My First Open House

openhouse.jpgIts not about my first visit to my friend open house but its about my first time hosting an open house on the last Raya. Syawal is over and the next celebration will be Eidul Adha in the month of Zulhijjah.

With some extra cashes that I made during my practical, I manage to host my first open house. I guess this Raya is the right time to invite my friend to my small crib here in Keramat. So, I’d like to share some quick tips to organise a open house.

BUDGET
No money no talk. Budget is important especially for the meals. Besides meals, you might have to rent a canopy if you’re inviting more guest.

MEALS
2-3 main dish will do. Others will be some desserts and drinks. Don’t focus too much for the quantity of the menu but make sure the quality, which mean it should be tasty. Its better if you can prepare the food by yourself. I believe your friends will appreciate if you prepare it rather than using caterers.

GUEST
The more the merrier. But I prefer if I can entertain all of them. Its hard to entertain 20 people at one time. So, keep the number small or ask them to come in different time.

MAP
Its hard to come to my house if people rely on the address. Maybe next time I can prepare a direction map so that I won’t have to waste some quality time to pick them at the LRT station. I’d post an entry about using Google Maps. Here’s the sneak preview.
map.jpg
ZIARAH vs OPEN HOUSE
Next time, I’ll try to invite more people to my open house. But since its Raya, I’d prefer if my friend can just visit my house and don’t wait to be invited for open house. The original concept in Raya is ziarah or visiting people houses. Its not necessary to be invited. My door is always open for visitors. But please inform me earlier so that I can prepare some meals.

SPECIAL THANKS
Thanks to all of you guys who attended my first open house. Nadirah, Huzaifah and Amirah, Muaz, Ikhwan, Irfan, Khairuddin, Fitrah and Turmizi, Farhat, Hamizie, Amri, Nurulhuda Faris, Izzati Ismail, Aminah Syahida and her sisters, Uzair and Shima, Ilyas Azmi, Hisham Jama, Syafiee, Nik Eiddy, Azuan, Shafiqa Ameera and her family. Hope to see you again next time.

Special thanks to my mum and sisters for helping me preparing the meals and also entertaining my friends. I don’t do the cooking. I just help doing simple things only like boiling and stirring. πŸ˜›

52 thoughts on “My First Open House”

    1. ala.. jgn marah ye adila.. awak kan jauh di seberang sana.. kalo ada kt malaysia, pasti boleh dtg nye..

      thn dpn kalo ada rezeki sy jemput sume kwn2 blogger plak..

    1. ala.. jgn marah ye adila.. awak kan jauh di seberang sana.. kalo ada kt malaysia, pasti boleh dtg nye..

      thn dpn kalo ada rezeki sy jemput sume kwn2 blogger plak..

    1. ish. takde la byk. ada la sket2. masih menyimpan lg utk masa depan..

      orang tu beraya di US kan.. camne plak nk dtg.. takpe2.. tahun dpn sy jemput la kamu sekeluarga plak..

    1. ish. takde la byk. ada la sket2. masih menyimpan lg utk masa depan..

      orang tu beraya di US kan.. camne plak nk dtg.. takpe2.. tahun dpn sy jemput la kamu sekeluarga plak..

    1. ala kak jonna.. jgn kecik ati..
      ni last minit nye preparation. abes lupa sgala nk jemput sape2. sori!!! gomen nasai maaf zahir batin..

      tahun dpn insyaAllah jemput lagi rmi orang kalo ada rezeki.. kamu bila lg nk open2 nih?

    2. hehe..gurau je lah..
      saya punya tahun depan la kot (harap2 masa tu ekonomi diri sendiri dah stabil)
      kalau ade akan diberitahu kelak….

    1. ala kak jonna.. jgn kecik ati..
      ni last minit nye preparation. abes lupa sgala nk jemput sape2. sori!!! gomen nasai maaf zahir batin..

      tahun dpn insyaAllah jemput lagi rmi orang kalo ada rezeki.. kamu bila lg nk open2 nih?

    2. hehe..gurau je lah..
      saya punya tahun depan la kot (harap2 masa tu ekonomi diri sendiri dah stabil)
      kalau ade akan diberitahu kelak….

    1. kamu tergelak kecil plak.. mujur kamu tak merajuk.. hehe..

      sy refer kat isteri sebab kdg2 pelik jugak kalo orang bujang nk buat open house dgn kwn serumah. boleh je tapi jarang la. lain la dgn adik beradik boleh gak..

    1. kamu tergelak kecil plak.. mujur kamu tak merajuk.. hehe..

      sy refer kat isteri sebab kdg2 pelik jugak kalo orang bujang nk buat open house dgn kwn serumah. boleh je tapi jarang la. lain la dgn adik beradik boleh gak..

  1. 1. meals – setuju if masak walaupun simple, kalau jemput kawan2, 1st soalan yg ditanya mesti “Apa yang ko masak?”..ehe

    2. Map – teruja nak tunggu pos kamu tentang Google Maps tu, since saya masih fail membaca peta thru Google Maps, selalunya peta2 lipat je la menjadi rujukan.

    3. Daripada peta itu, adakah bermaksud rumah kamu di Jalan Enggang Timur??ohohhhh..waaaa..nak merajuk juga la…dekat je tu ngan saya..nape tak jemput!!!ahaa..ok gurau je, tahun depan kene invite ni.. πŸ˜›

    JuliaNa latest post: ~ Kalau Rasaku ini Rasamu ~

    1. 1. Memang la orang suka makan apa kita sediakan. Bosan kalau asyik2 caterer kan?

      2. Wah! Kamu pun duduk di Keramat rupanya. Takde masalah boleh je datang kalau saya ada buat makan2 lagi. Saya di jalan 1c/3g. Tak boleh la bagi lokasi tepat, nanti orang tau, bahaya!

  2. 1. meals – setuju if masak walaupun simple, kalau jemput kawan2, 1st soalan yg ditanya mesti “Apa yang ko masak?”..ehe

    2. Map – teruja nak tunggu pos kamu tentang Google Maps tu, since saya masih fail membaca peta thru Google Maps, selalunya peta2 lipat je la menjadi rujukan.

    3. Daripada peta itu, adakah bermaksud rumah kamu di Jalan Enggang Timur??ohohhhh..waaaa..nak merajuk juga la…dekat je tu ngan saya..nape tak jemput!!!ahaa..ok gurau je, tahun depan kene invite ni.. πŸ˜›

    JuliaNa latest post: ~ Kalau Rasaku ini Rasamu ~

    1. 1. Memang la orang suka makan apa kita sediakan. Bosan kalau asyik2 caterer kan?

      2. Wah! Kamu pun duduk di Keramat rupanya. Takde masalah boleh je datang kalau saya ada buat makan2 lagi. Saya di jalan 1c/3g. Tak boleh la bagi lokasi tepat, nanti orang tau, bahaya!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *