Youtube Video Annotation

videoyt.jpgYoutube had introduced Video Annotation on 4th June 2008. Basically, annotation is like putting text on your video.

I never know about this feature until I’ve watched a video that has too many annotated text on top of it. I was a multimedia geek in UIA that produces some video clips and montage for UIA events. So, I just share all my video works in my Youtube account. If you have your own video, you can try to put some text on it.

Here’s how to do it. First, of course you have to upload your video. This is just an example that I’ve tried on one of my collections. After you have your video ready, click on the Edit Video.

videoyt1.jpg
In this page, you can edit few information about your video. You can add description, time, map of where it was recorded and many more. Simply click the Annotation tab. Basically this is how it looks like. You can add Speech Bubble (picture), Note, Spotlight and Pause Annotation.

videoyt2.jpg
Since this is just a quick tutorial, I think you should try it yourself. You can watch this video but I don’t think its funny enough. Maybe you guys can do better than this. Click on the video to play.

PROS
This feature is great if you want to produce a karaoke version of your video clip because its fast and easy. It also can help your audience to understand better about your video.

CONS
However if you want to download the video, the annotation wont be embedded together.

This video was published on Taaruf April 07/08. Click here to read the story about the video.

P/S- I’m not good in acting, right? (Terasa poyo pulak video nih)

Filed under: TechnologyTagged with: , , , ,

58 Comments

    • Youtube ni kadang2 mengong sket. kejap ada kejap xde mcm biskut. try jela double click kt video, tgk direct dr website dia.. kalau takde jgak.. tak tau da nk wat camne..

    • Youtube ni kadang2 mengong sket. kejap ada kejap xde mcm biskut. try jela double click kt video, tgk direct dr website dia.. kalau takde jgak.. tak tau da nk wat camne..

    • youtube kan benda popular kat tenet ni selepas blogging. kena la rajin godek2 benda2 fun ni..

      xkuno pun.. baru 4 bulan lepas diperkenalkan..

    • youtube kan benda popular kat tenet ni selepas blogging. kena la rajin godek2 benda2 fun ni..

      xkuno pun.. baru 4 bulan lepas diperkenalkan..

    • ur welcome. saje nk sharing.. hehe

    • ur welcome. saje nk sharing.. hehe

  1. eh.. i still remember la this video..

    the orientation week.. haha.

    u’re a nice actor, bro.

    • wah. ingat lagi eh.. bagus2..

      takyah la puji2.. nnt aku blanje aiskrim.. hehe

    • eh. kalo puji dapat eskrem la. nak puji la.. erm.. tapi.. maseh takleh tgk gak video.. delay pujian. huhu~ 😛

  2. eh.. i still remember la this video..

    the orientation week.. haha.

    u’re a nice actor, bro.

    • wah. ingat lagi eh.. bagus2..

      takyah la puji2.. nnt aku blanje aiskrim.. hehe

    • eh. kalo puji dapat eskrem la. nak puji la.. erm.. tapi.. maseh takleh tgk gak video.. delay pujian. huhu~ 😛

  3. haha nice~

    i didnt know about the annotation (since i got banned twice LOL)

    Adila latest post: Sick… MONTH??!

    • ha? kene banned? ni mesti ada wat benda2 tak baik kt youtube ni.. hehe yeke?

    • ha? kene banned? ni mesti ada wat benda2 tak baik kt youtube ni.. hehe yeke?

  4. tau suda, tapi tiada masa nak buat…hehe (sonok layan Wonder Girls ngan lagu *homeworks* Chazz suh tgk hehe)

    • yeke takde masa kak nana? boleh je taip post panjang2 kan..

      btw tak penah dgr lagu homework lagi.. slalu dgr lagu nobody je.. 😉

    • yii? sy dh lame x update..geget kang! ;p

      ni sape gtau pasal nobody ni..chazz ek? geget gak dak tu kang! lagu homework chazz bg -SMASH never ending story..haruuuu….bahasa korea ku tunggang langgang maaa~ T_T

    • suda buat annotation sket kt my own video taaruf kt YTube tu..haha. btw, t ur video tu xleh tgk? :-/

    • em pelik nape tak leh tgk. tapi kalo double click kt video tu, rasanya boleh tgk dlm website youtube sendiri..

      pelik jugak. tapi kalo sy dpt buat anotation, takkan takleh play plak kn..

    • dia kate “This video is not available in your country” LOL ambuiii…..hang p bawak p luaq ngara ka? sampai kat msia pn xleh tgk video hang? ;p

    • hehe.. pelik jugak kes ni.. sy da takdapat nk tolong da. ke kt CC tu da ban account youtube saya? hehe

  5. tau suda, tapi tiada masa nak buat…hehe (sonok layan Wonder Girls ngan lagu *homeworks* Chazz suh tgk hehe)

    • yeke takde masa kak nana? boleh je taip post panjang2 kan..

      btw tak penah dgr lagu homework lagi.. slalu dgr lagu nobody je.. 😉

    • yii? sy dh lame x update..geget kang! ;p

      ni sape gtau pasal nobody ni..chazz ek? geget gak dak tu kang! lagu homework chazz bg -SMASH never ending story..haruuuu….bahasa korea ku tunggang langgang maaa~ T_T

    • suda buat annotation sket kt my own video taaruf kt YTube tu..haha. btw, t ur video tu xleh tgk? :-/

    • em pelik nape tak leh tgk. tapi kalo double click kt video tu, rasanya boleh tgk dlm website youtube sendiri..

      pelik jugak. tapi kalo sy dpt buat anotation, takkan takleh play plak kn..

    • dia kate “This video is not available in your country” LOL ambuiii…..hang p bawak p luaq ngara ka? sampai kat msia pn xleh tgk video hang? ;p

    • hehe.. pelik jugak kes ni.. sy da takdapat nk tolong da. ke kt CC tu da ban account youtube saya? hehe

  6. aku suka dengan feature baru ni. lagi cool! hehe 🙂

    • ko memang ske benda2 yang cool je knizam.. tapi ko nye artwork sume lagi kool belaka!

  7. aku suka dengan feature baru ni. lagi cool! hehe 🙂

    • ko memang ske benda2 yang cool je knizam.. tapi ko nye artwork sume lagi kool belaka!

  8. hehh..video annotations sgt sesuai utk memperkenalkan orang2 didalam cideo anda.. (contoh – K.Nana, bukan nama sbenar)

    I like the features..if only it can be downloaded with the videos..

    • i’ve subscribed to your videos. kalau rajin2, leh a wat annotation skali ke..

      kena la propose kt youtube supaya wat codec yg boleh baca itu annotation jgak..

    • huha~ budak Angklung dah takde video menarik..tu pasal da lama tak update youtube tu… ohh..kamu ad subscribe aku ek..nnti aku subs kamu blik ek..

  9. hehh..video annotations sgt sesuai utk memperkenalkan orang2 didalam cideo anda.. (contoh – K.Nana, bukan nama sbenar)

    I like the features..if only it can be downloaded with the videos..

    • i’ve subscribed to your videos. kalau rajin2, leh a wat annotation skali ke..

      kena la propose kt youtube supaya wat codec yg boleh baca itu annotation jgak..

    • huha~ budak Angklung dah takde video menarik..tu pasal da lama tak update youtube tu… ohh..kamu ad subscribe aku ek..nnti aku subs kamu blik ek..

  10. eh, leh letak text!
    comel!

    p/s : baru taw gak..

    • comel kan.. nana buat la satu video jugak yang comel2.. nk tengok jugak kalo da siap!

  11. eh, leh letak text!
    comel!

    p/s : baru taw gak..

    • comel kan.. nana buat la satu video jugak yang comel2.. nk tengok jugak kalo da siap!

    • eh.. youtube mana penah slow.. sepatutnya la..

      yg slow tu speed kt umah atau ofis kamu.. hehe..

    • eh.. youtube mana penah slow.. sepatutnya la..

      yg slow tu speed kt umah atau ofis kamu.. hehe..

  12. tau mnde nih sebab tgk vids skang sume dah ade bubbles…but i never care to learn how to put ’em up..thx for the info…mungkin pasni bleh dipraktikkan..=)

    najlaa latest post: Ini Budak Kelantan Punya Stories…

    • Yeah. just figured it out. saje nak sharing la. since you have youtube account, let me subscribe to your channel eh?

  13. tau mnde nih sebab tgk vids skang sume dah ade bubbles…but i never care to learn how to put ’em up..thx for the info…mungkin pasni bleh dipraktikkan..=)

    najlaa latest post: Ini Budak Kelantan Punya Stories…

    • Yeah. just figured it out. saje nak sharing la. since you have youtube account, let me subscribe to your channel eh?


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *

Name *
Email *
Website