Author: Adlan Khalidi

5 Tips Untuk Upgrade Kerjaya Freelance Designer Supaya Nampak Lebih Professional

Assalamualaikum dan salam sejahtera GM!

Dalam seminggu ni banyak betul post berkenaan isu ‘FREELANCE’. Ada masa sedikit ni, aku nak kongsi beberapa point yang mungkin agak berguna pada semua designer untuk ‘upgrade’ career design korang.

1 – Tukar title dari ‘Freelance’ kepada ‘Design/Creative Consultant’:

Maksud dan tujuan asal ‘Freelance’ adalah satu kerja yang dibuat di luar waktu kerja full-time untuk duit poket sampingan. Secara automatik tugas freelance menjadi tanggapan ‘murah’ kepada customer untuk mendapatkan khidmat tertentu berbanding pergi syarikat grafik/printing.Continue reading

Filed under: Design, UsahawanTagged with: ,

Asas Pemasaran Digital Yang Anda Perlu Tahu

Pemasaran digital ataupun digital marketing, merupakan salah satu cabang untuk memasarkan jenam, produk dan servis secara dalam talian.

Kenapa kena buat pemasaran? Apa beza dengan pengiklanan?

Pemasaran ialah satu aktiviti utama dalam sesebuah perniagaan. Setiap jenis perniagaan mempunyai keperluan yang berbeza.

Yang ni berdasarkan apakah jenis pelanggan yang mereka perlukan.Continue reading

Filed under: UsahawanTagged with: ,

GE14 Pre-election Digital Campaign Analysis

GE-14 is just around the corner. All political parties have already started their online campaigns especially after the announcement of the manifesto.

Whether you like it or not, online media is the best way to market to your audience. Since they want to target specific geographic of audience (read: voters) they can target based on the user’s location.

BN with their mammoth budget for digital campaign, have been running their ads with Google AdWords. You might notice their campaign all over the web, where they run their Google Display Network ads to promote their manifesto.

When I check the ‘why am I seeing this ads’ option, their target is simple – geographic. They simply target all users in Malaysia to see their ads.

They also have started their Youtube campaign under the channel Gelora Hauz with #namasayanajib and Fakta vs Auta video series.

Continue reading

Filed under: Digital Marketing

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Servis Grab & Uber di Negeri Perak

Tak tau nak gembira ke tak dengan gabungan Grab & Uber ni. Ya, aku memang pengguna kedua-dua servis ride sharing ni. Sebelum aku cerita pasal ‘gabungan’ ni, jom kenali dulu apa itu Uber & Grab.

ASAL USUL

Uber ni asal dari California, US pada tahun 2009 oleh Travis Kalanick dan Garrent Gamp. Grab pula asal dari Malaysia (dulu MyTeksi) pada tahun 2012 oleh Anthony Tan dan Tan Hooi Ling.

Dua-dua ride sharing service ni memang bersaing dari segi harga, servis, UI/UX, promosi dan pelbagai lagi.

Aku bukanlah seorang driver Grab mahupun Uber. Tapi aku ada kawan yang mencari rezeki dengan platform ni. Aku pun tahu serba sedikit apa pengalaman seorang driver, kejar insentif itu ini, sebab reject job bila passenger panggil, average income sehari dan lain-lain.

Nak diskaun RM3 guna Grab? Daftar akaun Grab dan klik di sini.

KELEBIHAN

Antara yang aku suka dengan Uber ialah driver diorang tak banyak complain. Datang pickup passenger dan hantar dengan taat. Kalau Grab lain pula. Driver boleh pilih job tu sebab dia tahu jarak, berapa RM dapat, dapat bayar cash ke credit.Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: ,