view-mgpa-blogger

Kenapa bisnes anda perlukan website?

Salam.

Apabila berjumpa dengan pelbagai orang, yang ada bisnes ataupun tidak, ramai nak tahu apa perlunya website ni. Aku tak nafikan, banyak bisnes boleh dijalankan hanya menggunakan media sosial terutamanya Facebook dan Instagram.

Tapi, sebagai seorang website designer, aku masih berpendapat website itu sangat penting. Adakah website masih relevan di zaman media sosial di mana guna Facebook pun boleh buat duit ribu-ribu?

Ikuti soal jawab yang berikutnya.

Kenapa kebanyakan bisnes perlukan website? Facebook dah cukup kan?

Anda kena fahami perbezaan antara website dan perkhidmatan media sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram. Aku bagi analogi ringkas.

Website ni ialah kedai & pejabat anda.
Media sosial ni pula ialah jabatan PR, pemasaran, pengiklanan dan promosi anda.

Kalau anda ada kedai, anda boleh renovate dan hias untuk menunjukkan konsep perniagaan anda.

Anda boleh letak barang untuk display, ruang untuk berbincang dengan pelanggan dan sebagainya.

Begitu juga dengan website.

Anda boleh upah designer untuk memenuhi kriteria yang anda perlukan, dari segi warna, susun atur, pilihan gambar dan sebagainya.

Tapi benar, setiap perniagaan memerlukan usaha untuk promosi dan pemasaran yang betul. Website pun begitu. Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya adalah alat pemasaran yang sangat berkesan dalam dunia internet zaman sekarang.

Kenapa tak sesuai gunakan Facebook untuk ganti website?

view-fb-ipad

Anda selama ini guna Facebook. Rasa macam tak perlu ada website. Pelanggan OK je. Ini antara beberapa isu yang aku boleh perhatikan.

1. Anda tiada banyak pilihan untuk membuatkan FB page anda kelihatan unik, selain menukar gambar cover timeline.

Kalau guna website, anda boleh letak identiti bisnes anda, dan kelihatan unik, lain dari yang lain.

2. Anda akan menyusahkan bakal pelanggan untuk mencari senarai produk anda mengikut kategori.

Kalau anda ada beberapa kategori produk, dalam setiap kategori ada lagi sub-kategori. Melainkan FB boleh buat menu yang beranak-pinak, maka tak susah la nak cari info mengenai produk tersebut.

Anda rasa OK je buat bisnes guna Facebook. Tapi kalau anda tanya secara peribadi dengan pelanggan anda, mungkin anda akan dapat tahu kelemahannya. Tambahan lagi, orang kita terutama orang Melayu ni jenis tak kisah. Malas dan tak berani nak beri pendapat, takut menyinggung perasaan tuan kedai.

 

Bila masa yang sesuai untuk ada website sendiri?view-mgpa-blogger

Soalan ni agak subjektif.

1. Ada orang menggunakan website untuk tujuan pra-pelancaran.

Ini disebabkan bisnes baru mula, masih kecil dan bisnes hanya beroperasi di rumah. Website ini merupakan langkah terbaik untuk membina imej yang profesional dan meyakinkan kepada bakal pelanggan.

2. Ada orang perlukan website bila bisnes dah berkembang pesat.

Pada tahap ini, anda rasa leceh nak uruskan order, tulis invois, periksa status pembayaran, memasukkan produk dalam inventori yang selama ini dibuat secara manual. Kalau guna website, kebanyakan proses ini boleh dilakukan secara automatik. Anda cuma periksa email yang masuk saja.

Yang tak automatik setakat ini ialah anda perlu membungkus dan mengirim produk tersebut. Mujurlah ada syarikat courier yang menyediakan khidmat memungut bungkusan di depan pintu rumah/pejabat anda.

Perkara yang yang paling best bila ada website ni, anda boleh mula menerima pembayaran melalui kad kredit. Pelanggan akan lebih yakin untuk membayar menggunakan kad kredit terutamanya apabila nilai yang mencecah ratusan dan ribuan ringgit.

3. Bila anda sanggup melabur untuk memiliki website yang berkualiti

Dah ada duit baru boleh jalan. Anggaran harga website ialah antara RM1000 (simple) hingga RM6,000 (website eCommerce dengan fungsi kad kredit).

Tapi kena ingat, website ini hanya untuk mereka yang serius dalam bisnes dan ingin memajukan bisnes ke peringkat yang lebih tinggi.

Cuba anda cari dalam dunia ini, ada tak syarikat besar dan terkenal tapi takde website? Pasti ada sebab kenapa mereka ada website, kan? Bisnes burger tepi jalan pun ada website tahu.

Kesimpulan

Website merupakan salah satu elemen yang penting dalam sesebuah bisnes jika ingin kelihatan lebih maju.

Media sosial (Facebook, Instagram, Twitter) dan website adalah perkara yang saling melengkapi. Ada perkara website boleh buat, FB tak boleh. Tapi ada juga perkara yang FB boleh buat dan website tak boleh nak buat.

Diharapkan maklumat yang aku kongsikan di atas boleh memberi sedikit gambaran dan idea kenapa anda perlu bina website.

P/S – Hubungi aku untuk khidmat membina website dan juga sistem untuk meningkatkan produktiviti di dalam sesebuah syarikat. Terima kasih.

transition-lens-indoor-outdoor

Perbezaan menggunakan cermin mata dengan kanta Transition

Salam.

Maaf sebab sekian lama tak sempat nak update blog. Boleh tahan juga kesibukan yang melanda dari awal bulan Ramadhan sampai la minggu raya.

Sukacita ingin aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca, walaupun dah nak penghujung Syawal.

Dalam entri sebelum ni aku dah ceritakan pengalaman membeli cermin mata baharu di kedai Rizal Optometris. Entri kali ini pula aku ingin kongsikan perbezaan yang aku alami sejak menggunakan cermin mata dengan kanta Transition jenama Essilor. Continue reading

luar

Pengalaman membeli cermin mata di Rizal Optometris

Assalam dan salam sejahtera kepada pembaca semua.

Aku mula memakai cermin mata yang satu ni sejak tahun 2008 lagi. Ketika itu aku masih lagi di universiti dan boleh dikatakan trend ketika itu ialah frame tebal. Ia juga merupakan antara cermin mata yang termahal yang dihadiahkan oleh ayahku.

Sejak itu, aku setia dengan cermin mata ini dan langsung tak tukar-tukar sampai sekarang. Antara faktornya, sejak 6 tahun yang lepas, memang banyak komitmen kewangan; bermula dari simpanan untuk berkahwin, merantau ke Australia dan kini membangunkan bisnes, sehinggakan aku belum bersedia untuk menukar cermin mata.
Continue reading

mosque-layout-phase1-sm

Kenapa masjid dan surau perlu dibina mengikut fasa?

Entri ini adalah susulan daripada entri sebelum ini iaitu ‘Aliran keluar masuk masjid’.

Ini juga hasil daripada analisa kami berdua selaku pengguna masjid dan surau. Berikut ialah masalah yang aku selalu perhatikan khususnya di surau dan masjid sekitar kawasan perumahan.

Hasil pemerhatian:
> Masjid dan surau yang aktif biasanya akan diubahsuai dibesarkan dalam masa 5-10 tahun selepas dibina.
Continue reading

flow-masuk-masjid

Isu pergerakan keluar masuk (flow) masjid dan surau

Pernahkah anda pergi ke sesebuah surau atau masjid yang kecil kemudian berasa pelik apabila ingin mencari tandas, ruang wuduk dan juga ruang solat? Terasa seperti laluan yang digunakan oleh lelaki dan perempuan adalah sama dan seperti tidak ada pengasingan? Aku dan isteriku sudah beberapa kali mengalami masalah apabila singgah ke surau atau masjid yang asing.

Inilah tujuan aku menulis entri kali ini supaya masyarakat di luar sana khususnya arkitek yang bakal membina surau dan masjid boleh memahami masalah kecil yang sedikit sebanyak mempengaruhi susun atur dan layout sesebuah surau dan masjid.

Kebanyakan masjid tak menekankan aspek pergerakan keluar masuk (flow) jemaah sehingga seringkali berlaku pertembungan antara jemaah lelaki dan perempuan. Tambahan pula apabila sesebuah masjid itu dah diubahsuai dan dibesarkan. Continue reading