Preparation for Raya

raya.jpg
This is my first time, celebrating Ramadhan Ibadah Festival 1429 far from my hometown. Doing practical in Penang in the same time, celebrating Ramadhan and InsyaAllah Eid Mubarak with new friends in Penang, will be such a remarkable memory for me. Please note that I’ve always been in Kuala Lumpur and Klang Valley since my school days until in UIA.

Its quite different yet I really hope that I can fully utilize this Ramadhan to its fullest. I was such an idiot who simply took Ramadhan for granted. When I recap on my last Ramadhan post in previous year, I feel like stupid. I’m busying myself with studio projects and neglected Tarawikh prayers. (Check related post in the end of this article)

Raya greeting cards
That’s just a brief introduction to recap my first 20 days of Ramadhan. As usual, I have practice to send Raya card to people that are close to me. I’m anticipating to return to KL and check my mailbox. I don’t want to receive those card at Penang. I hope that once I returned home, I’ll spend some time reading thoughtful Raya cards from my friend. (Thanks to Huda for the first raya card)

Bus ticket price was increased
I really disappointed when the bus ticket was increased about RM8. Usually Penang to KL will cost about RM26.90. Since the government don’t want to provide them with subsidy, then the customer will have to pay for that. I’m thinking of using KTM train which cost cheaper than buses.

Lastly, I would like to remind to all my readers, despite Raya celebration is just around the corner, we should not forget about the last ten days of Ramadhan in the search of Lailatul Qadar.

Extra: Hadith authenticity
Surprisingly, there was an argument about the authenticity of hadith which mention about the section of Ramadhan, which was for Bless, Forgiveness and free from Hell. You may want to read it further at http://www.zaharuddin.net

115 thoughts on “Preparation for Raya”

  1. yi? you only have a short holiday in KL for raya ke? I’m sure it’s going to be exciting to celebrate raya at a new place.. do visit Wahida’s house for me >.<

  2. yi? you only have a short holiday in KL for raya ke? I’m sure it’s going to be exciting to celebrate raya at a new place.. do visit Wahida’s house for me >.<

    1. hehe.. nak kad raya, tahun ni bagi e-card jela dlu.. thn dpn panjang umur, dpt la real card plak..

      ape nak segan. aku laki jugak.

      aiya.. theme kamu pun sudah lawa jugak.. kalo nak bleh2.. tp lps raya la.. hehe. mcm serius je πŸ˜›

    1. hehe.. nak kad raya, tahun ni bagi e-card jela dlu.. thn dpn panjang umur, dpt la real card plak..

      ape nak segan. aku laki jugak.

      aiya.. theme kamu pun sudah lawa jugak.. kalo nak bleh2.. tp lps raya la.. hehe. mcm serius je πŸ˜›

    1. eh.. balik rumah la. cuma terpaksa stay kat penang lagi lama drp stay kt umah.. kt umah dlm 10 ari je pn nnt..

      aiya.. mau duit raya ke? sy blum kawen lagi ma..

    1. eh.. balik rumah la. cuma terpaksa stay kat penang lagi lama drp stay kt umah.. kt umah dlm 10 ari je pn nnt..

      aiya.. mau duit raya ke? sy blum kawen lagi ma..

    1. hmm.. xbagi kt orang camne org nak bagi.. hehe..

      xfeel sgt dpt SMS. tapi tu je cara senang kan..

      mesti comel kad2 raya dpt dr bdak2 tuh.. πŸ™‚

    1. hmm.. xbagi kt orang camne org nak bagi.. hehe..

      xfeel sgt dpt SMS. tapi tu je cara senang kan..

      mesti comel kad2 raya dpt dr bdak2 tuh.. πŸ™‚

    1. di kala aku membalas komen kau ini, malam pertama aku ke arah lailatulqadar di isi dengan amal yg sgt sedikit. tu pun dah last2 min nak habis mlm. selebihnya aku leka menonton movie & berYM πŸ™

    1. di kala aku membalas komen kau ini, malam pertama aku ke arah lailatulqadar di isi dengan amal yg sgt sedikit. tu pun dah last2 min nak habis mlm. selebihnya aku leka menonton movie & berYM πŸ™

  3. Kad raya.. :(( dah lama tak dapat kad raya.. Wait! ada dapat.. tp hand by hand.. tukar2 ngan geng masa last day puasa kat hostel dulu.. before balik cuti raya.. haha..
    Rindu nyer time tu.. :((

  4. Kad raya.. :(( dah lama tak dapat kad raya.. Wait! ada dapat.. tp hand by hand.. tukar2 ngan geng masa last day puasa kat hostel dulu.. before balik cuti raya.. haha..
    Rindu nyer time tu.. :((

  5. Tak sahih ek hadith? I’ve friends who experienced lailatulqadar tapi all of them had it on different days so maybe it depends on indivuals gak bab2 timing lailatulqadar nih.

    1. yep. there’s just an argument. tp lailatul qadar still happen on the last ten nights and odd numbered nights.. that’s the sahih one la..

      i’ve also experienced once at UIA last time.. πŸ˜€

  6. Tak sahih ek hadith? I’ve friends who experienced lailatulqadar tapi all of them had it on different days so maybe it depends on indivuals gak bab2 timing lailatulqadar nih.

    1. yep. there’s just an argument. tp lailatul qadar still happen on the last ten nights and odd numbered nights.. that’s the sahih one la..

      i’ve also experienced once at UIA last time.. πŸ˜€

  7. When I was in school, I sent raya card to each of my friend. But now, it seems that people prefer to send e-card rather than the real raya card. I still send raya card to those who are close to me.

    Anyway, can’t wait for raya. Malaysia, wait for meee.. LOL.

    1. yeah.. that’s the spirit. I’ve also sent to those who are close to me.. they’ll appreciate and reply me back.. its just a matter of time.. sooner or later.

      yea.. wishing you a safe trip back here.. πŸ™‚

  8. When I was in school, I sent raya card to each of my friend. But now, it seems that people prefer to send e-card rather than the real raya card. I still send raya card to those who are close to me.

    Anyway, can’t wait for raya. Malaysia, wait for meee.. LOL.

    1. yeah.. that’s the spirit. I’ve also sent to those who are close to me.. they’ll appreciate and reply me back.. its just a matter of time.. sooner or later.

      yea.. wishing you a safe trip back here.. πŸ™‚

  9. wowo~ mahalnye tiket… =/
    nani dulu tak merasa sgt mahal tiket ni, balik bile pon ayah dtg jmput dr kedah ke shah alam. bkn anak manja, k? ayah sayang. =) hm dh nak raye pon kite ni. meh kite pulun buat baik selagi ade sisa ramadhan ni, bia raya kite grand dgn hati yg puas sbb fully utilized ramadhan. *^^* selamat pulang ye, adlan? selamat smpai ke rumah!

    1. hehe. memang ayah nani sayang sgt dgn nani.. anak perempuan takpe la.. takkan anak laki nak manja2 plak..

      ok. sure. thanks eh. lagi x sabar nak balik umah bila nani ckp camtu.. hehe

  10. wowo~ mahalnye tiket… =/
    nani dulu tak merasa sgt mahal tiket ni, balik bile pon ayah dtg jmput dr kedah ke shah alam. bkn anak manja, k? ayah sayang. =) hm dh nak raye pon kite ni. meh kite pulun buat baik selagi ade sisa ramadhan ni, bia raya kite grand dgn hati yg puas sbb fully utilized ramadhan. *^^* selamat pulang ye, adlan? selamat smpai ke rumah!

    1. hehe. memang ayah nani sayang sgt dgn nani.. anak perempuan takpe la.. takkan anak laki nak manja2 plak..

      ok. sure. thanks eh. lagi x sabar nak balik umah bila nani ckp camtu.. hehe

    1. sy orang KL la nono.. cuma dapat merasa pengalaman beraya di Penang sebab menjalani praktikal sem ni..

      xdela semangat sangat. kalau tak sy da offer da utk para bloggers jugak kalo mau kad raya.. πŸ˜‰

    1. sy orang KL la nono.. cuma dapat merasa pengalaman beraya di Penang sebab menjalani praktikal sem ni..

      xdela semangat sangat. kalau tak sy da offer da utk para bloggers jugak kalo mau kad raya.. πŸ˜‰

  11. Hahaha.. tahu pun rindu tak tahan dok jauh nak balik rayer~! tu laa.. masuk dok dekat UIA.. malam raye baru nak balik umah.. tak reti reti.. hua hua hua…~! cepat balik.. nanti kiter gi shopping baju raya Alan k..

  12. Hahaha.. tahu pun rindu tak tahan dok jauh nak balik rayer~! tu laa.. masuk dok dekat UIA.. malam raye baru nak balik umah.. tak reti reti.. hua hua hua…~! cepat balik.. nanti kiter gi shopping baju raya Alan k..

    1. 1. rasanya semester ni baru rajin naik bas transnasional.. maklumla di perantauan..

      2. insyaAllah selagi ada orang jual kad raya, pasti tradisi itu akan tetap ke akhir hayat.. em ade ke pakcik2 antar kad raya eh?

    1. 1. rasanya semester ni baru rajin naik bas transnasional.. maklumla di perantauan..

      2. insyaAllah selagi ada orang jual kad raya, pasti tradisi itu akan tetap ke akhir hayat.. em ade ke pakcik2 antar kad raya eh?

    1. em. bahaya jugak kalo sepupu awak bli kt ulat ke. xpun terkoyak.

      arap2 driver bas tak cek la tiket awk tu. aritu pernah driver juz jalan je trus. tak tengok pun tiket. rasanya kalau takde tiket pun xpe kot ari tu..

    1. em. bahaya jugak kalo sepupu awak bli kt ulat ke. xpun terkoyak.

      arap2 driver bas tak cek la tiket awk tu. aritu pernah driver juz jalan je trus. tak tengok pun tiket. rasanya kalau takde tiket pun xpe kot ari tu..

    1. rasanya perasaan skrg ni bercampur la.
      seronok nak beribadah dgn seronok nak beraya..

      kalau risau tak dapat tahun dpn, marilah hidupkan malam2 last ni.. while stock last! πŸ˜€

    1. rasanya perasaan skrg ni bercampur la.
      seronok nak beribadah dgn seronok nak beraya..

      kalau risau tak dapat tahun dpn, marilah hidupkan malam2 last ni.. while stock last! πŸ˜€

  13. sapa bg kad raya 1st alan?uiks…wah,alan dah pndai bli tiket blk raya…huhu…(aku tak pndai bli tiket blk raya sbb aku tak pnah bli!!huhu~)

    1. aku kt tiket *blk bus blk raya* da…aku blk raya,blk umah naik lrt jer…kui2…mn blk raya naik bus..hoho…

  14. sapa bg kad raya 1st alan?uiks…wah,alan dah pndai bli tiket blk raya…huhu…(aku tak pndai bli tiket blk raya sbb aku tak pnah bli!!huhu~)

    1. aku kt tiket *blk bus blk raya* da…aku blk raya,blk umah naik lrt jer…kui2…mn blk raya naik bus..hoho…

  15. Elysian Charters Limited is an independent yacht charter brokerage company based in London. The company was established in 1988 as a wholly owned subsidiary of Thompson Investments (London) Limited. Our knowledgeable team, led by Stewart Woodward, has considerable experience in the luxury yacht charter business. Chartering is a unique experience. Whatever type of charter you choose, Elysian can offer you the widest choice of luxury yachts in exclusive locations all over the world. http://www.facebook.com/pages/Elysian-Charters/159544764076195?ref=ts Elysian can offer you the widest choice of luxury yachts in exclusive locations all over the world

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *