mykartunkahwin

Blog baru: My Kartun Kahwin

Salah satu projek design yang aku buat untuk majlis perkahwinanku pada hujung 2010 ialah avatar kartun versi chibi (comel).

Sejak aku kongsikan gambar kartun tersebut, walaupun pada resolusi yang rendah, ramai juga graphic designer di luar sana yang sesuka hatinya menggunakan kartun itu samada dengan kebenaran mahupun tidak. Kesilapan besar aku ialah tidak meletakkan amaran dan watermark yang jelas.

Kemudian aku telah pun menulis satu entri berkenaan lesen ‘Creative Common’. Menurut lesen tersebut, kartun itu boleh digunakan dan diolah mengikut kreativiti masing-masing.

Bukan untuk tujuan perniagaan

Yang penting ialah bukan untuk tujuan komersil, seperti menjual produk yang menggunakan kartun tersebut. Setakat yang aku tahu, ada satu produk Jamu Seri Pengantin dan juga fridge magnet menggunakan kartun itu.

Kalau design kad kahwin sendiri dan guna kartun tu pun OK. Tapi ada juga syarikat kad kahwin yang meletakkan kartun tersebut pada design kad mereka dan mengaut keuntungan besar dengan design kartun tersebut! Dah la main ambil je, royalti memang aku tak dapatlah.

mykartunkahwin

Layari blog My Kartun Kahwin

Sebenarnya aku sedikit geli hati dan seronok melihat apa yang orang lain dah buat dengan kartun ni. Itulah sebabnya aku membuat sebuah blog ringkas di Tumblr, dengan menghimpunkan gambar-gambar di mana kartun ini digunakan sejak 2011 hingga sekarang.

Aku dah jadualkan 1 gambar 1 hari selama seminggu. Boleh la jenguk-jenguk. Jika anda juga ada terserempak dengan kartun kahwinku, mohon kongsikan melalui link ‘Submit‘ atau emelkan kepadaku.

email-inbox-zero

Bagaimana ingin mencapai Inbox Sifar?

Secara peribadi, sejak aku berjaya mengosongkan inbox Gmail dan Yahoo Mail, aku sangat suka jika ramai lagi insan disekelilingku yang dapat melakukan perkara yang sama. Aku tahu untuk permulaan memang sedikit sukar khususnya jika ada beratusan malah beribuan emel dalam inbox anda.
inbox-zero
Oleh itu aku sediakan panduan ringkas berdasarkan pengalamanku supaya anda juga boleh mencapai Inbox Sifar.

1. Gunakan Label / Folder
Dalam Gmail, anda boleh menggunakan Label atau Folder untuk menguruskan email anda. Buat permulaan, aku telah membuat label seperti berikut:

  • Job – segala berkaitan hal kerja dan projek
  • Social Media – segala berkaitan media sosial seperti Twitter, Facebook, Youtube dan lain-lain
  • Newsletter – segala newsletter yang aku langgan
  • Family – segala emel dari ahli keluarga
  • Enquiry – segala emel yang masuk jika ada orang bertanya melalui blog

OK. cukuplah lima label dulu. Bergantung kepada keperluan anda, mungkin perlu lebih atau mungkin perlu kurang.

2. Gunakan Filter (Penapis)

Rujuk video di atas bagaimana nak menghasilkan filter. Biasanya aku akan set berdasarkan alamat penghantar/penerima atau isi kandungan. Contoh:

  • Jika emel penghantar berasal dari @facebook.com atau @twitter.com maka ia akan masuk ke dalam ‘Social Media’.
  • Jika emel penerima ialah emel business ku seperti adlan@dezeek.com, ia akan masuk ke dalam ‘Job’.
  • Jika emel mengandungi tulisan ‘Unsubscribe’, maka emel itu akan masuk ke dalam ‘Newsletter’.

Pastikan anda set ‘Skip the inbox’ supaya emel-emel tersebut akan terus masuk ke dalam Label atau Folder yang berkenaan.

Sekarang, anda mungkin masih ada banyak emel dalam inbox. Perhatikan kekerapan emel yang dihantar. Anda mungkin perlu buat filter tambahan lagi bergantung kepada servis internet yang anda gunakan seperti LinkedIn, Vimeo, Youtube dan sebagainya.

3. Memproses emel-emel lama
Emel-emel baru akan dihantar terus ke folder yang berkenaan melalui Filter. Tapi emel-emel lama yang beratusan atau beribuan ni nak buat macam mana? Anda boleh proses secara manual ataupun gunakan Search untuk kumpulkan emel-emel tersebut. Mungkin anda boleh search nama ahli keluarga anda, kemudian pilih semua emel dan hantar ke folder Family. Begitu juga seterusnya.

Aku memang buat secara manual apabila perlu memastikan isi kandungan emel tersebut masih penting atau tidak. Kalau dah lebih 2-3 tahun, mungkin sudah tidak penting.

Anda tak perlu buat semuanya sekaligus. Anda boleh setkan masa. Satu hari proses 50 emel pun dah cukup. Seminggu dah proses 350 emel. Lama-kelamaan, apabila semua emel anda sudah diproses, maka Inbox anda akan jadi kosong!

4. Istiqamah (konsisten) dengan Inbox Zero
Inbox Zero juga perlukan disiplin. Anda mesti memandang setiap emel sebagai satu tugasan. Biasanya setiap emel yang masuk memerlukan perhatian anda atau tindakan anda. Aku boleh rumuskan sebegini.

  • Emel berkaitan kerja – jika itu kerja anda, anda kena selesaikan. Anda boleh tulis tugasan tersebut pada To Do list anda. Bila dah selesai, baru pindahkan ke folder ‘Job’
  • Emel berkaitan kerja tapi kerja orang lain – anda perlu forward ke orang yang berkenaan. Bila kerja tersebut sudah dilaksanakan, pindahkan ke folder ‘Job’
  • Emel yang mengandungi maklumat penting – aku akan salin dan tampal (copy paste) ke Evernote supaya memudahkan pencarian maklumat secara offline di masa hadapan

Tips:
Kalau ada emel yang penting tapi tak sempat nak proses atau buat apa-apa, gunakan fungsi ‘Star’ atau flag supaya anda boleh proses kemudian.

Kalau ada emel-emel lain yang tak penting tapi terlepas juga ke dalam Inbox, anda hanya perlu pindahkan ke folder yang berkenaan.

5. Jangan sayang Emel anda – Delete!
Inilah yang paling penting. Khususnya bila dah masuk folder Social Media dan Newsletter. Setiap kali lepas aku baca email dalam folder ini, aku akan terus delete. Tiada maknanya jika anda terus menyimpan emel sebegitu. Menyemakkan saja.

Sayang juga?
Anda boleh hantar emel tersebut ke Arkib (Archive). Biasanya aku hantar ke arkib bila emel tu aku tak nak padam tapi tiada folder yang berkaitan.

Ringkasan carta alir pengurusan emel
email-inbox-zero
Carta alir di atas merupakan ringkasan kepada apa teknik untuk mencapai Inbox Sifar.

Kesimpulan

Konsep Inbox Sifar ini merupakan salah satu cara yang bermanfaat dalam kita menguruskan emel dan juga tugasan dalam aktiviti seharian kita tak kira samada urusan peribadi mahupun urusan kerja. Sekian sahaja 5 panduan ringkas dan pengalaman peribadiku berkaitan Inbox Sifar. Selamat mencuba dan selamat menjadi produktif dan pengguna-kuasa (power user) dalam menguruskan emel.

To-do-apps-feature

Apa itu Getting Things Done (GTD)?

Assalam kepada semua pembaca yang budiman.

Hari ini aku nak berkongsi satu konsep untuk meningkatkan produktiviti anda. Dalam dunia internet, ia dikenali sebagai GTD ataupun nama penuhnya Getting Things Done. Kalau aku terjemah, jadi ‘Menyiapkan Kerja’.

Sebelum aku mula bersembang, aku nak tanya, macam manakah anda memastikan kerja anda boleh disiapkan?

To Do List – Senarai Perkara untuk dibuat
Antaranya ialah dengan menggunakan to do list atau senarai tugasan. Ada banyak app di telefon pintar dan juga di desktop seperti yang popular ialah Any.Do dan Wunderlist.
To-do-apps-feature
Tapi menulis senarai ni senang, nak melaksanakannya payah. Antara tips untuk memastikan senarai tugasan kita tu dapat dilaksanakan ialah dengan memecahkannya mengikut keutamaan dan masa deadline (urgency).

Inbox Zero – Inbox Sifar
inbox-zero
Konsep inbox zero ni antara yang aku cuba untuk amalkan. Mula-mula dulu aku rasa mustahil nak kosongkan inbox email seperti Gmail dan Yahoo Mail. Tetapi jika anda nak tahu, konsep zero ni bermaksud kita memproses email dengan memberi label tertentu, memindahkan ke dalam folder yang berkenaan. Email yang sudah dibalas boleh disimpan dalam arkib.

Kalau nak cerita sekarang, nanti jadi meleret pula. Aku simpan dulu topik inbox zero ni dan aku akan kongsikan pengalaman aku bagaimana nak membuat inbox anda kosong.

Kesimpulan
Ini hanyalah dua konsep GTD yang ingin aku perkenalkan kepada anda. Tapi cukuplah jika anda boleh mulakan dengan dua perkara ini, pasti banyak perkara yang akan berjaya dilaksanakan.

no-tv

Kelebihan hidup tanpa TV di rumah

Assalam kepada semua pembaca.

Sejak aku berpindah ke Ipoh pada tahun lepas, kami tidak memiliki TV. Lagipun bila tinggal di rumah sendiri, TV ni rasanya bukan keutamaan. Maka, kami pun tak beli TV dan menikmati kehidupan tanpa TV sehingga kini.

Ketiadaan TV ke arah gaya hidup yang minimalis.

Klik sini jika anda belum pernah membaca mengenai gaya hidup minimalis. Dari segi pemilikan barang, aku dah banyak berjimat. Tahukah anda kalau ada TV, nafsu kita akan mendorong kita untuk membeli macam-macam lagi perkara berkaitan TV. Antaranya:

  • meja atau kabinet TV – mesti ada tempat nak letakkan TV
  • extension cable – nak tarik kabel dari power point ke tempat TV
  • antenna luar – kalau nak dapat liputan TV dengan cantik
  • ASTRO – kalau nak tengok lebih banyak saluran
  • DVD / BluRay player – kalau nak layan movie
  • set sofa – mesti nak duduk dengan selesa depan TV
  • meja kopi (coffee table) – sambil menonton nak makan dan minum
  • Apple TV – boleh la menonton Youtube secara streaming
  • set home teater – baru sedap layan movie dengan bunyi sekeliling berdentum

dan senarai ini berterusan. Anda nampak tak permainannya di situ? Anda akan rasa nak beli banyak perkara lain dan membelanjakan sejumlah wang yang besar tanpa disedari. Maka hal ini gagal menepati konsep gaya hidup minimalis. Semua berpunca dari TV.

no-tv

Alternatif kepada TV ialah Internet

Ya, zaman sekarang ni, aku percaya aku dan ramai lagi diluar sana lebih memerlukan internet daripada TV. Banyak juga kelebihan menggunakan internet secara terkawal.

Salah satu contohnya apabila menonton di Youtube. Di Youtube, anda boleh menonton apa yang anda nak tonton. Anda tak perlu terkejar-kejar sebab boleh menonton pada bila-bila masa.

Tiada pengaruh iklan

Anda boleh menggunakan Adblock Plus  untuk menghalang iklan dari browser internet anda seperti Chrome, Firefox dan Opera. Tahukah anda apa tujuan pengiklanan? Mereka nak menanam dalam minda bawah sedar kita supaya membeli produk dan servis mereka. Itu sebabnya iklan ditayang berulang-ulang.

Maksudnya di sini, bila tak menonton atau melihat iklan, aku boleh membuat keputusan yang lebih tepat dalam membeli barang dan tidak mudah terpengaruh. Kalau setiap hari menonton iklan kereta baru, kita akan terasa seperti nak beli kereta. Tengok iklan telefon baru, rasa nak tukar telefon. Begitulah dahsyatnya kuasa pengiklanan dan media.

Kembali merujuk kepada gaya hidup minimalis, kita hanya beli barang yang perlu. Tak perlu beli barang sebab nak ikut trend semasa dan akhirnya membazir apabila tak digunakan.

Kelebihan kepada anak kecil

Bayi akan menjadi lebih pintar
Banyak kajian yang membuktikan TV tidak elok untuk tumbesaran mental & fizikal seorang bayi. Alhamdulilah anak kami membesar tanpa TV di rumah. Si kecil lebih aktif dan responsif, bergerak ke sana ke mari, mencuba benda-benda baru dan bermain dengan permainan dan peralatan sekeliling.

Anak terdedah kepada dunia luar bukan dunia dalam kotak televisyen
Ini juga antara kelebihan kepada anak kecil. Mereka berpeluang untuk meneroka dunia realiti, dunia sebenar dengan deria mereka sendiri.

Satu lagi apabila tiada TV di rumah, ibu bapa akan lebih memandang anak, bukan memandang TV.

Tidur awal pada waktu malam

Aku ni jenis kalau menonton movie di TV, aku akan sanggup tunggu walaupun habis lambat. Kalau menonton TV3, dulu-dulu akan bersambung selepas Nightline jam 12 tengah malam. Bila tiada TV di rumah, aku boleh tidur awal di rumah. Dengan syarat laptop pun dah ditutup.

Sekian itu sahaja yang boleh aku kongsikan pengalamanku hidup tanpa TV. Anda pula bagaimana? Sanggup tak berkorban sedikit demi kesejahteraan masa hadapan?

feature2

BajetKahwin v2.1 kini dirasmikan

Assalamualaikum w.b.t kepada semua pembaca.

Untuk sesiapa yang pertama kali dengar mengenai BajetKahwin, ia adalah sebuah web app ringkas untuk mengira dan menganggarkan kos kerja kahwin. Versi asalnya untuk membuat anggaran secara pantas. Selepas setahun, barulah projek BajetKahwin ni dinaiktarafkan. Versi yang terbaru ni membolehkan anda membuat kiraan yang lebih jitu dan tepat.

Lebih pantas, moden dan kemas

Kali ni aku guna sistem dan database sendiri dan tidak lagi menggunakan Parse. Lebih cepat sebab server di Malaysia. Kali ni juga masih kekal menggunakan Twitter Bootstrap supaya kelihatan lebih kemas dan cantik macam Twitter dan Facebook.

Antara features terbaru dalam versi kali ini ialah:

1. Add New Item
Anda boleh tambah perkara baru ke dalam setiap kategori. Yang asas sudah kami sediakan tapi kalau anda ada perkara lain yang nak ditambah untuk sesuaikan dengan majlis anda, bolehlah dimasukkan ke dalam senarai.

2. Harga x Kuantiti (multiplier)
Ada sesetengah item seperti door gift dan katering, anda boleh nyatakan harga kos dan bilangannya. Sistem BK akan darabkan untuk anda.
feature2

3. Paparan yang streamline (tiada lagi popup)
Anda boleh terus edit setiap item secara langsung, tiada lagi popup yang menyerabutkan.
feature1

4. Data yang selamat
Data pengguna berdaftar akan disimpan dengan selamat dalam database. Anda boleh akses dari mana-mana komputer, tablet mahupun smartphone dan tetap mendapat paparan data yang konsisten.

Versi Asas Pula
Bagi menampung kos server dan kos pembangunan app, versi asas (ataupun versi original) yang percuma tanpa pendaftaran kini telah diletakkan ruangan iklan. Diharapkan pengguna yang budiman boleh klik iklan jika rasa relevan. Kalau rasa nak beri sumbangan lebih, boleh hubungi secara terus.

Itu saja yang aku boleh kongsikan kali ini. Anda boleh daftar dan mencuba app ini secara percuma.

BajetKahwin v2.1