Tag: tips

Akhirnya saya menyesal membeli telefon murah

Sejak mula menjalankan perniagaan, aku lebih cermat dalam perbelanjaan dan keperluan peribadi. Telefon merupakan antara barang yang aku jaga dengan hati-hati. Supaya tidak rosak dan boleh pakai lama.

Raya dah dekat dan aku pun perlu guna telefon yang boleh buat kerja-kerja basic macam call, SMS, Whatsapp, Telegram, ambil gambar tak high-resolution sangat pun tak mengapa. Tapi yang penting bajet bawah RM300.

Sewaktu aku pergi beli barang di Plaza Yik Foong, sementara tunggu kedai dibuka, aku pun buat-buat survey telefon bajet bawah RM300 kat satu kedai ni. Tapi tokey yang jual tu pandai ayat dan akhirnya aku terbeli telefon Admet V10.Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: ,

Kenapa bisnes anda perlukan website?

Salam.

Apabila berjumpa dengan pelbagai orang, yang ada bisnes ataupun tidak, ramai nak tahu apa perlunya website ni. Aku tak nafikan, banyak bisnes boleh dijalankan hanya menggunakan media sosial terutamanya Facebook dan Instagram.

Tapi, sebagai seorang website designer, aku masih berpendapat website itu sangat penting. Adakah website masih relevan di zaman media sosial di mana guna Facebook pun boleh buat duit ribu-ribu?

Ikuti soal jawab yang berikutnya.

Kenapa kebanyakan bisnes perlukan website? Facebook dah cukup kan?
Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: , ,

Tips menggunakan tema WordPress percuma

Assalam kepada semua pembaca. Ini adalah entri yang pertama sejak aku menggunakan tema ‘Sorbet‘ di dalam blog ni.
sorbet-theme

Aku dan Tema WordPress

Aku dah lama menulis blog menggunakan platform WordPress, sejak tahun 2008. Awal-awal dulu, aku cuma guna tema sedia ada. Bila tak berkenan aku ubah dan modify sendiri ikut citarasa. Aku juga pernah buat tema sendiri sebab nak nampak unik dan kreatif seperti yang menggunakan nama Binafsha, Binafsha 2 dan Binafsha 3.


Antara sebab aku buat template tu jugak sebab nak nampak blend in dengan iklan Adsense dari Google. Tapi lama-lama, bila dah sibuk dengan hal lain, nak tulis blog pun tak sempat, makin bosan tengok blog dengan tema yang sama je. Lepas tu aku pun nekad untuk kembali kepada penulisan blog yang sejati.

Aku nak kongsikan apa amalan terbaik (baca: best practice) untuk menggunakan tema dan juga supaya anda senang untuk menukar tema blog anda dengan pantas.

1. Fokus kepada penulisan / kandungan blog
Nama pun blog, anda kena tumpukan pada isi kandungan blog. Luangkan masa pada penulisan, bukan pada rupa bentuk blog anda. Isi kandungan itu yang paling utama dalam sesebuah blog. Bila ada isi kandungan yang mantap, setakat nak bertukar tema ni merupakan perkara yang tak akan mengambil masa yang panjang. Tema yang aku tukar ni cuma mengambil kurang 30 minit untuk adjust kedudukan Widget dan link menu.

2. Modify guna Jetpack – Edit CSS
Sejak WordPress memperkenalkan plugin Jetpack, ada satu fungsi yang sangat bermanfaat iaitu Edit CSS. Dulu jika nak ubah, aku akan ubah terus pada stylesheet tema atau gunakan plugin untuk edit CSS. Kelebihannya, jika anda ada perubahan yang sama dari dulu sampai sekarang, ia akan kelihatan konsisten walaupun anda bertukar tema.

Contohnya, aku ada buat selector untuk butang download atau petak highlight seperti di bawah. Dah dua tiga kali tukar blog, rupa bentuk button tu tetap sama. Yang aku suka guna Jetpack ni sebab ia merupakan plugin yang ada semua benda. Kurang pergantungan kepada plugin pihak ketiga.

Ini adalah kotak untuk highlight supaya orang akan fokus

3. Hadkan penggunaan Widget untuk satu Sidebar.
Kebanyakan tema didatangkan dengan satu sidebar yang utama. Walau anda tukar tema apa sekali pun, widget dalam sidebar akan kekal di dalam sidebar, cuma mungkin kedudukan sidebar tu yang berubah.

Data widget ni disimpan di dalam database. Itu sebabnya aku lebih suka tema blog yang ada satu sidebar utama seperti sekarang. Tak perlu memakan masa yang lama untuk setiap kali perubahan.

4. Catatkan apa perubahan pada tema jika ada.
Aku sebenarnya tak buat pun perkara ni. Sebab perubahan yang aku buat adalah sangat minimal dan aku tahu apa yang berubah. Mungkin anda boleh gunakan Evernote untuk mencatat log ubah (baca: change log) yang anda buat pada blog anda.

Kesimpulan

Dengan mengamalkan pengurusan blog yang baik, blog anda akan sentiasa kelihatan moden dan mengikut trend terkini. Anda juga akan bersemangat bila tengok blog anda yang menggunakan tema responsif, kelihatan seperti tahun 2014 (bukan 2005) dan juga mesra pengguna.

Sekian sahaja dariku, selamat mencuba.

Filed under: BlogTagged with: , , ,

Tips: Hubungkan Facebook Events dalam Google Calendar

Salam.

Hari ini aku nak berkongsi tips bagi meningkatkan produktiviti untuk urusan yang lebih tersusun.

Syarat-syaratnya anda kena ada akaun Google, biasa menggunakan Google Calendar dan semestinya ada Facebook.

Kenapa?

Kebanyakan aktiviti harian, peribadi, kerja mahupun sosial, aku akan susun dan jadualkan di dalam Google Calendar. Tapi kadang-kala aku akan terlepas pandang aktiviti ataupun acara yang dihasilkan di Facebook. Terutamanya kenduri perkahwinan kawan-kawanku.

Oleh itu, aku pun menghubungkan Facebook Events dengan Google Calendar supaya semua aktiviti yang aku rancang boleh dilihat di tempat yang sama.

Cara-caranya

1. Login ke akaun Facebook anda.
2. Pergi ke menu Events.
fb-gcal1
3. Tekan butang ‘settings’ yang berbentuk ikon gear (cog) dan pilih Export.
fb-gcal2
4. Anda boleh eksport kalendar harijadi kawan-kawan (birthday) anda ataupun kalendar acara (events). Right click pada kalendar Events dan pilih ‘Copy link address’
fb-gcal3
5. Buka Google Calendar. Tekan butang kecil sebelah ‘Other Calendars’ dan pilih ‘Add by URL’.
fb-gcal4
6. Paste link address dari FB events dan klik ‘Add Calendar’.

Aktifkan notification atau makluman

Salah satu kelebihan Google Calendar ialah kebolehan untuk menghantar notification atau makluman sebagai peringatan kepada pengguna. Notification ni boleh dihantar melalui email dan juga SMS. Cara nak setup mudah sahaja.

1. Tekan butang option sebelah kalendar Facebook Events. Pilih ‘Reminders and Notifications’.
fb-gcal5
2. Pilih option yang sesuai dengan anda dan tekan Save.
fb-gcal6

Sudahkah anda mencuba app BajetKahwin? Cara paling mudah untuk menganggar berapa belanja kerja kahwin anda.

Sync dengan app kalendar dalam smart phone

Satu lagi kelebihan bila anda menggunakan smart phone khususnya android, Google Calendar boleh synchronize dengan app kalendar. Berikut ialah screenshot Facebook events dalam app S Planner di telefon aku.

fb-gcal7

Itulah tujuan kita guna telefon pintar, bukan? Dengan mengetahui teknik yang betul, kita boleh merancang aktiviti dengan lebih efektif melalui telefon pintar. Pengguna iPhone pun boleh buat jika mahu.

Sekian saja tips produktiviti daripadaku untuk kali ini. Selamat mencuba!

Filed under: TutorialTagged with: , ,

Kenapa aku menulis blog dalam Bahasa Inggeris?

Salam.

Perhatian: Ini ialah entri pertama aku tulis dalam bahasa Melayu di AK.

Apa khabar pembaca budiman? Mungkin anda terkejut sikit sebab seperti yang dikatakan dalam entri sebelum ni, aku memang bercadang untuk tulis blog ni dalam bahasa ibunda bahasa Melayu. Mungkin bukan sepenuhnya, bergantung kepada topik yang bersesuaian.

OK. Aku nak berkongsi sedikit info, kenapa aku mula tulis dalam bahasa Inggeris.

1. Nak perbaiki penulisan dalam bahasa Inggeris.
Sejak zaman sekolah lagi, cikgu sering ingatkan murid-murid, kalau nak perbaiki bahasa Inggeris, kita hendaklah menulis, membaca dan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Walaupun dah habis sekolah, aku masih ikut lagi nasihat cikgu tu.

Kalau tengok balik penulisan aku dari tahun 2003 tu, memang agak kelakar. Grammar pun bersepah. Sedar tak sedar dah hampir 10 tahun aku menulis blog!

2. Konon nak jana duit dengan Google Adsense
Dulu, kalau nak guna Google Adsense, Google syaratkan blog tu kena guna bahasa Inggeris sebagai pengantarnya. Aku rasa sebab dulu, rata-rata pengiklan di Adsense ni, guna bahasa Inggeris dalam iklan. Oleh itu, kalau aku tulis dalam bahasa Melayu, alamatnya tak keluarlah iklan Adsense. Tapi sekarang dah ramai pengiklan guna bahasa Melayu, dengan Nuffnang lagi. Tak perlu dah Google.

Maka, bila dah tengok situasi dunia internet yang terkini, tiada masalah kalau aku nak teruskan menulis dalam bahasa Melayu. Antara sebabnya:

1. Aku dapati banyak trafik yang search guna Google Images. Yang ni terbukti bila aku cuba balik guna keyword tu, tapi blog aku tiada dalam first page Web, tapi dalam first page Images.

2. Kadang-kala aku jumpa juga keyword bahasa asing. Contohnya bahasa Russia (abjad Russia ni pelik sikit). Dah la blog aku ni guna bahasa Inggeris dan Melayu. Aku buat kesimpulan, Google yang canggih ni akan translate keyword dan cari bahan walaupun guna bahasa lain.

3. Ubah fokus. Dulu aku fokus nak jana duit dengan blog dengan iklan bagai. Kali ni, aku nak fokus dengan kandungan blog. Niche topik ialah ilmu berkaitan rekabentuk, tutorial, dakwah, tazkirah dan kreativiti. Tahukah anda, menulis blog itu juga satu ibadah?

4. Meninggalkan dunia freelance. Tapi sekarang aku kerja full-time dengan bekerja sendiri. Dulu tujuan beli domain dan blog ni sebab nak tunjukkan portfolio kerja freelance aku secara professional. Tapi bila aku ada bisnes sendiri ni, secara automatiknya segala hasil kerja aku ni bakal menjadi hakmilik syarikat.

Oleh itu, diharap penjenamaan semula ni akan memberi nafas baru dan menaikkan semangat aku untuk menulis dengan lebih rajin.

Filed under: Blog, PersonalTagged with: , ,