Category: Design

5 Tips Untuk Upgrade Kerjaya Freelance Designer Supaya Nampak Lebih Professional

Assalamualaikum dan salam sejahtera GM!

Dalam seminggu ni banyak betul post berkenaan isu ‘FREELANCE’. Ada masa sedikit ni, aku nak kongsi beberapa point yang mungkin agak berguna pada semua designer untuk ‘upgrade’ career design korang.

1 – Tukar title dari ‘Freelance’ kepada ‘Design/Creative Consultant’:

Maksud dan tujuan asal ‘Freelance’ adalah satu kerja yang dibuat di luar waktu kerja full-time untuk duit poket sampingan. Secara automatik tugas freelance menjadi tanggapan ‘murah’ kepada customer untuk mendapatkan khidmat tertentu berbanding pergi syarikat grafik/printing.Continue reading

Filed under: Design, UsahawanTagged with: ,

Isteri Saya Menggunakan Canva dan Inilah Hasilnya!

Salam buat semua pembaca.

Kali ni saya nak share pengalaman isteri saya menggunakan Canva.

Al-kisahnya isteri saya dapat job untuk buat promotional materials untuk client baru. Disebabkan kesuntukan masa, saya cakap guna Canva je lah.

Mula-mula isteri tak nak sebab tak reti katanya. Lepas tu dia cuba juga la buat guna Canva. Dan inilah hasilnya!
Continue reading

Filed under: DesignTagged with: ,

Freelance Website Designer di Ipoh, Perak

Kepada sesiapa yang memerlukan freelance website dan graphic designer di sekitar Ipoh, Perak, aku adalah orang yang anda cari. Sedikit ayat untuk mempromosi diri sendiri.

Servis #1 – Website design

Untuk makluman anda, dah banyak website aku cipta untuk klien. Ada yang kosnya murah, ada yang mahal, ada yang bayar habis, ada yang lari tanpa membayar. Aku dah buat website sejak di bangku sekolah lagi, di universiti dan secara aktifnya buat freelance sejak tahun 2009.

Servis #2 – Graphic design

Aku juga berpengalaman dalam menghasilkan graphic design untuk bahan promosi seperti banner, flyer, poster di samping bahan pejabat seperti business card. Aku lebih suka menggunakan Adobe Illustrator berbanding Photoshop.

Portfolio

Cakap banyak pun tak guna. Oleh itu, mari aku kongsikan slideshow hasil kerja terkini yang telah aku hasilkan sejak 12 bulan yang lepas.
Continue reading

Filed under: DesignTagged with:

5 Tips Membina Pengalaman Sebagai Graphic Designer

Salam.

Dalam banyak-banyak keyword yang tiba di blog aku, ini yang paling menarik dan memberi idea untuk entri kali ini.

Aku nak jadi graphic designer tapi tiada pengalaman

Aku nak kongsikan beberapa tips dari pengalaman aku, bagaimana nak dapatkan pengalaman dalam graphic design.

1. Buat kerja amal untuk program
OK. Ni bukan buat kerja amal bantu anak yatim atau feed the homeless. Maksud di sini buat kerja graphic design secara percuma. Ketika masih di universiti, aku rajin masuk persatuan dan sertai program-program di universiti. Apabila rakan-rakan yang lain tahu aku ada kelebihan untuk membuat design, maka aku selalu ‘digunakan’ untuk membuat design poster, banner untuk promosi program.
Continue reading

Filed under: DesignTagged with: , ,

Kediaman Kecil dan isunya di Malaysia

Assalam.

Jika anda rajin membaca blog atau website berkaitan rumah & kediaman (Home & Living) anda pasti pernah terserempak dengan trend ‘Tiny House Movement’.

laird-herbert-tiny-house

Sejak tahun lepas lagi aku mengikuti blog bertema sedemikian, contohnya Tiny House Blog dan sebagainya. Tapi itu merupakan trend di Barat, dan bila difikirkan untuk sesuaikan dengan konteks kehidupan di Malaysia, aku dapati ada beberapa isu yang perlu difahami dan boleh difikirkan penyelesaiannya.

solo-bunkie-36

1. Faktor Cuaca
Di Malaysia, umum mengetahui cuaca adalah panas dan lembap sepanjang tahun. Kalau di negara seperti US, Eropah & Australia, dengan cuaca empat musim dan kering, tak menjadi masalah sangat. Kenapa?

Mereka boleh letak tempat tidur dalam ruangan bumbung. Kalau anda pernah naik bumbung rumah anda, anda sendiri tahu betapa hangatnya ruang bumbung tersebut. Kalau nak pasang air-cond, memerlukan tenaga yang sangat banyak di samping tidak mesra alam. Kalau nak berkipas pula, anda perlukan ketinggian siling yang sesuai.
protohaus
Selain itu, mereka juga banyak menggunakan kabin kontena yang terpakai. Kontena ni diperbuat daripada besi. Bayangkan kalau duduk dalam kontena besi tanpa air-cond waktu tengahari, macam duduk dalam oven!

2. Faktor Saiz Keluarga
Kebanyakan contoh ‘Kediaman Kecil’ ini aku dapati rata-rata mempunyai bilangan isi rumah 2 orang sahaja. Boleh jadi pasangan muda yang belum mempunyai anak ataupun mereka yang sudah berusia, anak-anak dah tak tinggal sekali. Kalau ada anak ramai, susah untuk hidup dalam ruangan yang kecil dan sempit. Setiap orang perlukan ruang dan privasi masing-masing.

3. Konsep ‘Kabin Trailer’
Sudah banyak contoh ‘Kediaman Kecil’ ini dibina atau diubahsuai daripada trailer kabin atau kenderaan rekreasi (recreational vehicle atau RV). Di Malaysia trend sebegini belum wujud.

Menurut blog Malaysia Campervan, caravan trailer sebegini dikenakan road tax RM50 setahun. PUSPAKOM juga ada kategori khas untuk caravan/campervan. Untuk mendapatkan kebenaran, perlu menghantar lukisan pelan dan susun atur dalaman (interior layout) kepada JPJ sebelum ubahsuai dibuat.

4. Kos bahan mentah
Disebabkan faktor cuaca dan sumber, banyak juga ‘Kediaman Kecil’ ini dibina menggunakan kayu. Kalau di sini, kayu sangat mahal. Besi dan konkrit lebih murah. Kalau nak pra-fabrikasi (prefabrication) mungkin boleh untuk kurangkan kos.

Solusi

Buat masa sekarang ni, aku masih belum dapat fikirkan solusi yang terbaik. Perlukan orang yang ahli dalam bidang senibina, rekabentuk dalaman, jurutera bahan khususnya agar dapat memberikan buah fikiran dan konsep yang terbaik dalam menangani harga rumah yang semakin meningkat terutamanya di bandar-bandar utama.

  • Pemilihan bahan binaan yang menyejukkan seperti kayu
  • Menggunakan konsep modular supaya rumah-rumah ini boleh disambung untuk menampung bilangan ahli keluarga
  • Meningkatkan kesedaran pergerakan rumah kecil ini. Apabila ada permintaan, mungkin ada pasaran untuk kabin trailer.
  • Kerajaan boleh membantu dengan menggubal undang-undang berkaitan pemilikan trailer / caravan

Itu saja solusi yang aku boleh fikirkan buat masa sekarang ni. Anda pula bagaimana? Mahukah anda tinggal di rumah kecil sebegini? Sila tuliskan di ruangan komen di bawah. Terima kasih.

Filed under: Architecture, DesignTagged with: ,