Author: Adlan Khalidi

GE14 Pre-election Digital Campaign Analysis

GE-14 is just around the corner. All political parties have already started their online campaigns especially after the announcement of the manifesto.

Whether you like it or not, online media is the best way to market to your audience. Since they want to target specific geographic of audience (read: voters) they can target based on the user’s location.

BN with their mammoth budget for digital campaign, have been running their ads with Google AdWords. You might notice their campaign all over the web, where they run their Google Display Network ads to promote their manifesto.

When I check the ‘why am I seeing this ads’ option, their target is simple – geographic. They simply target all users in Malaysia to see their ads.

They also have started their Youtube campaign under the channel Gelora Hauz with #namasayanajib and Fakta vs Auta video series.

Continue reading

Filed under: Digital Marketing

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Servis Grab & Uber di Negeri Perak

Tak tau nak gembira ke tak dengan gabungan Grab & Uber ni. Ya, aku memang pengguna kedua-dua servis ride sharing ni. Sebelum aku cerita pasal ‘gabungan’ ni, jom kenali dulu apa itu Uber & Grab.

ASAL USUL

Uber ni asal dari California, US pada tahun 2009 oleh Travis Kalanick dan Garrent Gamp. Grab pula asal dari Malaysia (dulu MyTeksi) pada tahun 2012 oleh Anthony Tan dan Tan Hooi Ling.

Dua-dua ride sharing service ni memang bersaing dari segi harga, servis, UI/UX, promosi dan pelbagai lagi.

Aku bukanlah seorang driver Grab mahupun Uber. Tapi aku ada kawan yang mencari rezeki dengan platform ni. Aku pun tahu serba sedikit apa pengalaman seorang driver, kejar insentif itu ini, sebab reject job bila passenger panggil, average income sehari dan lain-lain.

Nak diskaun RM3 guna Grab? Daftar akaun Grab dan klik di sini.

KELEBIHAN

Antara yang aku suka dengan Uber ialah driver diorang tak banyak complain. Datang pickup passenger dan hantar dengan taat. Kalau Grab lain pula. Driver boleh pilih job tu sebab dia tahu jarak, berapa RM dapat, dapat bayar cash ke credit.Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: ,

Cara Nak Masukkan Lokasi Premis Anda (Ofis, Kedai, Homestay dll) ke Google Maps & Waze

Kalau anda nak pelanggan, klien atau penyewa senang cari lokasi anda, pastikan lokasi ada di Google Maps dan Waze app.

Kebanyakan customer akan cari produk atau servis yang dekat dengan lokasi mereka.

Yang biasa orang cari macam kedai makan, kedai buku, kedai fotostat, workshop kereta, homestay dan sebagainya.

Continue reading

Filed under: TutorialTagged with: ,

IpohPrint : Dulu kedai online, sekarang dah jadi kedai fizikal

Memulakan sesuatu bisnes bagi aku memang senang. Tetapi nak mengembangkan dan memastikan segala-galanya berjalan lancar, bukan mudah dan banyak cabarannya.

IpohPrint merupakan sebuah kedai printing online, yang menguruskan design dan tempahan kepada pelanggan. IpohPrint asalnya sebuah eksperimen untuk aku mengkaji apakah cara terbaik dalam mengendalikan sebuah bisnes B2C (business to customer). Sebelum ni, bisnes website adalah jenis B2B.
Continue reading

Filed under: UsahawanTagged with: ,