Myvi SE 2008 Facelift

New Myvi SE 2008 facelift version has been launched on 10 October 2008. I’m a big fan of local automotive industry so let’s have a quick design review about the exciting new features.

This week, I’ve received a number of visitor who’s looking for Myvi SE. Sorry if you guys had landed on the standard New Myvi 2008 post. So let’s begin with some comparison with the standard Myvi to spot the differences.

No surprise
There’s no surprise with this Special Edition because people had circulated the images of Myvi SE few months ago. Perodua should have terminated the person who responsible to leak the information.

Exterior
myvise01.jpgThe design really follows the Suzuki Swift Sport. Check all the profile lines and the bumper with rounded fog light. perodua-myvi-se-2.jpgTangerine Orange is the best colour to suggest sportiness. Its for Special Edition anyway. I also like the rear bumper design. You may notice that the reflector looks bold and sharp. They also had install side skirts to give Myvi a cooler sporty looks.


Interior
Black leather upholstery really gives an exclusive sporty look to the car.
perodua-myvi-se-interior-2.jpg
New Audio System
New 2-DIN audio with Bluetooth was installed. No you can easily play songs from your handphone directly to your car speakers. The placement on the center console looks weird because it leaves some spaces. I wonder how efficient the position of the knob if the driver want to change the volume.
myvise03.jpg

Price
There’s a different variant for colour and transmission. This is ON THE ROAD price as taken from the price quotation.

  • Manual – White – RM49,900
  • Manual – Orange, Black, Silver, Pearl White – RM50,400
  • Automatic – White – RM52,900
  • Automatic – Orange, Black, Silver, Pearl White – RM53,400

Conclusion
Its just a facelift of aesthetic look of Myvi SE. Nothing has been done with the performance. It still runs on 1.3 liter engine. So, if you go for performance, better get Swift which has 1.6 liter engine. But if you just want to have the look, Myvi SE will do.

RuleTheRoad Teaser Website
jazzdc.jpgIf you have checked RuleTheRoad.com.my website, Perodua does have a good marketing strategy. However you cannot access that website anymore because users will be redirected to Perodua Myvi SE official website. The website uses Flash and show a glimpse of the new features. If Perodua really wanted to follow Honda Jazz DefyConvention.com.my website, it should have remain the teaser website.

Some images, credit to PaulTan.org.

105 thoughts on “Myvi SE 2008 Facelift”

    1. it has additional cost about RM800++ because of the additional accessories..

      can be considered average. i’ll update the price soon. check again later k!

    1. it has additional cost about RM800++ because of the additional accessories..

      can be considered average. i’ll update the price soon. check again later k!

    1. produa blum lagi menghasilkan kereta berenjin hybrid. maka penghasilan CO2 takde bezanya dengan model terdahulu..

      proton pun dah mula merancang kereta yang lebih mesra alam.. produa bila lagi kan?

    1. produa blum lagi menghasilkan kereta berenjin hybrid. maka penghasilan CO2 takde bezanya dengan model terdahulu..

      proton pun dah mula merancang kereta yang lebih mesra alam.. produa bila lagi kan?

    1. yep. boleh pegi showroom utk dptkan harga dan merasai myvi baru.. nantikan post terbaru dlm 3 hari psl roadshow myvi SE di queensbay nnt..

    1. yep. boleh pegi showroom utk dptkan harga dan merasai myvi baru.. nantikan post terbaru dlm 3 hari psl roadshow myvi SE di queensbay nnt..

    1. ye betul. salesman perodua sendiri ckp psl rekabentuk yang hampir sama dgn swift.

      so bagi yang kurang mampu tapi nak berlagak swift boleh la bli myvi SE ni.. bila nak balik malaysia najla?

    1. ye betul. salesman perodua sendiri ckp psl rekabentuk yang hampir sama dgn swift.

      so bagi yang kurang mampu tapi nak berlagak swift boleh la bli myvi SE ni.. bila nak balik malaysia najla?

  1. adlan jadi ejen jurujual kete ke?
    menarik sungguh kaler oren tu,tapi,nak bawak on d roed macam segan plak…if it is balack n ada corak2 oren,lagi best…:D

  2. adlan jadi ejen jurujual kete ke?
    menarik sungguh kaler oren tu,tapi,nak bawak on d roed macam segan plak…if it is balack n ada corak2 oren,lagi best…:D

    1. eh. takde la jual keter. saje nk share. ada org komen tanya psl harga jugak. tapi org jual keter komisen banyak tau. sebulan leh dpt ribu2..

      ske corak2 oren eh? boleh la bli kaler putih atau hitam. nanti bli sticker tampal kat tepi.. mesti cun!

    1. eh. takde la jual keter. saje nk share. ada org komen tanya psl harga jugak. tapi org jual keter komisen banyak tau. sebulan leh dpt ribu2..

      ske corak2 oren eh? boleh la bli kaler putih atau hitam. nanti bli sticker tampal kat tepi.. mesti cun!

  3. Pingback: Rule The Road Show | adlankhalidi.com

  4. Bumper depan nampak lebeh cantik dari Swift. Meter warna merah garang sangat, patut warna biru. Design lampu blakang warna clear nampak pucat, ngapa tak kekalkan warna lama (merah), lampu undurnya bulgingkan sikit…..baru nampak balance depan & blakang…..

    1. rasanya, warna ni kena ikut trend skarang. dulu warna merah dianggap sporty tapi skrg oren lebih sport. mungkin lg 3 tahun, warna biru pulak yg sporty.

      nak bulging macam keter Jazz ke? cantik gak!

  5. Bumper depan nampak lebeh cantik dari Swift. Meter warna merah garang sangat, patut warna biru. Design lampu blakang warna clear nampak pucat, ngapa tak kekalkan warna lama (merah), lampu undurnya bulgingkan sikit…..baru nampak balance depan & blakang…..

    1. rasanya, warna ni kena ikut trend skarang. dulu warna merah dianggap sporty tapi skrg oren lebih sport. mungkin lg 3 tahun, warna biru pulak yg sporty.

      nak bulging macam keter Jazz ke? cantik gak!

  6. Lmpu blkang dh hilang gincu merahnya, dganti dgn lampu dpan bercelak. SE lama nampak wild & rugged look, SE baru lebeh tame & more refined. Kale oren & putih nampak menawan.

    Eleh….Azi punya Klysa SE wrna kuning lgi lebeh menawan, mcm adik MINI Cooper. Tnguk yg putih tu tringin jgak, model 2004, kalo trade in brpa leh laku ???

    1. aku bukan la orang jual kereta. tapi rasanya kalau model tahun 2004, mgkin boleh la jual dlm RM10k-RM15k kot.. kelisa je kan.. lain la model2 BMW atau Merc.. pasti lagi mahal..

  7. Lmpu blkang dh hilang gincu merahnya, dganti dgn lampu dpan bercelak. SE lama nampak wild & rugged look, SE baru lebeh tame & more refined. Kale oren & putih nampak menawan.

    Eleh….Azi punya Klysa SE wrna kuning lgi lebeh menawan, mcm adik MINI Cooper. Tnguk yg putih tu tringin jgak, model 2004, kalo trade in brpa leh laku ???

    1. aku bukan la orang jual kereta. tapi rasanya kalau model tahun 2004, mgkin boleh la jual dlm RM10k-RM15k kot.. kelisa je kan.. lain la model2 BMW atau Merc.. pasti lagi mahal..

  8. memang mengancam beb,loan dah lulus cma tnggu bayar dan rve jer,,woi geng sume korang bila lagi nk rembat,,nt korang beli kita bukak clubbing ape macam???/

    1. haha.. club myvi bkan da ade ke byk kt malaysia nih? hehe

      selamat membeli keter myvi baru! aku tak tau la bila nk angkat keter nih.. tak keje lagi:P

  9. memang mengancam beb,loan dah lulus cma tnggu bayar dan rve jer,,woi geng sume korang bila lagi nk rembat,,nt korang beli kita bukak clubbing ape macam???/

    1. haha.. club myvi bkan da ade ke byk kt malaysia nih? hehe

      selamat membeli keter myvi baru! aku tak tau la bila nk angkat keter nih.. tak keje lagi:P

  10. Tak keje lagi? Same le kita, tapi Azi tak keje pun skrang dah dapat 2 biji keter tau. Hehe…sbnarnya dapat mrasa bawak aje lah…. Klysa SE tu ibu punyalah..! Pagi tadi Myvi SE putih abah punya baru sampai. Fuyooo cunlah….

    Azi sdg nunggu posting. Bila le nak mrasa ada keter sndri….???

  11. Tak keje lagi? Same le kita, tapi Azi tak keje pun skrang dah dapat 2 biji keter tau. Hehe…sbnarnya dapat mrasa bawak aje lah…. Klysa SE tu ibu punyalah..! Pagi tadi Myvi SE putih abah punya baru sampai. Fuyooo cunlah….

    Azi sdg nunggu posting. Bila le nak mrasa ada keter sndri….???

  12. hahaha…kita nak MYvi SE oren…cun giler interior dier….da lama tunggu ni…dlu nak amik satria…x cukup duit…skang duit dah ada…gaji dah 2.5K…apa lagi nak rembat la yang MYvi oren…dulu gaji RM700 tgok jer satria kat atas jalan…hehehe syoknyer raya 2009 ngn myVI Oren

  13. hahaha…kita nak MYvi SE oren…cun giler interior dier….da lama tunggu ni…dlu nak amik satria…x cukup duit…skang duit dah ada…gaji dah 2.5K…apa lagi nak rembat la yang MYvi oren…dulu gaji RM700 tgok jer satria kat atas jalan…hehehe syoknyer raya 2009 ngn myVI Oren

  14. Saya sendiri pun ada 1 myvi SE new facelit ni, tapi i dah tukar colour rim tu, ubah sikit2 tapi nampak nice sudah… kalau kamu nak tengok, pergi profile friendster ku tengok ya… email ku ialah nelnelson89@hotmail.com

  15. Pingback: Perodua Viva Elite 2009 | adlankhalidi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *