Wedding Design Project: Bride & Groom Cartoon Character

Salam. Welcome again to this wedding design project series. In this entry, I just want to share about the cartoon character of me and my wife in a cute or chibi version.

Idea and Inspiration

This idea is not new. After seeing some illlustration and cartoon characters on the wedding cards I received, I also want to have it. It sure reflects our persona which are cute and creative. Hehe.

Commisioning artist at deviantart

After I’ve done some research about the cartoon style, which is chibi style, I started to look for someone who can do it for me. Chibi style is a cartoon character with a big head and small body. This is my first time commissioning an artist from deviantart.

I’ve found Mashi from Singapore. So I’ll just commissioned her to do the cartoon. There are plenty of artist on DeviantArt but its quite hard to see those who are open for commission.

So I send the picture of us when we were trying on the wedding attire as reference for the artwork. I’ve forgotten to include the accessories that came with the wedding attire such as brooch, keris and crown. Anyway it looks cute doesn’t it?

Using it for Stickers and Invitation Card

Wedding Invitation Card

Stickers on door gift

Stickers on bunga telur

So that’s all for now. I’ll continue with wedding design project in the next entry which is a bit geeky.

Note
The price for 1000 pieces of 1.5 inch x 1.5 inch round stickers is about RM360.

216 thoughts on “Wedding Design Project: Bride & Groom Cartoon Character

  1. haloo brader.
    Assalamualaikum, sy nak pinjam karakter kartun ni dlm wedding card sy bleh tak..?sy design sendiri, but takde idea nk wat kartun mane, sy just draw cartun ni balik, mengikut imaginasi sy, nnti sy letak laman brader ni sbg promosi.. tq, give me feedback very soon yea. :)

    with pleasure
    Mr.D

    • Hallo. Waalaikumsalam brader.
      Sori lambat sikit feedback.
      Boleh je nak pinjam karekter ni. Saya pun berminat tengok design Mr.D nanti. All the best.

  2. raina says:

    hai, so cute… comellll bangat. nie ada buat tempahan stiker nie ker? kalo ada pm me k. cos it so cuteeee… comeiii bangatt

  3. nurkasihadania says:

    nk pinjm jg character kartun kmu ni bt pnyeri kad2 sy…ble kan…^_^ coz cute sgt….harap awak dpt bg kebenaran la yerr…tq

  4. Salam. Nak mintak izin guna kartun ni untuk wedding invitation card saya leh tak? Saya tukar baju jadi kaler itam merah. Tapi saya tak padam your website and pelukis tu. Boleh tak? ^_^

  5. Nahdiya says:

    Salam. comelnya kartun pengantin tu. saya nk tempah kad jemputan kahwin. saya nak minta izin untuk guna kartun pengantin tu boleh x?

  6. farah says:

    Hi, would like to request permission to use ur cartoon character for wedding sticker. How much does it cost in Ringgit Malaysia for the Chibi Commission?

    • Salam. Boleh tapi sila bagi kredit kepada url blog saya ya jika gambar kad saudari diletakkan dalam FB mahupun blog saudari. Terima kasih.

    • Do you mean the invitation card? It is a custom made card anyway. I have to design, cut and fold them own my own. Its going to cost a lot if you want to hire people to do the cutting and folding.

  7. radzi says:

    Salam mr, myadlan….nak mintak izin guna art cartoon u ni utk wedding kad sy leh kan….. cretive ar…suka sangat… semoga dimurahkan rezeki..amin…

  8. NaNa says:

    Slm mr. myadlan~~~~~
    ur cartoon memey cute la…
    nk minta izin ni…hihihi..
    leh x nk letak chibi ni kat kad kawen sy…
    nnt sy credit url blog brader…
    bole yer bro…..:-)

  9. Hidayah Isa says:

    Salam Bro,
    Like e cartoon character. Wanna ask ur permission if I can borrow ur cartoon character for my wedding cards??

    TQ..

    • Salam Hidayah.
      Thanks for liking it. Yes you can use the cartoon. If you publish the card on FB or your website, please give link credit to me. Thanks.

  10. Fezza says:

    salam awak,
    nak mtk izin gne cartoon awak utk tag penunjuk arah sy boleh? berkenan sgt..kartun tuh serupe karakter sy n bkl husband..die pakai spek2 gtu.

    • Salam Fezza.
      Yes. You can use it for your wedding. However, if you publish it on your facebook/blog, please give a link credit to my blog. Thank you.

  11. suhaidah says:

    Assalamualaikum…
    Saya tersangat jatuh cinta dengan cartoon ni..plez izinkan saya pinjam cartoon ni untuk banting, guest book dan stiker perkahwinan saya..plez3!!!

  12. Elly says:

    Salam..blh x nk copy design ni,but akan edit skit..xde idea nak design abg saya punya wedding.nnti sy promote blog ini.

  13. Nurul_Apit says:

    salam. saya nak mintak izin pinjam gambar ni untuk banting time wedding saya! boleh tak encik adlan?? nanti saya promote blog encik adlan dekat fb! ;) awesome lah gmbr cartoon nih!

  14. Salam..
    Setelah sekian lama sy mencari designer cartoon ni, akhirnya jumpa gak link ni. Heheheh just nak inform saya dah ‘ter’guna awk punya character ni utk wedding card, bunting,banner and thank you tag utk kawin saya..

    Lama sy mencarik designer asal cartoon ni..btw maaf sebab dah ‘ter’guna character ni br dpt jejak awk. btw ni entry pencarian sy kepada designer asal;

    http://dk-amy.blogspot.com/2011/12/kad-kahwin-design-1.html?showComment=1327156012258#c2847739326945553800

    • Salam.
      Oh. Tak mengapa kalau dah ‘ter’guna. Anyway terima kasih sebab sanggup mencari designer asalnya. hehe.
      Tahniah atas perkahwinan saudari.

  15. raha says:

    salam,bossss,saye pinjam kartun ni tau letak dalam wedding card saye,,tp ni print sendirik punyer,bukan jual kat org,,sbb kiut miut sgt gambarnyer,,

    tenkiu
    lau sy upload dlm blog,akan sy letak link kamu,,eeheh

  16. Salam,
    Sy ada google gmbr2 character cartoon n i found 1 cute design which is belong to you. If you dont mind can i use it as label tag for my goodies?

    Thx, i will link to u back insyaAllah.. =)

  17. norafify says:

    salam.saya nak mohon gune gambar karikatur nak bt thank you tag untuk wedding abg saya..boleh?
    hehe..sbb abg saya pakai cermin mata juge :)

  18. Salam bro. Sy mohon guna karakter kartun ni tuk wedding sy. I’m using it for my wedding card, tq tag & wedding signage. TQ. Sy minat cartoon ni coz my future husband pon pkai spec. tq sgt. & sory sbb lmbat inform.

  19. aas says:

    assalamualaikum…hehe..sgt comel la kartun yg awak create ni..kalo bleh nk pinjam character kartun ni utk kad kahwin saya..bleh x??huhu

  20. salam ya akhi, nk guna ur cartoon pic tuk door gift kakak sy boleh ye? nnt sy linkkan gmbr doorgift 2 ke ur blog.

    syukran jazilan ya akhi.. barakallahulakuma, amin.. :)

  21. wanie says:

    As salam, saudara amik tempahan kan… hnya design ni atau sy boleh request design lain or maybe warna lain?

  22. aein says:

    Assalam Mr.Adlin..
    Bride&Groom cartoon character yg u design ni sgt cute..
    Sy nk mnt izin utk gn character ni for my wedding bo x?
    If nk mnt bt editing, Mr.Adlin bo bt kn x?is there any charge for it?? TQ in advance ^_^

  23. aein says:

    assalam adlin..sy mohon izin utk gunakan character cartoon yg tomei ni utk wedding sy bo? If nk bt editing utk tkar color, u bo bt kn ke?? TQ in advance ^_^

  24. wmd says:

    Assalam..sy nak minta kebenaran utk guna cartoon en. yg comel ni utk wedding card sy..boleh ke?? & kalau sy nk tukar warna lain..boleh en. buatkan?barapa ye harganya?

  25. inkdirect says:

    Salam….hi sy ade gne cartoon cute miut tu..utk sample kad kawen di page FB sye…nnt dah siap sy bg link ye TQ..sy suke sgt tgk cartoon tu…

    • Salam. Oh dah guna baru minta izin ye? hehe. Takde hal.. pastikan awak war2kan link website saya di FB juga. Sila beri sokongan dengan Like FB saya. Thanks!

  26. zuliana says:

    Assalamualaikum…hi Mr Adlin,
    Saya ada buat bunting tuk customer…customer saya minta guna gambo cartoon u untuk bunting…so nk mintak permission tuk guna gambo nih…buleh ke? TQ

    • Waalaikumsalam. Boleh2. Tapi dengan syarat, saudari dan customer hendaklah memberi sokongan terhadap blog saya dan Like Facebook page saya. Terima kasih.

    • Salam.. Boleh2. Dengan syarat, saudara hendaklah memberi sokongan terhadap blog saya dan Like Facebook page saya. Terima kasih. ;)

    • ooh. awak pun nak jugak.. Boleh saya izinkan. Tapi kalau tak keberatan, silalah beri sokongan dengan Like FB page saya juga. Terima kasih.

  27. nor says:

    Salam, bro adlan..i tertarik la tgk cartoon yang u buat nih.nak minta izin guna utk my wedding card boleh? then klu nak minta u tukarkan kepada 2set colour, 1set-grey, 1set-aqua green, berapa ye harganya?

    • Salam nor, boleh saya izinkan. Kalau nak minta tukar color, saya caj RM25 untuk satu set. Kalau dua, maka RM50. Terima kasih.

  28. wan zafirah says:

    salam en adlan, sy juga berminat utk letak gambar kartun encik. tapi, sebelum tu, sy nk mintak izin en adlan la.. boleh ke?

    • salam. terima kasih. saya izinkan untuk guna dalam kad kawen. :) tapi kalau tak keberatan, berilah sedikit sokongan dengan Like FB saya. terima kasih!

  29. Herdiyanti says:

    Salam Adlan,

    Saya sangat suka dengan artwork awak – kreatif & unik. :)
    Dan saya nak mintak izin boleh tak saya gunakan gambar kartun yg comel ni utk bunga telur kawan saya? Dan kalau boleh saya nak bunga telur tu akan2 mcm awak punya jgk. Hehe.

    Terima kaseh,
    Yanti (S’pura)

    • Salam Herdiyanti,

      Terima kasih kerana menyukai artwork tersebut. Saya izinkan untuk guna sebagai bunga telur. Jika tak keberatan, silalah beri sokongan dengan Like Facebok page saya. Terima kasih!

  30. Nadiah Shauqi says:

    Salam.
    Sy terkesima sekejap terima kad kahwin rakan2 sepejabat sy,,sb dah dua tiga org pkai chibianime Adlan&Huda! hehe,,bdw sy ex-studiomate Huda..sb dah tgk page wedding korang dulu2 bila terima kad2 kahwin member tu trus tringat korng!=)

    • Salam. Kitorang pun terkesima juga. Ramai orang sangat yang berminat dan guna kartun tu. Terima kasih sebab teringat kat kitorang ;)

  31. tia says:

    Salam, tia nk minta izin nk guna cartoon yg comel ni & by da way nk tnya kalau nk minta edit yg cartoon tu xpakai spek..amik brape eh?

  32. shikin says:

    slm adlan.. comel sgt kartun pengantin awk (^_^)
    nk mintak izin ye utk gune kartun tu pd bunting & guestbook wedding sepupu sy bln september ni =)

  33. Cik murung bersembilan says:

    atok atok… cucu nak mintak izin guna image ni boleh x? please.. saya like fb n saya sokong blog atok! promise!!!

  34. mel says:

    salam..sy nak mintak izin nak copy pic cartoon tu…nak letak kat banner kawen..leh tak…sy dah like page adlankhalid.com

  35. neena says:

    Assalam…selamat hari raya…saya pun nak gune cartoon ne untuk kad kahwin dan juga saya nak bunga telur tu akan2 mcm awak punya jg :),If nk bt editing utk buang spek mata tu, bole tak? Makasi in advance …saya sokong blog awak..

  36. Sue says:

    Salam, saya nak minta buat design cartoon pasangan pengantin (adik saya) bukan untuk commercial.. ratenya brape.. ?? terima kasih ..

  37. nuar says:

    assalamualaikum..mohon nak gune gmbr karton comel ni tuk kad kawen..bakal isteri nk gmbr comel ni..tnk u..=)

    • Waalaikumsalam. Saya boleh bagi kebenaran tapi dengan syarat, saudara kena Like FB saya dan juga share URL blog saya di Facebook / Twitter. Terima kasih.

    • Waalaikumsalam. selamat malam ukhti.
      Saya boleh bagi pinjam, tapi kena pulangkan lepas dah guna.
      :P
      gurau je. harap boleh bagi kredit link kepada blog saya di blog saudari ya. terima kasih.

  38. ela says:

    Mr.adlan titeww gna kartun awk…mintak halal ea..t kite kredit kt ig titeww… klu na suro buat version gmba sndri bole x?? Brape ye??

  39. ayu says:

    assalamualaikum

    mencari2 kartun lelaki berkaca mata. dan jumpa cartun encik adlan ni. boleh saya gunakan untuk walimatulurus saya?
    mohon kebenarann.. harap di halalkan..ammiinn :)

    • Waalaikumsalam.
      Saya boleh beri kebenaran, dengan syarat:
      1. Saudari perlu LIKE Facebook page saya.
      2. Saudari kena berikan kredit kepada blog saya jika pamerkan gambar dalam FB/Instagram.
      Terima kasih.

  40. AishahRifhana says:

    Salaam bro.. Saya sedang designkan kad walimah utk adik saya.. Nak minta izin guna cartoon yg awak design di atas tu boleh?

    • Salam sis. Boleh saya izinkan. Tapi dengan syarat..
      1. Mohon like FB page saya
      2. Mohon beri kredit kepada blog saya jika pamerkan di FB/Blog/Instagram yang ada gambar kartun tersebut.
      Terima kasih.

  41. assalamu’alaikum.. salam kenal, saya hilman dari indonesia, saat ini sedang mencoba berbisnis kerajinan souvenir berupa gantungan kunci dan handphone. senang rasanya bila terjalin bekerjasama dalam bisnis handicraft bertema islami. seandaikan saudara adlan berminat untuk bekerjasama dengan saya. insyaalloh saya kirim email surat penawarannya. ini contoh produk yang pernah di buat: akasiakasi.blogspot.com
    terima kasih :)

    • Kenapa sampai cari gaduh pula.. Saya boleh beri izin dengan syarat bro kena Like FB page dan share artikel terbaru saya dalam FB timeline. Then baru boleh guna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>