lecture-poli-ecommerce

Pengalaman guest lecture di Politeknik Ungku Omar

Assalam kepada para pembaca.

Pada bulan September yang lepas, aku telah dijemput untuk memberi syarahan (lecture) mengenai tajuk E-commerce kepada para pelajar Diploma Lanjutan Keusahawanan di Jabatan Perdagangan, Politeknik Ungku Omar (PUO), Ipoh, Perak.

Ini merupakan kali pertama aku menjadi guest lecturer. Sebelum ni aku dah berpengalaman mengajar dalam kursus pendaftaran domain website / blog serta bengkel asas pembinaan website HTML.
Continue reading

view-mgpa-blogger

Kenapa bisnes anda perlukan website?

Salam.

Apabila berjumpa dengan pelbagai orang, yang ada bisnes ataupun tidak, ramai nak tahu apa perlunya website ni. Aku tak nafikan, banyak bisnes boleh dijalankan hanya menggunakan media sosial terutamanya Facebook dan Instagram.

Tapi, sebagai seorang website designer, aku masih berpendapat website itu sangat penting. Adakah website masih relevan di zaman media sosial di mana guna Facebook pun boleh buat duit ribu-ribu?

Ikuti soal jawab yang berikutnya.

Kenapa kebanyakan bisnes perlukan website? Facebook dah cukup kan?
Continue reading

transition-lens-indoor-outdoor

Perbezaan menggunakan cermin mata dengan kanta Transition

Salam.

Maaf sebab sekian lama tak sempat nak update blog. Boleh tahan juga kesibukan yang melanda dari awal bulan Ramadhan sampai la minggu raya.

Sukacita ingin aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca, walaupun dah nak penghujung Syawal.

Dalam entri sebelum ni aku dah ceritakan pengalaman membeli cermin mata baharu di kedai Rizal Optometris. Entri kali ini pula aku ingin kongsikan perbezaan yang aku alami sejak menggunakan cermin mata dengan kanta Transition jenama Essilor. Continue reading

luar

Pengalaman membeli cermin mata di Rizal Optometris

Assalam dan salam sejahtera kepada pembaca semua.

Aku mula memakai cermin mata yang satu ni sejak tahun 2008 lagi. Ketika itu aku masih lagi di universiti dan boleh dikatakan trend ketika itu ialah frame tebal. Ia juga merupakan antara cermin mata yang termahal yang dihadiahkan oleh ayahku.

Sejak itu, aku setia dengan cermin mata ini dan langsung tak tukar-tukar sampai sekarang. Antara faktornya, sejak 6 tahun yang lepas, memang banyak komitmen kewangan; bermula dari simpanan untuk berkahwin, merantau ke Australia dan kini membangunkan bisnes, sehinggakan aku belum bersedia untuk menukar cermin mata.
Continue reading

mosque-layout-phase1-sm

Kenapa masjid dan surau perlu dibina mengikut fasa?

Entri ini adalah susulan daripada entri sebelum ini iaitu ‘Aliran keluar masuk masjid’.

Ini juga hasil daripada analisa kami berdua selaku pengguna masjid dan surau. Berikut ialah masalah yang aku selalu perhatikan khususnya di surau dan masjid sekitar kawasan perumahan.

Hasil pemerhatian:
> Masjid dan surau yang aktif biasanya akan diubahsuai dibesarkan dalam masa 5-10 tahun selepas dibina.
Continue reading