Isteri Saya Menggunakan Canva dan Inilah Hasilnya!

Salam buat semua pembaca.

Kali ni saya nak share pengalaman isteri saya menggunakan Canva.

Al-kisahnya isteri saya dapat job untuk buat promotional materials untuk client baru. Disebabkan kesuntukan masa, saya cakap guna Canva je lah.

Mula-mula isteri tak nak sebab tak reti katanya. Lepas tu dia cuba juga la buat guna Canva. Dan inilah hasilnya!
Continue reading

Filed under: DesignTagged with: ,

Tahun pertamaku buat bisnes website di Ipoh

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Ogos. Cepat sungguh masa berlalu. Macam-macam hal yang berlaku sejak aku memulakan perniagaan website secara serius ni.

Alhamdulillah sekarang dengan tiga staff fulltimer dan dua orang praktikal (24 minggu), banyak yang aku turut pelajari berkaitan pengurusan sumber manusia (human resource) seperti KWSP, SOCSO dan kiraan gaji.
Continue reading

Filed under: UsahawanTagged with: ,

Dapatkan maklumbalas design dengan Feedbag.io

Apabila aku mendapat sesebuah tugasan untuk rekabentuk grafik sama ada logo, poster, flyer, bunting, name card dan pelbagai lagi, aku selalu dapati proses untuk mendapatkan maklumbalas daripada klien adalah sedikit rumit.

Aliran kerja (workflow) yang biasa berlaku ialah:

  1. Siapkan design. Save sebagai JPEG dalam resolusi yang sederhana.
  2. Hantar email beserta attachment.
  3. Tunggu klien reply.
  4. Ubah design mengikut citarasa klien. Ataupun reply dengan hujah kenapa design itu sebegitu.
  5. Email sekali lagi beserta attachment yang telah dikemaskini.
  6. Tunggu klien reply. Kalau setuju, baru hantar dalam resolusi yang tinggi ataupun dalam fail Illustrator.

Anda nampak tak apa masalahnya di situ?

Proses ini boleh berlanjutan sehingga beberapa kali berbalas email baru boleh selesai. Email pun akan berlapis-lapis (nested) kadang-kadang sampai payah nak track.

Oleh itu aku pun mula mencari apakah jawapan kepada permasalahan ini.
Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: , , ,

Sorotan sepanjang tahun 2014

Sedar tak sedar, kita dah sampai ke penghujung tahun 2014. Tahun ini juga merupakan antara tahun yang paling banyak cabaran dalam hidupku.

Alhamdulillah, sesungguhnya cabaran inilah yang mendewasakan dan mematangkan diriku. Aku tak nak cerita secara panjang lebar apa yang berlaku. Cukuplah aku kongsikan apa yang aku pelajari sepanjang tahun 2014 ini.

1. Ipoh sebuah bandar yang lebih selesa berbanding KL.

Maklumlah dah setahun duduk di Ipoh, bandar yang lebih kecil dari KL. Kalau orang tanya, aku pasti akan jawab Ipoh ni lebih best sebab kos sara hidup yang rendah, kurang trafik jem (memang ketara), tak perlu bayar tol (ada lebuhraya percuma dari Ipoh-Meru) dan semuanya berdekatan.
Continue reading

Filed under: PersonalTagged with: ,

Pengalaman guest lecture di Politeknik Ungku Omar

Assalam kepada para pembaca.

Pada bulan September yang lepas, aku telah dijemput untuk memberi syarahan (lecture) mengenai tajuk E-commerce kepada para pelajar Diploma Lanjutan Keusahawanan di Jabatan Perdagangan, Politeknik Ungku Omar (PUO), Ipoh, Perak.

Ini merupakan kali pertama aku menjadi guest lecturer. Sebelum ni aku dah berpengalaman mengajar dalam kursus pendaftaran domain website / blog serta bengkel asas pembinaan website HTML.
Continue reading

Filed under: Events, PersonalTagged with: , ,