koc-ets-2015

8 perkara perlu anda tahu tentang tren ETS 2015

Mulai Julai 2015, ETS telah memperkenalkan laluan baru ke utara dari Ipoh ke Butterworth, Pulau Pinang dan juga terus ke Padang Besar, Perlis. Jadual perjalanan juga sudah beberapa kali di tukar sejak Julai sehingga awal 2016.

Selama ini, jika aku menaiki train dari Ipoh ke KL, aku akan naik train yang asal. Tetapi baru-baru ini, aku nak balik ke Ipoh dari KL dan aku pun membeli tiket KL-Butterworth. Aku jangkakan train tersebut pasti akan singgah di Ipoh.

Setibanya aku di platform untuk menaiki tren di KL Sentral, aku tergamam sebab ini adalah kali pertama aku akan menaiki train yang baru, masih 6 bulan sejak ia memulakan perkhidmatannya.

SepertiĀ artikel sebelum ini, aku nak kongsikan beberapa perkara yang aku dapati sedikit berbeza khususnya dari segi layout di dalam koc ETS 2015 ini. (more…)

Read More

ETS_at_Ipoh-2

Cadangan untuk penambahbaikan perkhidmatan keretapi elektrik ETS

Sejak keretapi elektrik ETS membuka laluan sehingga ke Padang Besar pada bulan Julai yang lepas, blog aku mendapat trafik yang steady sebab aku pernah tulis pasal cara membeli tiket secara online.

Tak menulis panjang, aku cuma nak kongsikan sedikit pengalaman yang aku rasa mungkin berguna untuk panduan bakal penumpang ETS.

Kaedah pembayaran boleh guna kad kredit/debit, Maybank2U dan juga Bank Simpanan Nasional (BSN)

ktm-ets-card-credit-maybank
Dulu cuma boleh pakai M2U saja kalau nak beli secara online, sekarang dah boleh pakai kad kredit / debit. Tak kisah la anda menggunakan kad dari bank mana. Asalkan ada logo Visa atau Mastercard, bolehlah digunakan. Tahniah aku ucapkan kepada ETS sebab memudahkan urusan pembelian tiket secara online ni.
(more…)

Read More

Online Printing IpohPrint

Perkhidmatan Online Printing – IpohPrint

Sempena tahun baru Hijrah yang ke 1437H, sukacita aku nak mengumumkan satu lagi projek terbaru kami, iaitu IpohPrint, sebuah platform untuk membuat tempahan cetakan secara atas talian.

Kenapa kami nak buat bisnes percetakan?

Sebenarnya, sejak dari zaman universiti lagi aku dah terlibat dengan kedai percetakan ni. Zaman student dulu, memang wajib pergi kedai printing untuk print tugasan studio dan pelbagai lagi. Kiranya ini memang cita-citaku sejak di bangku universiti-lah!
(more…)

Read More

tahun-pertama

Tahun pertamaku buat bisnes website di Ipoh

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Ogos. Cepat sungguh masa berlalu. Macam-macam hal yang berlaku sejak aku memulakan perniagaan website secara serius ni.

Alhamdulillah sekarang dengan tiga staff fulltimer dan dua orang praktikal (24 minggu), banyak yang aku turut pelajari berkaitan pengurusan sumber manusia (human resource) seperti KWSP, SOCSO dan kiraan gaji.

Selama 8 bulan sejak bulan Oktober hingga Mei, kami beroperasi di sebuah serviced-office sebesar 8×19 kaki. Mulai Jun, kami dah berpindah ke ruang yang lebih besar di Greentown Suria, tak jauh dari Greentown@Angsana Mall.

Ini juga adalah persiapan untuk meraikan dua orang lagi pelajar praktikal yang akan mula hujung bulan 6 nanti. Selain itu, ruang yang ada ini akan dimanfaatkan untuk membuat training berkaitan website dan online marketing secara berkala.

Aku dapati kebanyakan peniaga dan usahawan di Ipoh merasakan rate aku untuk buat website adalah mahal. Mulai bulan September, aku akan mengadakan training bulanan, untuk mengajar website, blog, online marketing dan graphic design. Harga yuran untuk training sehari akan ditentukan kemudian.

Soalan popular: Boleh survive ke business website?

Aku banyak dapat soalan macam ni. Dengan rendah dirinya, aku akan menjawab memang boleh survive. Kalau tak dah lama aku buat bisnes lain.
(more…)

Read More