Bedroom Design for Men

I’d like to share about interior design for young bachelors like me, especially when you are living in a small room in an apartment. Bedroom is the most important space in our life. It has been said that a bedroom can reflect the identity of the person. I bet you guys must have watch MTV Room Raiders on how they choose their date by investigating the room.

Design VS Decorate
First, you must know how to differentiate between designing and decorating. Designing is meant for the function, space planning and ergonomic. Practicality comes first and aesthetic comes later. On the other hand, decorating is purposely to beautify the space with colours and accessories.

The same goes to website designer where it is important to display the content rather than fancy graphics. Most people can decorate their own house but not all house will have a good space planning. This is where ID plays an important role.

Most men will choose function over form. But I can see some trend that some of my metrosexual friend will has a sense of decorating their bedroom. Most men will choose to have all the basic furnitures such as bed, table and closet without much accessories.

Hobbies and decoration
However men are quite creative in manifesting their hobbies and interest for decoration purpose. From my own observation, some of the decoration might be posters of the favourite football star and some toys or action figures also can tells something about that guy.

(Summarize from :Interior Decorating For Men)

Welcome to my room

This is my room in BJ Court during my stay in Penang. I’ve got the idea to post this blog after reading an entry from Szakif and Mira Zizan. I’m not going to talk about my desktop only, so let me talk about my room.
roomplan_0.jpg
Small room
If you have a small room, it is better to reduce the number of furniture like table and chairs. Its fine with me eventhough I placed my desktop on the floor because I’m just use the PC for surfing and blogging. It won’t have much effect in term of ergonomic wise such as strain from poor sitting posture. I also want enough space inside my room so that I can perform prayers peacefully.


Mattress
I don’t have any bed. But its fine because I still can sleep on the comfy mattress on the floor. However, there’s some consideration in positioning your mattress which will affect your sleep. The best position should be in front of the window. This can help you to wake up in the morning. It doesn’t matter where you put your bed but I like to see the sun, so that I won’t miss my Subuh

Tagging Game
So let me just share about the most important part of my room.
myroom_0.jpg
Desktop – its on the floor
Tower casing – As a shelf to place Holy Quran and some books
Plastic cabinet – For stationeries and accessories
Dressing cabinet – Its where I put my make up stuff like deodorant and hair cream

bjcourt_0.jpg

ADVERTORIAL – ROOM FOR RENT

  • From RM70/= per month
  • BJ Court, next to Kompleks Bukit Jambul, Bayan Lepas
  • Partially furnished
  • For male Muslim only
  • If you are interested, please email me myadlan@gmail.com

93 thoughts on “Bedroom Design for Men”

  1. katil besa bes aku sorg je yg pnya vs matress…
    hik3.slmt pulang ke kl ke pangkuan katilmu yea.hm pelik dlu ayhsedare sy dok penang pun tdo atas tilam gak..mngapakh ble dok pnang kene tdo ats tilam? musykil2

  2. katil besa bes aku sorg je yg pnya vs matress…
    hik3.slmt pulang ke kl ke pangkuan katilmu yea.hm pelik dlu ayhsedare sy dok penang pun tdo atas tilam gak..mngapakh ble dok pnang kene tdo ats tilam? musykil2

  3. 1. Saya pulak tak suka menggunakan pc/laptop kat lantai..mesti ada meja sekurang2 meja kecik untuk budak2 tadika tu. Lagipun meja tu boleh dilipat if nak lebih space pada bilik.

    2. Bilik tidur memang memainkan peranan penting. Bagaimana dengan pemilihan warna barang2 dalam bilik? Kadang2 warna pun mempengaruhi juga. πŸ™‚

    JuliaNa latest post: ~ Kalau Rasaku ini Rasamu ~

    1. 1. meja kecil tu rasanya tak berbaloi utk dibeli sebab juz stay sana utk 3 bulan je.

      2. yep. warna2 pun penting jugak dlm menonjolkan identiti kepada bilik. nanti rasanya nak buat la entri psl warna plak.

  4. 1. Saya pulak tak suka menggunakan pc/laptop kat lantai..mesti ada meja sekurang2 meja kecik untuk budak2 tadika tu. Lagipun meja tu boleh dilipat if nak lebih space pada bilik.

    2. Bilik tidur memang memainkan peranan penting. Bagaimana dengan pemilihan warna barang2 dalam bilik? Kadang2 warna pun mempengaruhi juga. πŸ™‚

    JuliaNa latest post: ~ Kalau Rasaku ini Rasamu ~

    1. 1. meja kecil tu rasanya tak berbaloi utk dibeli sebab juz stay sana utk 3 bulan je.

      2. yep. warna2 pun penting jugak dlm menonjolkan identiti kepada bilik. nanti rasanya nak buat la entri psl warna plak.

    1. utk pompuan plak? em ape kata kamu cerita sket psl bilik kamu.. memang bilik perempuan selalu guna warna pink. tapi warna lain pun ada jugak ciri2 feminin nya..

    1. utk pompuan plak? em ape kata kamu cerita sket psl bilik kamu.. memang bilik perempuan selalu guna warna pink. tapi warna lain pun ada jugak ciri2 feminin nya..

  5. urm… hehehe… okela… tpkan, bilik cmana pon, susun cmana pon, paling penting, kita pandai main ngan warna, serta hiasan2 dlm bilik tu….

    1. orang perempuan memang sukakan hiasan dlm bilik tapi orang laki lain. maybe nanti nk bagi tips2 warna dan hiasan dlm bilik tidoq plak.. (tibe ckp penang)

  6. urm… hehehe… okela… tpkan, bilik cmana pon, susun cmana pon, paling penting, kita pandai main ngan warna, serta hiasan2 dlm bilik tu….

    1. orang perempuan memang sukakan hiasan dlm bilik tapi orang laki lain. maybe nanti nk bagi tips2 warna dan hiasan dlm bilik tidoq plak.. (tibe ckp penang)

  7. wah..simple je..tp sesuai la untuk “orang bujang yg tinggal tak berapa lama disana” mcm kamu.nway bile nye nk leaving penang for good?cuti kat uia ni dah nk start dah…

    1. em. actually memang da tak dok penang da. i already move out. tu pasal ada iklan sewa bilik kt entri ni.. huhu cuti uia n cuti skolah da nk start.. best

  8. wah..simple je..tp sesuai la untuk “orang bujang yg tinggal tak berapa lama disana” mcm kamu.nway bile nye nk leaving penang for good?cuti kat uia ni dah nk start dah…

    1. em. actually memang da tak dok penang da. i already move out. tu pasal ada iklan sewa bilik kt entri ni.. huhu cuti uia n cuti skolah da nk start.. best

    1. boxes? u mean like kena kemas all your stuff and evacuate your room every semester right? hehe zaman tu da berlalu.. i’m not gonna stay in Mahallah anymore..

    1. boxes? u mean like kena kemas all your stuff and evacuate your room every semester right? hehe zaman tu da berlalu.. i’m not gonna stay in Mahallah anymore..

    1. Yep. mata anda sangat tajam. Itu jugak tujuan ada polo bag dlm tu. almari kain itu sekadar utk gantung2 baju pegi kerja dan solat. kang berkedut2 plak kalo lipat..

    1. Yep. mata anda sangat tajam. Itu jugak tujuan ada polo bag dlm tu. almari kain itu sekadar utk gantung2 baju pegi kerja dan solat. kang berkedut2 plak kalo lipat..

    1. tak sabar nak ada apartmen sendiri. memang best kalo dapat design bilik sesuka hati. rumah sewa takleh nak wat pape sgt. best jugak katil dlm dinding!

    1. tak sabar nak ada apartmen sendiri. memang best kalo dapat design bilik sesuka hati. rumah sewa takleh nak wat pape sgt. best jugak katil dlm dinding!

  9. Dulu saya penah gak sewa bilik tanpa katil. Just tilam. Meja yang disediakan pun meja jepun je. Almari pendek. Semua kat bawah. Membuat kan saya duduk bawah je, malas nak bangun2 dah. Haha. =P

    RM 70 sebulan? Murah betul! Bilik yang saya sewa tu, RM 300 sebulan. Memang tak berbaloi. T_T Duduk 3 bulan je.

    Mira latest post: A goodbye from me for real.

    1. at least ada jugak meja senang la. tidur atas lantai pun best kan? actually RM70 tu tido kt ruang tamu. hehe. bilik sy tu RM150. berbaloi la da tak dok penang da..

  10. Dulu saya penah gak sewa bilik tanpa katil. Just tilam. Meja yang disediakan pun meja jepun je. Almari pendek. Semua kat bawah. Membuat kan saya duduk bawah je, malas nak bangun2 dah. Haha. =P

    RM 70 sebulan? Murah betul! Bilik yang saya sewa tu, RM 300 sebulan. Memang tak berbaloi. T_T Duduk 3 bulan je.

    Mira latest post: A goodbye from me for real.

    1. at least ada jugak meja senang la. tidur atas lantai pun best kan? actually RM70 tu tido kt ruang tamu. hehe. bilik sy tu RM150. berbaloi la da tak dok penang da..

    1. entri2 ringkas ko semua memberi inspirasi.. kagum2!! hehe aku da balik KL la. saje bagi hint2 je dlm post2 terbaru. kalo hang mengerti la.. post akan dtg cerita psl KL plak..

    1. entri2 ringkas ko semua memberi inspirasi.. kagum2!! hehe aku da balik KL la. saje bagi hint2 je dlm post2 terbaru. kalo hang mengerti la.. post akan dtg cerita psl KL plak..

  11. hm. mcm best je ade space utk diri sendiri. sanctuary kita. *^^* currently nani duk kt apartment dlm kolej yg disediakan utk che’gu2 yg jadi warden..tp nani belum apply jd warden lg..dan memandangkan nani sorang je che’gu baru masuk, nani tade housemate. basically duk situ sorang. furniture yg nani perlu mmg meja tulis je..jd space dlm umah tu besa. dlm bilik nani ade katil and wardrobe je. mmg seronoklah.. *^^* hehe.

    tp kan, space kecik camni pun nani minat jugak..susah nak sepah, hehe. =) tu paling penting ah. barulah tak payah kemas! *wink2*

    sory lame tak dtg. nani sibuk ah, adlan…

    1. Yelah. da jadi career woman pasti la sebok. takpe2.. sy paham.

      dapat dok dlm apartmen kalo sorg2 tak best, takde kawan. da dpt kawan nnt, boleh la share2 beli perabot ke.. yg penting kena ada internet la kan? hehe

  12. hm. mcm best je ade space utk diri sendiri. sanctuary kita. *^^* currently nani duk kt apartment dlm kolej yg disediakan utk che’gu2 yg jadi warden..tp nani belum apply jd warden lg..dan memandangkan nani sorang je che’gu baru masuk, nani tade housemate. basically duk situ sorang. furniture yg nani perlu mmg meja tulis je..jd space dlm umah tu besa. dlm bilik nani ade katil and wardrobe je. mmg seronoklah.. *^^* hehe.

    tp kan, space kecik camni pun nani minat jugak..susah nak sepah, hehe. =) tu paling penting ah. barulah tak payah kemas! *wink2*

    sory lame tak dtg. nani sibuk ah, adlan…

    1. Yelah. da jadi career woman pasti la sebok. takpe2.. sy paham.

      dapat dok dlm apartmen kalo sorg2 tak best, takde kawan. da dpt kawan nnt, boleh la share2 beli perabot ke.. yg penting kena ada internet la kan? hehe

    1. eh. praying mat tu boleh tukar. boleh je beli yang baru, tebal2 dan cantik. hehe.

      yang tak boleh tukar tu, arah qiblat je bro! πŸ˜› peace!

    1. eh. praying mat tu boleh tukar. boleh je beli yang baru, tebal2 dan cantik. hehe.

      yang tak boleh tukar tu, arah qiblat je bro! πŸ˜› peace!

  13. huhuhu. bilik aku plak: atas meja komp ada buku, atas rak buku penuh buku, atas rak tambahan penuh buku, atas lantai ada buku, atas cpu ada buku, atas katil pun ada buku jugak. time nak tido, buku2 tu diletak atas kerusi. time nak stadi, sumer2 buku atas meja n krusi di letak atas katil. gile buku hahaha.

    ashraflatif latest post: we are soldiers

    1. haha. tu pasal hang kena kawen cpat2. sian plak kang bini hang kene kemas segala.. hehe orang laki macam kita memang malas kemas pun.. cuma aku tak gila buku la.

  14. huhuhu. bilik aku plak: atas meja komp ada buku, atas rak buku penuh buku, atas rak tambahan penuh buku, atas lantai ada buku, atas cpu ada buku, atas katil pun ada buku jugak. time nak tido, buku2 tu diletak atas kerusi. time nak stadi, sumer2 buku atas meja n krusi di letak atas katil. gile buku hahaha.

    ashraflatif latest post: we are soldiers

    1. haha. tu pasal hang kena kawen cpat2. sian plak kang bini hang kene kemas segala.. hehe orang laki macam kita memang malas kemas pun.. cuma aku tak gila buku la.

    1. actually malas nak beli meja kecik. nama pun dok 3 bulan je. tak berbaloi..

      yep Rm70 memang sesuai utk mana2 budak yang nak wat praktikal kt Penang. banyak kilang sini tau.. mai la sini!

    1. actually malas nak beli meja kecik. nama pun dok 3 bulan je. tak berbaloi..

      yep Rm70 memang sesuai utk mana2 budak yang nak wat praktikal kt Penang. banyak kilang sini tau.. mai la sini!

  15. hye adlan….bilik anda agak kemas…hahah…tak macam bilik saye kat hostel nie…ramai askar2 mati bergelimpangan kat lantai bila malam…hahah….

    p/s:tisu berdekatan dgn desktop?jeng jeng jeng…hahaha

    wanhatta latest post: tolong la saye!

  16. hye adlan….bilik anda agak kemas…hahah…tak macam bilik saye kat hostel nie…ramai askar2 mati bergelimpangan kat lantai bila malam…hahah….

    p/s:tisu berdekatan dgn desktop?jeng jeng jeng…hahaha

    wanhatta latest post: tolong la saye!

  17. Pingback: November Combo Tag | adlankhalidi.com

  18. Hi everyone. This weblog was fantastic! Plenty of terrific data and inspiration. Keep ’em coming… you all do such a fantastic job at writing… can’t let you know how much I, for one respect all you do!

  19. Hi everyone. This weblog was fantastic! Plenty of terrific data and inspiration. Keep ’em coming… you all do such a fantastic job at writing… can’t let you know how much I, for one respect all you do!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *