USM Convex 2008

alan.jpg
USM was having their convocation from 14th to 17th August 2008 at their main campus in Pulau Pinang. This is my second time going to USM for convocation. The last time was during my mum’s degree eight years ago. So let’s see what’s cool about USM Convocation Expo or Convex.

I went to USM Convex because I think I don’t have the chance to go for IIUM Convest this year. As far as I concern, none of my known schoolmates is studying in USM. By the way, I’m taking this opportunity to wish congratulations for MohdIsmail who had just graduated from USM.

Cool and shaded
Cool and shaded
The expo was located about 200 metres from the entrance. The best thing about their expo is that, it was situated in a shaded area. So visitors won’t get heated since there are big trees all over the place.

They have many interesting events. However, I only managed to watch the exhibition. They also have go-cart event on Sunday. I was amazed by the giant canopy for the stage performance.

Besides that, some of the attractive activities are the inflatables for kids. They even have pony ride activities which has become their trademark for years. I rode a pony in Taman Tasik Titiwangsa during my schooldays once.

USM also are very serious regarding the green environment. Still remember about the eco-pack? All foods and beverages at the expo are required to use paper based packaging material. I think IIUM can learn something from their campaign. Read The Star Online for more.

More pictures coming soon

82 thoughts on “USM Convex 2008”

  1. salam adlan, erm… crita psl USM, baru sekali fiza masuk USM. Pi rumah cousin kt dlm USM tu… bila masuk ctu rindu kt UTM… UTM pon hijo gak… Dah dekat 2 tahun lebih rupanya fiza tinggalkan zaman2 kampus ni. Kalau nk merasa lagi konvo kenala sambung Master ka apa ka… Owh, sangat tidak rajin. Huhuhu… Tunggu adik2 la, takpon anak2 la kot… InsyaAllah…

    fizas latest post · Paksaan

    1. hehe. boleh je sambung master. USM ada pendidikan jarak jauh rasanya..

      ‘tuntutlah ilmu dari buaian ke liang lahad’ -(xsure hadith ke x)

  2. salam adlan, erm… crita psl USM, baru sekali fiza masuk USM. Pi rumah cousin kt dlm USM tu… bila masuk ctu rindu kt UTM… UTM pon hijo gak… Dah dekat 2 tahun lebih rupanya fiza tinggalkan zaman2 kampus ni. Kalau nk merasa lagi konvo kenala sambung Master ka apa ka… Owh, sangat tidak rajin. Huhuhu… Tunggu adik2 la, takpon anak2 la kot… InsyaAllah…

    fizas latest post · Paksaan

    1. hehe. boleh je sambung master. USM ada pendidikan jarak jauh rasanya..

      ‘tuntutlah ilmu dari buaian ke liang lahad’ -(xsure hadith ke x)

  3. slm.oh gi jln kt usm eh?
    bagusla instead of staying at home je during d wikends.evntho x kua cari majalah kan.

    nway, i tink u shudnt use dat pic coz k.izat pnah ckp dia x suka klau org ramai tgk gmba tu.wlpun b’tiga, tp dia krg senang b’gamba cmtu.k? thnx

  4. slm.oh gi jln kt usm eh?
    bagusla instead of staying at home je during d wikends.evntho x kua cari majalah kan.

    nway, i tink u shudnt use dat pic coz k.izat pnah ckp dia x suka klau org ramai tgk gmba tu.wlpun b’tiga, tp dia krg senang b’gamba cmtu.k? thnx

    1. kali ni da xwat drift da. dorg wat event ape eh.. ha jualan2 makanan dan barangan seperti di kebanyakan expo2 dan pasar malam.

      hrp maaf. sy tiada di UIA wat masa skrg ni. mgkin pembaca yg lain bleh kongsi ape acara di UIA nnt.

    1. kali ni da xwat drift da. dorg wat event ape eh.. ha jualan2 makanan dan barangan seperti di kebanyakan expo2 dan pasar malam.

      hrp maaf. sy tiada di UIA wat masa skrg ni. mgkin pembaca yg lain bleh kongsi ape acara di UIA nnt.

  5. USM is da best!!
    3 thn join convEx jd sekretariat since 06-08.. dis year my tun to experince da expo since i wll b grad on dia coming august..
    Insyaallah..
    for ol my pren in convEx’09….
    do your best k!!!
    kali ni lebih tough dgn ulang tahun ke -40, first time smbut dgn status APEX, n LESTARI slalu!!!!
    gambarou minna!!!

    1. Sama-samalah kita memeriahkan ekspu konvokesyen kali ke -40 ni..jom datang ramai-ramai..thn lepas ada go-kart,thn ni ada pocket bike..(^^,)

  6. USM is da best!!
    3 thn join convEx jd sekretariat since 06-08.. dis year my tun to experince da expo since i wll b grad on dia coming august..
    Insyaallah..
    for ol my pren in convEx’09….
    do your best k!!!
    kali ni lebih tough dgn ulang tahun ke -40, first time smbut dgn status APEX, n LESTARI slalu!!!!
    gambarou minna!!!

    1. Sama-samalah kita memeriahkan ekspu konvokesyen kali ke -40 ni..jom datang ramai-ramai..thn lepas ada go-kart,thn ni ada pocket bike..(^^,)

    1. bro, sori la. saya takde kaitan. sekadar pelawat convex tahun lepas je. try pegi kat ofis aktiviti pelajar, mungkin mereka tahu.

    1. bro, sori la. saya takde kaitan. sekadar pelawat convex tahun lepas je. try pegi kat ofis aktiviti pelajar, mungkin mereka tahu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *