Tag: design

5 Tips Membina Pengalaman Sebagai Graphic Designer

Salam.

Dalam banyak-banyak keyword yang tiba di blog aku, ini yang paling menarik dan memberi idea untuk entri kali ini.

Aku nak jadi graphic designer tapi tiada pengalaman

Aku nak kongsikan beberapa tips dari pengalaman aku, bagaimana nak dapatkan pengalaman dalam graphic design.

1. Buat kerja amal untuk program
OK. Ni bukan buat kerja amal bantu anak yatim atau feed the homeless. Maksud di sini buat kerja graphic design secara percuma. Ketika masih di universiti, aku rajin masuk persatuan dan sertai program-program di universiti. Apabila rakan-rakan yang lain tahu aku ada kelebihan untuk membuat design, maka aku selalu ‘digunakan’ untuk membuat design poster, banner untuk promosi program.
Continue reading

Filed under: DesignTagged with: , ,

Tips menggunakan tema WordPress percuma

Assalam kepada semua pembaca. Ini adalah entri yang pertama sejak aku menggunakan tema ‘Sorbet‘ di dalam blog ni.
sorbet-theme

Aku dan Tema WordPress

Aku dah lama menulis blog menggunakan platform WordPress, sejak tahun 2008. Awal-awal dulu, aku cuma guna tema sedia ada. Bila tak berkenan aku ubah dan modify sendiri ikut citarasa. Aku juga pernah buat tema sendiri sebab nak nampak unik dan kreatif seperti yang menggunakan nama Binafsha, Binafsha 2 dan Binafsha 3.


Antara sebab aku buat template tu jugak sebab nak nampak blend in dengan iklan Adsense dari Google. Tapi lama-lama, bila dah sibuk dengan hal lain, nak tulis blog pun tak sempat, makin bosan tengok blog dengan tema yang sama je. Lepas tu aku pun nekad untuk kembali kepada penulisan blog yang sejati.

Aku nak kongsikan apa amalan terbaik (baca: best practice) untuk menggunakan tema dan juga supaya anda senang untuk menukar tema blog anda dengan pantas.

1. Fokus kepada penulisan / kandungan blog
Nama pun blog, anda kena tumpukan pada isi kandungan blog. Luangkan masa pada penulisan, bukan pada rupa bentuk blog anda. Isi kandungan itu yang paling utama dalam sesebuah blog. Bila ada isi kandungan yang mantap, setakat nak bertukar tema ni merupakan perkara yang tak akan mengambil masa yang panjang. Tema yang aku tukar ni cuma mengambil kurang 30 minit untuk adjust kedudukan Widget dan link menu.

2. Modify guna Jetpack – Edit CSS
Sejak WordPress memperkenalkan plugin Jetpack, ada satu fungsi yang sangat bermanfaat iaitu Edit CSS. Dulu jika nak ubah, aku akan ubah terus pada stylesheet tema atau gunakan plugin untuk edit CSS. Kelebihannya, jika anda ada perubahan yang sama dari dulu sampai sekarang, ia akan kelihatan konsisten walaupun anda bertukar tema.

Contohnya, aku ada buat selector untuk butang download atau petak highlight seperti di bawah. Dah dua tiga kali tukar blog, rupa bentuk button tu tetap sama. Yang aku suka guna Jetpack ni sebab ia merupakan plugin yang ada semua benda. Kurang pergantungan kepada plugin pihak ketiga.

Ini adalah kotak untuk highlight supaya orang akan fokus

3. Hadkan penggunaan Widget untuk satu Sidebar.
Kebanyakan tema didatangkan dengan satu sidebar yang utama. Walau anda tukar tema apa sekali pun, widget dalam sidebar akan kekal di dalam sidebar, cuma mungkin kedudukan sidebar tu yang berubah.

Data widget ni disimpan di dalam database. Itu sebabnya aku lebih suka tema blog yang ada satu sidebar utama seperti sekarang. Tak perlu memakan masa yang lama untuk setiap kali perubahan.

4. Catatkan apa perubahan pada tema jika ada.
Aku sebenarnya tak buat pun perkara ni. Sebab perubahan yang aku buat adalah sangat minimal dan aku tahu apa yang berubah. Mungkin anda boleh gunakan Evernote untuk mencatat log ubah (baca: change log) yang anda buat pada blog anda.

Kesimpulan

Dengan mengamalkan pengurusan blog yang baik, blog anda akan sentiasa kelihatan moden dan mengikut trend terkini. Anda juga akan bersemangat bila tengok blog anda yang menggunakan tema responsif, kelihatan seperti tahun 2014 (bukan 2005) dan juga mesra pengguna.

Sekian sahaja dariku, selamat mencuba.

Filed under: BlogTagged with: , , ,

Disebalik infografik mengenai Isra Mi’raj

isramiraj-behind

Salam.

Dalam entri yang lepas, aku telah menyiapkan sebuah design infografik Islami yang kedua, selepas infografik mengenai amalan di bulan Zuhijjah pada tahun lepas. Infografik terbaru ini pula mengenai perjalanan Rasulullah ´Ě║ sempena Isra Mi’raj.

Mengapa dalam bahasa Inggeris?

Infografik kali ini menggunakan bahasa Inggeris kerana aku ingin menyampaikan mesej kepada lebih ramai orang di luar sana khususnya masyarakat Muslim di luar Malaysia.

Selain itu, Islamographic pernah menolak infografik Zulhijjah aku kerana mereka tidak faham bahasa Melayu.

Mengapa berbentuk segi empat sama?

Kebanyakan infografik yang penuh dengan maklumat direka dengan panjang dan pengguna perlu scroll dari atas ke bawah.

Infografik ini direka supaya ia dapat mencapai lebih ramai orang dengan mudah khususnya yang menggunakan media sosial seperti Facebook dan Instagram.

infografik-fb-theatre

Di Facebook, apabila infografik itu panjang dan ditonton dalam bentuk ‘Photo Viewer’, tulisan menjadi sangat kecil dan sukar untuk dibaca. Oleh itu, bila rekabentuknya segi empat sama, ia lebih sesuai. Begitu juga jika aku ingin promosi dalam Instagram yang akan mengerat (baca:crop) gambar menjadi segi empat sama.

Masjid Al-Aqsa yang sebenar

Terdapat dua masjid di Al-Aqsa iaitu Dome of the Rock dan Masjid Al-Aqsa. Mengikut pemerhatian aku, ramai orang yang keliru mana satukah Masjid Al-Aqsa yang sebenar. Oleh sebab itu dalam infografik ini, aku membuat illustrasi Masjid Al-Aqsa yang sebenar, supaya masyarakat dapat membezakan antara dua ini.
aqsadomeMedia Barat memang sengaja menipu umat Islam dengan menggambarkan Dome of the Rock sebagai Masjid Al-Aqsa kerana mereka kini berusaha untuk merobohkan masjid tersebut demi membina Solomon’s Temple.

Jika anda sukakan infografik tersebut, sila kongsikan dan sebarkan. Butang Share, Tweet, Pinterest sudah disediakan.

Jika anda ada sebarang cadangan topik untuk aku hasilkan infografik, sila kongsikan di dalam ruangan komen. Kalau boleh, sertakan sekali link URL untuk info tersebut. Terima kasih!

Filed under: Design, IslamicTagged with: ,

Prayer Time skin update

Salam.

After more than 5 months of releasing my first Rainmeter skin, Prayer Times now received a new update. It is Prayer Time version 1.1. This version is codenamed Waqtu, which means ‘time’ in Arabic.

In this new version, I have fixed the coding from the ground up. It has cleaner codes and is easier to manage. Everything is under one folder, and I’ve organised the configuration, fonts and images in proper directory.

I’ve also split the Hijri date and the prayer time into separate skins. Some countries have different dates than the ones shown in the Islamic Finder website. Currently I noticed the difference between Malaysia and Australia Hijri dates.

Finally, the most wanted update is the easier way to copy paste the URL from the Islamic Finder website. I’ve put the ‘Setting’ button that will auto-magically appear when you hover your mouse to the top right of the skin.

Go to official Waqtu: Rainmeter Prayer Time skin page.

Future update

I’m planning to include more features in the skin in the future. If you have any suggestions for the next update, share it with us in the comment box. All comments are much appreciated.

Filed under: DesignTagged with: , , , ,

Rainmeter Prayer Times Skin 1.0

Salam. As always, I’m busy with my real life. I don’t have much time to blog like I used to. Alhamdulillah a few projects are coming in and I got my first Newcastle based client. Not a big one but its good to get started in the new town.

Since Google Desktop was discontinued by Google, I tried to look for an alternative. Finally I’ve found one of the best desktop customization tools which is Rainmeter. Although it may sound like it, but it’s not an app to measure the rain.

Here’s a current screenshot of my desktop. I happen to put lots of skin from different themes.

The cool thing about Rainmeter is the ability to customize and even design your own desktop widget or gadget. Within the Rainmeter community, they call it ‘skin’.

My first attempt: Prayer Time skin v1.0.


It’s not that difficult to learn how to design your own skin. The manual is sufficient and even people with no background in programming can do it like myself.

The reason why I created this skin is to alert myself on the current prayer times, especially when living in a four season country where the prayer times change almost everyday. Besides, I wanted to make it easy for all Muslims in the world to check the prayer times without having to open a web browser.

This skin basically will parse the prayer times data from Islamic Finder website every 24 hours. Please note that this skin works as an additional skin to the existing theme. I’m not designing a complete theme because there are heaps of beautiful skin you can choose from such as Omnimo, Enigma and Elegance.

How to install the skin?

1. Make sure you already have Rainmeter installed on your computer.
2. Download the file from here.
3. Extract the PrayerTime folder into any of the folder in the Rainmeter skin folder. e.g. My Document/Rainmeter/Skin/illustro

4. Open Rainmeter from the tray icon.

5. Choose the folder illustro – Prayer Time and choose PrayerTime.ini.
6. Click the Load button.
7. You can place the skin wherever you like on your desktop.

How to setup the prayer times according to your location?

1. Go to Islamic Finder website.
2. Choose your Country and your City.
3. Click on the Add Daily Prayer Times To Your Website button.

4. Choose the XML Format
5. Select All and Copy everything in the textbox

6. Right click on the Prayer Time skin and choose Edit Skin.
7. In the URL section, replace the entire URL with the one from IslamicFinder
8. Go to menu File and Save.
9. Right click on the Prayer Time skin and choose Refresh Skin.

UPDATED: Please go to the official Waqtu: Rainmeter Prayer Times Skin to get the latest version!

I hope you find this skin useful. If you have any inquiry or would like to give feedback, feel free to drop a comment in the comment box below.

Filed under: DesignTagged with: , , ,