulan ramadhan ni kan. .semua amalan kita akan digandakan pahala. So why not khatam Quraneven kalau kita tak sempat faham?

      Sebab baca Quran tu sendiri da dapat pahala. Kalau amal, lagi2 la banyak pahala.

      Lagipun kita nak jadikan bulan ni untuk train kita jadi lebih rajin di bulan2 lain.

      So kalau kita ikhlas baca Quran sebanyak mungkin especially sampai khatam bagusla.

      Yang penting istiqamah la. Jangan time ni je baca rajin then bulan len x baca langsung. So teruskan la niat nak khatam Quran. Moga dapat banyak pahala.

      Memang paling baik la kalau dapat baca, faham dan amal. πŸ™‚

      Bagus orang2 praktikal banyak masa kan banding orang2 student. So gunakan masa sebaiknya.

      Ingat 5 perkara. Antaranya lapang sebelum sempit kan..

  5. yup.. tadabbur (feel the meaning) is important. Rasulullah himself khatam once a month.. until the last Ramadhan before he wafat, he khatam twice with Jibril a.s.

    1. o yeah.. i remembered about that..

      btw Arab people can understand easily when they read.. unlike us Malay people, we need to get the translation to understand.. plus need to read tafsir to understand its message too..

  6. yup.. tadabbur (feel the meaning) is important. Rasulullah himself khatam once a month.. until the last Ramadhan before he wafat, he khatam twice with Jibril a.s.

    1. o yeah.. i remembered about that..

      btw Arab people can understand easily when they read.. unlike us Malay people, we need to get the translation to understand.. plus need to read tafsir to understand its message too..

  7. This is such a good article! πŸ™‚ I did finish all the 30 juzu’ but I didn’t even understand a single thing from the Quran. So now, I’m reciting the Quran together with the translation afterwards. ^^

  8. This is such a good article! πŸ™‚ I did finish all the 30 juzu’ but I didn’t even understand a single thing from the Quran. So now, I’m reciting the Quran together with the translation afterwards. ^^

  9. kadang2 org menjadikan khatam quran ni setakat trend semata-mata di bulan puasa. Seharusnya kita fahami maksud,di samping kita membacanya..

    Tapi jangan jadikan ianya alasan supaya kita tidak melakukan pembacaan Quran.Sekarang kan dah banyak tafsir Al-Quran dan mudah juga didapati di mana-mana..

    Usahalah…tak rugi meningkatkan samada kualiti atau kuantiti di dalam hal sebegini.

    Salam ramadhan πŸ™‚

    Shila just blog about Hari Emo Sedunia…?!

  10. kadang2 org menjadikan khatam quran ni setakat trend semata-mata di bulan puasa. Seharusnya kita fahami maksud,di samping kita membacanya..

    Tapi jangan jadikan ianya alasan supaya kita tidak melakukan pembacaan Quran.Sekarang kan dah banyak tafsir Al-Quran dan mudah juga didapati di mana-mana..

    Usahalah…tak rugi meningkatkan samada kualiti atau kuantiti di dalam hal sebegini.

    Salam ramadhan πŸ™‚

    Shila just blog about Hari Emo Sedunia…?!

  11. nani dah abish sume 30, skrg tgh ulangan sekali dgn meaning. =) informative article. suka, suka!! btw, sorry lame tak dtg..tenet sini ade constipation sket ah. tah pape. well, selamat menghabiskan puasa and may our ramadhan this year be fruitful and productive~!! semoga raya kita pun lebih bermakna. =)

    1. wah.. well done nani. cpat sekali bacaan kamu..

      thanks. skali skala tulis la informative jugak.. πŸ™‚

      iyep. smoga ramadan dan raya kali ni lebih bermakna..

  12. nani dah abish sume 30, skrg tgh ulangan sekali dgn meaning. =) informative article. suka, suka!! btw, sorry lame tak dtg..tenet sini ade constipation sket ah. tah pape. well, selamat menghabiskan puasa and may our ramadhan this year be fruitful and productive~!! semoga raya kita pun lebih bermakna. =)

    1. wah.. well done nani. cpat sekali bacaan kamu..

      thanks. skali skala tulis la informative jugak.. πŸ™‚

      iyep. smoga ramadan dan raya kali ni lebih bermakna..

  13. waaahhh…info sangat mantap dn memberi kesedaran.bagus2..aku pun sedang berusaha..rasanya x sempat habis by the end of Ramadhan,tp try baca sehabis baik (beserta maknanya sekali :))

    1. hehe.. tenkiu2 jona..

      saje je nk sharing. sbb slagi tak sampaikan, rasa tak senang ati.. hehe..

      takpe2.. kalo ade kesempatan bleh la baca jugak..

  14. waaahhh…info sangat mantap dn memberi kesedaran.bagus2..aku pun sedang berusaha..rasanya x sempat habis by the end of Ramadhan,tp try baca sehabis baik (beserta maknanya sekali :))

    1. hehe.. tenkiu2 jona..

      saje je nk sharing. sbb slagi tak sampaikan, rasa tak senang ati.. hehe..

      takpe2.. kalo ade kesempatan bleh la baca jugak..

  15. Pingback: Understanding Quran Scientifically | adlankhalidi.com

  16. Pingback: When 1 juz’ a day is not enough.. | AdlanKhalidi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *