Tag: web apps

Dapatkan maklumbalas design dengan Feedbag.io

Apabila aku mendapat sesebuah tugasan untuk rekabentuk grafik sama ada logo, poster, flyer, bunting, name card dan pelbagai lagi, aku selalu dapati proses untuk mendapatkan maklumbalas daripada klien adalah sedikit rumit.

Aliran kerja (workflow) yang biasa berlaku ialah:

  1. Siapkan design. Save sebagai JPEG dalam resolusi yang sederhana.
  2. Hantar email beserta attachment.
  3. Tunggu klien reply.
  4. Ubah design mengikut citarasa klien. Ataupun reply dengan hujah kenapa design itu sebegitu.
  5. Email sekali lagi beserta attachment yang telah dikemaskini.
  6. Tunggu klien reply. Kalau setuju, baru hantar dalam resolusi yang tinggi ataupun dalam fail Illustrator.

Anda nampak tak apa masalahnya di situ?

Proses ini boleh berlanjutan sehingga beberapa kali berbalas email baru boleh selesai. Email pun akan berlapis-lapis (nested) kadang-kadang sampai payah nak track.

Oleh itu aku pun mula mencari apakah jawapan kepada permasalahan ini.
Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: , , ,

BajetKahwin v2.1 kini dirasmikan

Assalamualaikum w.b.t kepada semua pembaca.

Untuk sesiapa yang pertama kali dengar mengenai BajetKahwin, ia adalah sebuah web app ringkas untuk mengira dan menganggarkan kos kerja kahwin. Versi asalnya untuk membuat anggaran secara pantas. Selepas setahun, barulah projek BajetKahwin ni dinaiktarafkan. Versi yang terbaru ni membolehkan anda membuat kiraan yang lebih jitu dan tepat.

Lebih pantas, moden dan kemas

Kali ni aku guna sistem dan database sendiri dan tidak lagi menggunakan Parse. Lebih cepat sebab server di Malaysia. Kali ni juga masih kekal menggunakan Twitter Bootstrap supaya kelihatan lebih kemas dan cantik macam Twitter dan Facebook.

Antara features terbaru dalam versi kali ini ialah:

1. Add New Item
Anda boleh tambah perkara baru ke dalam setiap kategori. Yang asas sudah kami sediakan tapi kalau anda ada perkara lain yang nak ditambah untuk sesuaikan dengan majlis anda, bolehlah dimasukkan ke dalam senarai.

2. Harga x Kuantiti (multiplier)
Ada sesetengah item seperti door gift dan katering, anda boleh nyatakan harga kos dan bilangannya. Sistem BK akan darabkan untuk anda.
feature2

3. Paparan yang streamline (tiada lagi popup)
Anda boleh terus edit setiap item secara langsung, tiada lagi popup yang menyerabutkan.
feature1

4. Data yang selamat
Data pengguna berdaftar akan disimpan dengan selamat dalam database. Anda boleh akses dari mana-mana komputer, tablet mahupun smartphone dan tetap mendapat paparan data yang konsisten.

Versi Asas Pula
Bagi menampung kos server dan kos pembangunan app, versi asas (ataupun versi original) yang percuma tanpa pendaftaran kini telah diletakkan ruangan iklan. Diharapkan pengguna yang budiman boleh klik iklan jika rasa relevan. Kalau rasa nak beri sumbangan lebih, boleh hubungi secara terus.

Itu saja yang aku boleh kongsikan kali ini. Anda boleh daftar dan mencuba app ini secara percuma.

BajetKahwin v2.1

Filed under: TechnologyTagged with: , ,

Web app E-Code Halal Filter

Salam.

Sukacitanya aku merasmikan projek sampingan terbaru, sebuah web app untuk memeriksa status halal untuk kebanyakan nombor E-Code.

e-code-halal-web-app
Bagi yang tak tahu apa itu E-Code, ia sejenis kod untuk ’emulsifier’ yang digunakan dalam senarai kandungan bahan-bahan dalam produk khususnya makanan dan minuman.

Tapi tak semua negara mewajibkan penggunaan E-Code termasuklah di Malaysia. Itulah sebabnya di Malaysia, kita akan dapati dalam senarai kandungan tidak tertulis E-Code yang spesifik cuma ditulis ‘mengandungi bahan/pewarna/perisa yang dibenarkan’.

Projek web app ni dah lama aku rancang nak buat sejak aku menyiapkan projek Kad ECHoeS pada tahun 2012. Setelah hampir 2 tahun baru ada peluang untuk siapkan.

Siap dalam 6 Jam

Disebabkan asyik nampak ‘to do’ ni pending, walaupun sudah malam aku buat juga coding asas web ni menggunakan jQuery live filter dalam masa 45 minit. Agak mengantuk juga tapi berjaya disiapkan. Lepas tu terus tidur.

Keesokan paginya, aku pun tambah sedikit kod Smart Layer dari AddThis supaya nampak lebih ceria dengan ikon social media. Aku jangkakan pengunjung mungkin akan cuba menghubungi aku. Kalau buat borang email, aku kena reply email pula nanti. Oleh itu, aku pun setup support forum supaya pengunjung dan pembaca forum juga boleh berkongsi soal-jawab, pendapat atau carian masing-masing.

Menggunakan Twitter Bootstrap

Ini merupakan sebuah lagi projek yang aku hasilkan menggunakan Twitter Bootstrap. Aku menggunakan kebanyakan default settings untuk kesemua elemen kecuali bahagian badge dimana aku gunakannya untuk labelkan antara kandungan yang Depends, Mushbooh dan Haram.

Sudah pasti kalau guna Bootstrap, web app ni sesuai untuk dilayari dengan smartphone dan tablet sebab layoutnya yang responsif!

Layari website E-Code Halal Filter

Sekian dahulu celoteh kali ini. Anda mungkin tak rasa keperluannya, tapi ketahuilah, jika anda melancong ke luar negara, info sebegini sangat berguna dalam memenuhi kewajipan kita untuk mencari makanan halal!

Fear Allah, eat Halal.

Filed under: Islamic, TechnologyTagged with: , ,

App untuk mengira anggaran perkahwinan – Bajet Kahwin

Salam.

Memperkenalkan projek aplikasi web kahwin pertamaku, BajetKahwin, sebuah kalkulator untuk mendapatkan anggaran perbelanjaan kahwin anda dengan mudah.

Idea Asal

Idea asal aku bangunkan aplikasi web ni setelah aku dapati agak ramai orang yang berminat dengan infografik perkahwinan orang Melayu di Malaysia.

Selepas tu aku terfikir, bagaimana kalau aku buat infografik bajet kerja kahwin? Tapi setiap orang punyai kemampuan yang berbeza. Oleh itu, aku putuskan untuk buat sesuatu yang lebih fleksibel dan interaktif.

Cabaran

Untuk pengetahuan anda, projek ini mula dibangunkan pada bulan Disember 2012. Ketika itu aku masih di Australia dan agak sibuk kerana aku dalam proses untuk mengemas barang untuk pulang ke Malaysia.

app-icon2Niat asalnya nak lancarkan pada penghujung 2012. Tapi Allah sebaik-baik perancang. Setelah pulang ke Malaysia, banyak pula hal yang perlu diuruskan. Terpaksa tangguhkan beberapa minggu.

Setelah mengemaskkan coding, rekabentuk antaramuka dan logo, dapat juga aku menyiapkan aplikasi mini ni pada bulan Mac 2013.

Dengan lafaz ‘Bismillahirahmanirrahim’, aku merasmikan aplikasi web sulung dari Dezeek Media, BajetKahwin.my versi 1.0.

bk-home

bk-lelaki

Responsif

Selain dari itu, ini juga merupakan kali pertama aku meneroka Twitter Bootstrap. Anda juga boleh mencuba aplikasi ini di dalam telefon pintar dan juga tablet anda.

bk-responsif

Tips: Anda juga boleh ‘Add to Home Screen’ jika berminat untuk meletakkan logo BajetKahwin pada telefon/tablet anda.

Gambar pada website tersebut diambil dari gambar majlis perkahwinanku.

Jika anda ada adik-beradik ataupun kenalan yang bercita-cita untuk mendirikan rumah tangga, sila kongsi dan hebahkan mengenai aplikasi ni kepada mereka. Terima kasih!

Filed under: TechnologyTagged with: , , ,

Design your floor plan with Floorplanner

Salam. I’ve been using this web application for more than one year but I never write anything about it yet. This week, I’ll introduce you FloorPlanner, the easiest way to create floor plans.

Fast way to visualize your space

Right now, I need to visualize the space inside my small bedroom. I wonder how its going to looks like if I put the bed here, the wardrobe there, my workstation and many more. Instead of doing manual sketches of the furniture arrangement, I can use Floorplanner to help me arrange those furniture with the correct size including width and depth.

Not just for interior designers

You don’t have to be interior designers to plan your floor. I mean you don’t have to be interior designer to use this application. If you are familiar with Facebook games, then it shouldn’t be much problem.

Its a Flash based application and everything is drag and drop. You can resize the furniture, rotate them to any angle, expand your room, choose your favourite floor finishing and many more.

3D model visualization

There are few furniture models that can be render in 3D. Once you have satisfied designing in 2D, you can switch to 3D view to see how its look like. You can rotate, pan and zoom your 3D plan just like using any other 3D software.

It’s Free

The main thing that I like about Floorplanner is free. You don’t have to pay to use this application. With the free account, you can create few floor plans, rooms and many cool features. However free accounts come with some limitation and some nagging advertisement.

Its hard for me to describe everything here. You just have to try it yourself. So far, this is one of the best web application that I love and enjoy using it.

Before I end this quick post, you can watch this video on how to create a floor plans within 3 minutes.

P/S – Goodbye to Google SketchUp!

Filed under: DesignTagged with: , ,