Category: Travel

Cadangan untuk penambahbaikan perkhidmatan keretapi elektrik ETS

Sejak keretapi elektrik ETS membuka laluan sehingga ke Padang Besar pada bulan Julai yang lepas, blog aku mendapat trafik yang steady sebab aku pernah tulis pasal cara membeli tiket secara online.

Tak menulis panjang, aku cuma nak kongsikan sedikit pengalaman yang aku rasa mungkin berguna untuk panduan bakal penumpang ETS.
Continue reading

Filed under: TravelTagged with: , ,

Panduan menempah tiket keretapi elektrik ETS secara online

Salam.

Baru-baru ini aku telah berpeluang untuk menaiki keretapi elektrik ETS yang dikendalikan oleh KTMB. Aku bertolak dari Ipoh ke KL Sentral untuk urusan kerja.

Pihak KTMB telah menyediakan sebuah website untuk membolehkan pengguna menempah tiket secara atas talian (online). Aku pun memutuskan untuk mencuba perkhidmatan online ni sebab lebih mudah dan menjimatkan masa berbanding pergi ke stesen KTM Ipoh dan membeli di kaunter.

Website KTMB E-Ticket
(Sila bookmark jika anda juga ingin membeli tiket di masa hadapan)

ktmb-eticket-1

Pendaftaran

Anda perlu mendaftar terlebih dahulu sebelum boleh menggunakan website tersebut. Anda perlu memasukkan nama, password, email, nombor telefon dan negara (?) untuk mendaftar.

Setelah itu anda boleh login menggunakan akaun anda.

ktmb-eticket-2

Anda boleh melihat Transaction History jika anda pernah menempah tiket sebelum ini. Teruskan dengan menekan butang Reservation di bahagian menu.

Pilih destinasi, tarikh dan train (masa). Di sini mungkin tak jelas sangat pasal train. Mari saya terangkan apa pilihan yang ada.

EG05 – ETS Gold. Harga tiket RM35 sehala.
ES01 – ETS Silver. Harga tiket RM25 sehala.

Selepas pilih Coach, baru anda boleh buat pilihan kerusi (seat).

Pemilihan kerusi

ktmb-eticket-3
Pemilihan kerusi ni yang paling mengelirukan jika anda tidak mengetahui susun atur sebenar di dalam train ETS.

Kalau anda pernah menempah tiket kapal terbang, anda boleh melihat dengan jelas di mana kepala dan ekor kapal terbang serta kedudukan tandas dan pintu keluar. Tapi berlainan dengan ETS yang bagi aku tidak memberikan gambaran yang jelas kepada bakal penumpang.

Oleh itu, di sini aku dah buat diagram secara kasar atau infografik susunan kerusi di dalam ETS berdasarkan pengalaman aku.
ktm-ets-seat-infographic

Satu lagi anda perlu pastikan pilihan kerusi dan arah yang sesuai. Sebab ada sesetengah orang mungkin tak selesa duduk membelakangi arah yang dituju ataupun duduk menghadap ke belakang train. Keliru? Disebabkan susunan kerusinya ada yang menghadap ke arah utara dan ke arah selatan.

Tips: Jika anda membeli online, anda boleh perhatikan kerusi yang paling banyak merah (popular) itu ialah kerusi yang menghadap arah hadapan perjalanan. Kerusi yang biru, yang banyak kekosongan tu menghadap ke belakang.




Tandas dan kafeteria

Setiap koc ada tandas kecuali koc C. Biasanya koc C paling popular. Oleh itu ingat C ingat Cafe.
Koc yang ada tandas: A, B, D, E, F
Koc ada cafe : C

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan Maybank2U dan juga kad kredit. Tapi mengikut pengalaman aku, pembayaran dengan Maybank2u tidak boleh dijalankan pada tengah malam 12am ke atas.

Cetak tiket

Pastikan anda mencetak tiket sebelum anda menaiki train ETS. Kalau rajin, anda boleh adjust supaya boleh cetak dalam sehelai A4 dan mudah dibawa dalam poket.

Sekian dahulu, selamat mencuba. Nantikan entri seterusnya mengenai pengalamanku menaiki train ETS.

Anda juga mungkin mencari: cara beli tiket ets online

Filed under: Technology, TravelTagged with: , , ,

Tips melancong ala backpackers ke Sydney, Australia

sydney-backpacking

Salam. Hari ini aku nak berkongsi tips melancong ala backpackers ke Sydney, Australia dengan anggaran bajet sekali. Kali ini aku cuma tumpukan kepada penginapan dan pengangkutan saja.

Dapatkan info tukaran wang asing

australian-money

Nilai tukar duit Australian Dollar (AUD) di Malaysia lebih tinggi daripada tukar nilai Ringgit Malaysia (MYR) di Australia. Oleh itu, lebih baik tukar duit awal-awal di pengurup wang beberapa hari sebelum berlepas. Kalau dapat harga jual Australian Dollar kurang RM3.00 pun dah berbaloi.

Tiket penerbangan

Tiket penerbangan dengan Airasia ke Sydney memang sangat murah berbanding MAS. Baru-baru ni aku check, harga tiket promo pergi balik boleh dapat RM1300++ saja untuk seorang.

airasia-kul-syd

Untuk panduan kali ni, kalau tak termasuk tiket penerbangan aku cadang kena sediakan dalam RM5000 – RM6000. Kalau dah tukar, dapat dalam AUD1500-AUD2000. Baru selesa kalau nak makan, shopping & melawat tempat yang menarik.

Airport Pickup

Setibanya di airport Sydney, anda perlu bergerak ke hotel atau hostel. Salah satu cara ialah menggunakan khidmat airport pickup. Harga purata ialah AUD15 – AUD17. Airport Pickup akan ambil dan hantar anda ke mana-mana hotel di sekitar Sydney pada harga tersebut. Harap anda boleh sabar menunggu. Aku pernah sekali tu tunggu hampir sejam baru sampai van teksinya.

Public transport dari Airport?

Ya, memang ada train dan juga bas dari airport ke bandar Sydney. Tiket train mungkin dalam AUD12. Tiket bas dalam AUD4. Kalau nak lagi jimat, teruskan membaca topik pengangkutan awam  berkaitan pas perjalanan yang murah.

Tips: Aku cadang lebih baik ambil airport  pickup sebab mereka boleh bawa semua beg-beg anda dan terus turunkan depan hotel/hostel anda.

Penginapan / accomodation

Kos untuk penginapan memang agak tinggi di Australia. Terlebih dahulu, tentukan berapa lama nak pergi melancong. Untuk Sydney, aku cadangkan 5-6 hari dah cukup.

Backpackers hostel

4-room-wakeuphostel

Jujur aku tak pernah menginap di hostel sebegini. Nama pun hostel, bayangkan kalau duduk di hostel atau dorm, satu bilik berkongsi ramai-ramai dengan katil double decker. Sesuai untuk orang yang bujang, bukan untuk keluarga.  Macam asrama juga, bilik air dan tandas asing. Kalau tiada masalah berkongsi dengan orang luar (baca: omputih, African, non-Muslim) maka silakan.

Bilik untuk 10 orangBilik untuk 4 org
$36 seorang semalam$42 seorang semalam
$144 seorang 4 malam$168 seorang 4 malam

Contoh: WakeUp Hostel Sydney

Pros : Lokasi dalam bandar, ada kemudahan Wifi, jimat duit
Cons : Bilik air berasingan, kurang privasi, bising jika berdekatan kelab malam

Kongsi bilik hotel

aarons-hotel-sydney

Sesuai kalau pergi dengan keluarga. Mahal sedikit tapi lebih selesa dan ada privasi. Setiap bilik ada bilik air dan tandas sendiri (en-suite bathroom). Biasanya hotel bagi harga untuk 2 orang saja. Kalau ada orang ketiga, mereka akan kenakan caj seperti $40 untuk setiap orang untuk satu malam.

Pros : Lokasi sekitar bandar, sesuai untuk keluarga dan orang tua, lebih selesa, ada privasi
Cons : Tak semua ada wifi, mahal sikit

Anggaran kos kalau 4 orang sebilik.
Purata hotel di Sydney boleh mengenakan caj AUD200/malam. Tambah 2 orang jadi AUD280/malam. Untuk 4 malam, jumlahnya AUD1120. Memang agak mahal tapi ini kos untuk 4 orang. Kalau bahagi 4, maka setiap orang cuma bayar AUD280. Lebih AUD160 berbanding hostel tapi jauh lebih selesa.

Purata hotel SydneyAUD 200
Tambah 2 orangAUD 80
Jumlah satu malamAUD 280
Jumlah untuk 4 malamAUD 1120
Maka seorang kena bayarAUD 280

Website untuk menempah hotel / apartment : Wotif, Booking.com

Tips: Kena booking awal supaya dapat harga terbaik. Seelok-eloknya 2 bulan sebelum berlepas. Harga tidak termasuk caj kad kredit & caj international transaction.

Pengangkutan / transportation

sydney-railUntuk pengangkutan dan perjalanan, aku sangat cadangkan untuk naik pengangkutan awam saja. Lebih jimat dari sewa kereta. Kalau sewa kereta, sehari AUD100 dan anda kena bayar parking lagi. Purata untuk parking dalam bandar (CBD) AUD11 sejam. Kalau 3 jam dah AUD33. Lepas tu minyak lagi. Kalau jadi apa-apa seperti kemalangan, kena bayar denda lagi. Naiklah pengangkutan awam, nama pun backpackers.

Pengangkutan awam di Kuala Lumpur mungkin sedikit kurang reliable tapi di Sydney aku berani jamin, bas dan tren ikut jadual 99%. 1% tu mungkin bas terlewat 3-5 minit saja.

Pass perjalanan seminggu

myzone-tickets
Juga dikenali sebagai MyMulti Day Pass. Kalau nak stay sehingga 5-6 hari, sangat sesuai untuk beli tiket MyMulti Adult Weekly. Bergantung kepada lokasi hotel, boleh ambil MyMulti 2 – Weekly. Kos dalam AUD52.

Senarai Harga Ticket Pengangkutan Awam di Sydney & NSW

Kelebihan bila anda beli pass ni, anda boleh naik tren, bas dan feri tanpa had dalam masa yang ditetapkan, iaitu seminggu.
Tiket MyMulti Day

Untuk memudahkan urusan melihat jadual bas dan tren, anda boleh download app TripGo. Boleh tahu jadual perjalanan bas dan juga lokasi GPS semasa bas tersebut.

tripgo
Download app Trip Go: iOS | Android

Tips: Suka untuk aku ingatkan, anda harus mempunyai fizikal yang cergas. Nak berjalan antara stesen bas dan tren bukan semuanya dekat. Tambah lagi kalau anda baru lepas shopping, nak mengangkat barang-barang tu naik bas/tren, memang jenuh!

Kesimpulan

Rasanya anda boleh kira sendiri, berapa kos untuk penginapan dan pengangkutan.

Tiket promo AirAsiaRM1300
Airport Pickup (arrival & departure)AUD 30 ≈ RM 90
Hotel 4 malamAUD 280 ≈ RM 840
Tiket MyMulti 2 WeeklyAUD 52 ≈ RM 156
JumlahRM 2386

Jumlah tu baru dalam RM 2400, kalau duduk hotel. Kalau hostel lagi murah. Taklah mahal sangat kan? Sebenarnya yang mahal ialah bab shopping, makanan dan tiket masuk ke tempat-tempat menarik.

Jika anda perlukan khidmat ground package ke Sydney, kami boleh membantu anda. Layari website Muslim Ground Package Australia.

Harap entri kali ini dapat membantu anda dalam merancang untuk melancong ke Sydney ala backpackers.

Filed under: TravelTagged with: , ,

5D4N Ground Package Sydney Tour for Muslim

If you need a ground package service to Sydney, we can help you. Visit Muslim Ground Package Australia website now.

Salam.

Two weeks ago, I’ve been a bit busy handling a holiday trip for my auntie and her colleagues and friends to Sydney. It was a whole week 7 days 6 nights vacation.

It was my first time handling a trip for 13 people for their first time in Sydney.

No doubt, there are already travel agencies in Malaysia who offer travel services to Sydney but it will sure cost a fortune. If you are interested to come to Sydney with your group, let me know. I’m quite interested to do it again next year.

Some info on the budget and how to get the cheapest price for each category:

Flight ticket

The price depends on the deals or offers from AirAsia. The cheapest deals are usually obtained during booking period of 3-6 months earlier than the travelling dates. Based on my observation, it will cost about RM1800 or AUD600 for Kuala Lumpur to Sydney return trip.

Visa

It is a standard $20 (RM66) for a holiday visa, with 3 months validity period.

Accommodation

It’s always cheaper on the weekdays. I’d suggest that you book a Saturday night flight and book a hotel for 4 nights, starting Monday to Thursday. They always charge double rates on the weekend, Friday and Saturday nights. But on the other hand, I know that it is hard to get cheap flight rates on weekends.

Most of the accommodation in Sydney have cheaper rates during off peak season between April and November. December is the peak season and some hotel rates double up during these months, from December to February.

I’d also recommend a stay of four people in a family room which usually cost from $200 per room per night. The best option is to come in a small group of 4+4+4 = 12 people.

Foods and drinks

One of the most practical and not to mention cheapest option for food is to cook your own meal. An average lunch or dinner meal (food and soft drink) in Sydney will cost you $15. Yet, I always find myself sharing a meal with my wife, because it’s like 2 servings of meal for the Malaysian tummy. I guess it’s either because Aussie people eat big portions of food or we don’t eat enough.

On the safe side, you can spare $20-$40 per day if you want to dine out. But as I mentioned earlier, it’s better to cook your own meal. Get some groceries from the nearest supermarket (which are easily available around Sydney) or cook instant food that you bring from Malaysia.

Places to visit in 4 days

In my previous entry, I have shared the must visit places in Sydney. Yes, you can cover to the popular spots within two days. For the remaining 2 days of your trip, you can go shopping, do more shopping or even enjoy the beach!

Halal restaurant and visit to mosque?

Not a problem. I can arrange and fit them into the schedule.

So, if you want to know the total cost* of a 5-day Sydney trip, it would roughly be:

  • Accommodation 4 nights (family) – RM1200
  • Transportation – RM300
  • Ticket to attractions – RM200
  • Airline – RM1800 (excluded)
  • Visa – RM66 (excluded)
  • Meals – RM600 (excluded)

*subject to availability & currency exchange

I can say the total estimation would be RM2000 for the ground package, which exclude the flight, visa and meals.

If you want me assist you with your trip to Sydney, let me know. Drop me an email using the contact form.

If you need a ground package service to Sydney, we can help you. Visit Muslim Ground Package Australia website now.

I’m planning to make a proper Facebook page and website soon for this business. But for now, I’ll do this on freelance basis.

Update: Yes: I’m doing that now!

Filed under: TravelTagged with: ,