Tag: komuter

Cadangan untuk penambahbaikan perkhidmatan keretapi elektrik ETS

Sejak keretapi elektrik ETS membuka laluan sehingga ke Padang Besar pada bulan Julai yang lepas, blog aku mendapat trafik yang steady sebab aku pernah tulis pasal cara membeli tiket secara online.

Tak menulis panjang, aku cuma nak kongsikan sedikit pengalaman yang aku rasa mungkin berguna untuk panduan bakal penumpang ETS.
Continue reading

Filed under: TravelTagged with: , ,

Panduan menempah tiket keretapi elektrik ETS secara online

Salam.

Baru-baru ini aku telah berpeluang untuk menaiki keretapi elektrik ETS yang dikendalikan oleh KTMB. Aku bertolak dari Ipoh ke KL Sentral untuk urusan kerja.

Pihak KTMB telah menyediakan sebuah website untuk membolehkan pengguna menempah tiket secara atas talian (online). Aku pun memutuskan untuk mencuba perkhidmatan online ni sebab lebih mudah dan menjimatkan masa berbanding pergi ke stesen KTM Ipoh dan membeli di kaunter.

Website KTMB E-Ticket
(Sila bookmark jika anda juga ingin membeli tiket di masa hadapan)

ktmb-eticket-1

Pendaftaran

Anda perlu mendaftar terlebih dahulu sebelum boleh menggunakan website tersebut. Anda perlu memasukkan nama, password, email, nombor telefon dan negara (?) untuk mendaftar.

Setelah itu anda boleh login menggunakan akaun anda.

ktmb-eticket-2

Anda boleh melihat Transaction History jika anda pernah menempah tiket sebelum ini. Teruskan dengan menekan butang Reservation di bahagian menu.

Pilih destinasi, tarikh dan train (masa). Di sini mungkin tak jelas sangat pasal train. Mari saya terangkan apa pilihan yang ada.

EG05 – ETS Gold. Harga tiket RM35 sehala.
ES01 – ETS Silver. Harga tiket RM25 sehala.

Selepas pilih Coach, baru anda boleh buat pilihan kerusi (seat).

Pemilihan kerusi

ktmb-eticket-3
Pemilihan kerusi ni yang paling mengelirukan jika anda tidak mengetahui susun atur sebenar di dalam train ETS.

Kalau anda pernah menempah tiket kapal terbang, anda boleh melihat dengan jelas di mana kepala dan ekor kapal terbang serta kedudukan tandas dan pintu keluar. Tapi berlainan dengan ETS yang bagi aku tidak memberikan gambaran yang jelas kepada bakal penumpang.

Oleh itu, di sini aku dah buat diagram secara kasar atau infografik susunan kerusi di dalam ETS berdasarkan pengalaman aku.
ktm-ets-seat-infographic

Satu lagi anda perlu pastikan pilihan kerusi dan arah yang sesuai. Sebab ada sesetengah orang mungkin tak selesa duduk membelakangi arah yang dituju ataupun duduk menghadap ke belakang train. Keliru? Disebabkan susunan kerusinya ada yang menghadap ke arah utara dan ke arah selatan.

Tips: Jika anda membeli online, anda boleh perhatikan kerusi yang paling banyak merah (popular) itu ialah kerusi yang menghadap arah hadapan perjalanan. Kerusi yang biru, yang banyak kekosongan tu menghadap ke belakang.




Tandas dan kafeteria

Setiap koc ada tandas kecuali koc C. Biasanya koc C paling popular. Oleh itu ingat C ingat Cafe.
Koc yang ada tandas: A, B, D, E, F
Koc ada cafe : C

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan Maybank2U dan juga kad kredit. Tapi mengikut pengalaman aku, pembayaran dengan Maybank2u tidak boleh dijalankan pada tengah malam 12am ke atas.

Cetak tiket

Pastikan anda mencetak tiket sebelum anda menaiki train ETS. Kalau rajin, anda boleh adjust supaya boleh cetak dalam sehelai A4 dan mudah dibawa dalam poket.

Sekian dahulu, selamat mencuba. Nantikan entri seterusnya mengenai pengalamanku menaiki train ETS.

Anda juga mungkin mencari: cara beli tiket ets online

Filed under: Technology, TravelTagged with: , , ,

Goodbye Sunway, Hello Hartamas!

Salam. Its almost 11 months I’ve been working at Dataran Mentari, Bandar Sunway. My last day was 4th June 2010 in Sunway and now I’m working at Plaza Damas starting 7th June 2010.

If you have missed the entry about my former job, you can read My first job as Multimedia Designer. I don’t want to write so I’ll just share few photos on my last day at Dataran Mentari and my new office in Plaza Damas.

Goodbye Sunway!


This is where I’ve been working for the past 11 months. The office’s signage is located near the staircase.


Behind the office block, there was a tree and its bending. Either its ‘lailatul qadr’ incidence or the tree is trying to get the sunlight.


This is Mentari Court condominium. There are many foreigners from Indonesia, Bangladesh, Pakistan and African people lives here.


This is Bali building according to the locals. Now, it is called Leisure Commerce Centre (LSC). There is a headquarter of Kurnia Insurans and Taylor College Sunway Campus.


This is where I normally take my train. Most commuters here works in LSC, Dataran Mentari, Sunway Mentari and even Sunway Pyramid.


I took this picture while riding Komuter Limited Stops train. According to the route diagram, it won’t stop at Angkasapuri but it really does! After I’ve given some thought about it, Komuter will stop here to give ways to other trains in KL Sentral station. Otherwise, it will stop and wait near Bangsar.


Komuter has introduced ‘Ladies Coach‘ on 28 April 2010. Since then, I must enter the ‘Gentlemen Coach’ for men. Yet there are still some women who are too lazy to walk to the center coach.

And that was my last journey with KTM Komuter on 4th June 2010. Komuter service is quite poor and I hope Komuter can improve their service soon. I took two days leave before start working in a new place.

Hello Hartamas!


This is Plaza Damas. It is a commercial and office block in Sri Hartamas. Hartamas Shopping Centre is located in next to Plaza Damas. From there, I can see the progress of the new Istana Negara construction.

I’ll write more about Hartamas from now on. Stay tuned! For the mean time, please subscribe my RSS Feed or follow me on Twitter to get updated!

Filed under: PersonalTagged with: , , ,

Is KTM Komuter timetable reliable?

Salam. Welcome back to the public transportation issue. Last time, I’ve discussed 10 things about KTM Komuter and in this entry, let me share on one important point, which is the new schedule or timetable.

When I want to buy the ticket, I picked up the pamphlet at the ticket counter. It is the timetable for the Komuter train service. So, while waiting for my train to arrive at the station, I try to read and understand the time table. This timetable is released on 1st November 2009.
The table is quite large and it has lots of numbers.
Luckily, Transitmy just released the new timetable for KTM Komuter on their website just in time before I’m going to write about this. Its kinda weird because the timetable is not available in KTMB website itself.

I don’t want to teach you how to read the table, but my main concern is only on my traveling time and the train. This is the time table for the Bank Negara station.
Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: ,