transition-lens-indoor-outdoor

Perbezaan menggunakan cermin mata dengan kanta Transition

Salam.

Maaf sebab sekian lama tak sempat nak update blog. Boleh tahan juga kesibukan yang melanda dari awal bulan Ramadhan sampai la minggu raya.

Sukacita ingin aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca, walaupun dah nak penghujung Syawal.

Dalam entri sebelum ni aku dah ceritakan pengalaman membeli cermin mata baharu di kedai Rizal Optometris. Entri kali ini pula aku ingin kongsikan perbezaan yang aku alami sejak menggunakan cermin mata dengan kanta Transition jenama Essilor. Continue reading

luar

Pengalaman membeli cermin mata di Rizal Optometris

Assalam dan salam sejahtera kepada pembaca semua.

Aku mula memakai cermin mata yang satu ni sejak tahun 2008 lagi. Ketika itu aku masih lagi di universiti dan boleh dikatakan trend ketika itu ialah frame tebal. Ia juga merupakan antara cermin mata yang termahal yang dihadiahkan oleh ayahku.

Sejak itu, aku setia dengan cermin mata ini dan langsung tak tukar-tukar sampai sekarang. Antara faktornya, sejak 6 tahun yang lepas, memang banyak komitmen kewangan; bermula dari simpanan untuk berkahwin, merantau ke Australia dan kini membangunkan bisnes, sehinggakan aku belum bersedia untuk menukar cermin mata.
Continue reading

mosque-layout-phase1-sm

Kenapa masjid dan surau perlu dibina mengikut fasa?

Entri ini adalah susulan daripada entri sebelum ini iaitu ‘Aliran keluar masuk masjid’.

Ini juga hasil daripada analisa kami berdua selaku pengguna masjid dan surau. Berikut ialah masalah yang aku selalu perhatikan khususnya di surau dan masjid sekitar kawasan perumahan.

Hasil pemerhatian:
> Masjid dan surau yang aktif biasanya akan diubahsuai dibesarkan dalam masa 5-10 tahun selepas dibina.
Continue reading

flow-masuk-masjid

Isu pergerakan keluar masuk (flow) masjid dan surau

Pernahkah anda pergi ke sesebuah surau atau masjid yang kecil kemudian berasa pelik apabila ingin mencari tandas, ruang wuduk dan juga ruang solat? Terasa seperti laluan yang digunakan oleh lelaki dan perempuan adalah sama dan seperti tidak ada pengasingan? Aku dan isteriku sudah beberapa kali mengalami masalah apabila singgah ke surau atau masjid yang asing.

Inilah tujuan aku menulis entri kali ini supaya masyarakat di luar sana khususnya arkitek yang bakal membina surau dan masjid boleh memahami masalah kecil yang sedikit sebanyak mempengaruhi susun atur dan layout sesebuah surau dan masjid.

Kebanyakan masjid tak menekankan aspek pergerakan keluar masuk (flow) jemaah sehingga seringkali berlaku pertembungan antara jemaah lelaki dan perempuan. Tambahan pula apabila sesebuah masjid itu dah diubahsuai dan dibesarkan. Continue reading

Hidayah Centre Foundation - bimbingan kepada muallaf

Freelance Website Designer di Ipoh, Perak

Kepada sesiapa yang memerlukan freelance website dan graphic designer di sekitar Ipoh, Perak, aku adalah orang yang anda cari. Sedikit ayat untuk mempromosi diri sendiri.

Servis #1 – Website design

Untuk makluman anda, dah banyak website aku cipta untuk klien. Ada yang kosnya murah, ada yang mahal, ada yang bayar habis, ada yang lari tanpa membayar. Aku dah buat website sejak di bangku sekolah lagi, di universiti dan secara aktifnya buat freelance sejak tahun 2009.

Servis #2 – Graphic design

Aku juga berpengalaman dalam menghasilkan graphic design untuk bahan promosi seperti banner, flyer, poster di samping bahan pejabat seperti business card. Aku lebih suka menggunakan Adobe Illustrator berbanding Photoshop.

Portfolio

Cakap banyak pun tak guna. Oleh itu, mari aku kongsikan slideshow hasil kerja terkini yang telah aku hasilkan sejak 12 bulan yang lepas.
Continue reading