Category: Tutorial

Cara Nak Masukkan Lokasi Premis Anda (Ofis, Kedai, Homestay dll) ke Google Maps & Waze

Kalau anda nak pelanggan, klien atau penyewa senang cari lokasi anda, pastikan lokasi ada di Google Maps dan Waze app.

Kebanyakan customer akan cari produk atau servis yang dekat dengan lokasi mereka.

Yang biasa orang cari macam kedai makan, kedai buku, kedai fotostat, workshop kereta, homestay dan sebagainya.

Continue reading

Filed under: TutorialTagged with: ,

Bagaimana ingin mencapai Inbox Sifar?

Secara peribadi, sejak aku berjaya mengosongkan inbox Gmail dan Yahoo Mail, aku sangat suka jika ramai lagi insan disekelilingku yang dapat melakukan perkara yang sama. Aku tahu untuk permulaan memang sedikit sukar khususnya jika ada beratusan malah beribuan emel dalam inbox anda.
inbox-zero
Oleh itu aku sediakan panduan ringkas berdasarkan pengalamanku supaya anda juga boleh mencapai Inbox Sifar.

1. Gunakan Label / Folder
Dalam Gmail, anda boleh menggunakan Label atau Folder untuk menguruskan email anda. Buat permulaan, aku telah membuat label seperti berikut:Continue reading

Filed under: Technology, TutorialTagged with: , ,

[Tips] Manfaatkan fungsi GPS telefon anda untuk tujuan ziarah

Salam.

Amalan ziarah merupakan satu kemestian pada Hari Raya Aidilfitri. Bagaimanakah kita boleh menggunakan teknologi GPS yang ada dalam telefon pintar kita untuk memudahkan mencari rumah untuk diziarahi?

Anda perlu sebuah telefon pintar Android ataupun iPhone dengan apps:

Tahukah anda salah satu fungsi yang menarik dalam app Whatsapp ialah kebolehan untuk menghantar lokasi kepada rakan kita.

Oleh itu, aku ada dua senario untuk kegunaannya.

Dapatkan lokasi rumah untuk dilawati sebelum bertolak

location-whatsapp

  1. Buka app Whatsapp dan mulakan chat dengan saudara, sahabat ataupun tuan rumah
  2. Minta mereka untuk menghantar lokasi mereka. Pastikan mereka mengaktifkan fungsi GPS atau geolocation.
  3. Tunggu sebentar dalam 30 saat sehingga dapat lokasi rumah dengan tepat. Tak semua telefon ada GPS yang tepat. Tekan ‘Refresh’ jika perlu. (Accurate to 10 meters)
  4. Lepas anda dah terima, buka lokasi tersebut dan guna app navigasi pilihan anda seperti Google Maps ataupun Waze.

Bina senarai lokasi anda sendiri

location-list
Bila anda sudah berada di rumah saudara-mara ataupun sahabat anda, anda boleh simpan lokasi untuk kegunaan anda sendiri. Kalau nak simpan alamat pun boleh tapi kadang-kadang leceh nak taip alamat dan kadang-kadang alamat tak dijumpai. Berikut ialah cara aku simpan data lokasi ni.

  1. Gunakan chat Whatsapp dengan isteri anda (ataupun sesiapa yang rapat dengan anda)
  2. Bila berada di lokasi tersebut, hantarkan lokasi yang tepat. Tekan ‘Refresh’ jika perlu.
  3. Hantar chat lokasi tersebut seperti ‘Rumah Pak Ngah’ supaya anda boleh kenalpasti nama lokasi tersebut.
  4. Lain kali, bila anda nak berziarah, anda cuma perlu buka Whatsapp, cari balik senarai lokasi yang telah disimpan dan pilih app navigasi sebelum bertolak.

Jika menggunakan iPhone, anda cuma boleh menggunakan app Maps dari Apple sahaja.

P/S – WeChat juga boleh hantar lokasi tetapi Whatsapp lebih popular dikalangan pengguna. Lokasi dalam WeChat juga boleh diubah secara manual supaya dapat kedudukan paling tepat tanpa bergantung kepada GPS.

Sekian dahulu #lifehack raya dariku.

Taqabballahu minna wa minkum!

Filed under: TutorialTagged with: , , ,

Tips: Hubungkan Facebook Events dalam Google Calendar

Salam.

Hari ini aku nak berkongsi tips bagi meningkatkan produktiviti untuk urusan yang lebih tersusun.

Syarat-syaratnya anda kena ada akaun Google, biasa menggunakan Google Calendar dan semestinya ada Facebook.

Kenapa?

Kebanyakan aktiviti harian, peribadi, kerja mahupun sosial, aku akan susun dan jadualkan di dalam Google Calendar. Tapi kadang-kala aku akan terlepas pandang aktiviti ataupun acara yang dihasilkan di Facebook. Terutamanya kenduri perkahwinan kawan-kawanku.

Oleh itu, aku pun menghubungkan Facebook Events dengan Google Calendar supaya semua aktiviti yang aku rancang boleh dilihat di tempat yang sama.

Cara-caranya

1. Login ke akaun Facebook anda.
2. Pergi ke menu Events.
fb-gcal1
3. Tekan butang ‘settings’ yang berbentuk ikon gear (cog) dan pilih Export.
fb-gcal2
4. Anda boleh eksport kalendar harijadi kawan-kawan (birthday) anda ataupun kalendar acara (events). Right click pada kalendar Events dan pilih ‘Copy link address’
fb-gcal3
5. Buka Google Calendar. Tekan butang kecil sebelah ‘Other Calendars’ dan pilih ‘Add by URL’.
fb-gcal4
6. Paste link address dari FB events dan klik ‘Add Calendar’.

Aktifkan notification atau makluman

Salah satu kelebihan Google Calendar ialah kebolehan untuk menghantar notification atau makluman sebagai peringatan kepada pengguna. Notification ni boleh dihantar melalui email dan juga SMS. Cara nak setup mudah sahaja.

1. Tekan butang option sebelah kalendar Facebook Events. Pilih ‘Reminders and Notifications’.
fb-gcal5
2. Pilih option yang sesuai dengan anda dan tekan Save.
fb-gcal6

Sudahkah anda mencuba app BajetKahwin? Cara paling mudah untuk menganggar berapa belanja kerja kahwin anda.

Sync dengan app kalendar dalam smart phone

Satu lagi kelebihan bila anda menggunakan smart phone khususnya android, Google Calendar boleh synchronize dengan app kalendar. Berikut ialah screenshot Facebook events dalam app S Planner di telefon aku.

fb-gcal7

Itulah tujuan kita guna telefon pintar, bukan? Dengan mengetahui teknik yang betul, kita boleh merancang aktiviti dengan lebih efektif melalui telefon pintar. Pengguna iPhone pun boleh buat jika mahu.

Sekian saja tips produktiviti daripadaku untuk kali ini. Selamat mencuba!

Filed under: TutorialTagged with: , ,

[Screencast] How to use Garmin Mapsource for getting direction and way finding

Salam.

Last year I showed you guys how to install and us Garmin Mapsource app on your desktop. This is the second part of the entry on how to use Garmin Mapsource for getting direction and way finding.

I’ll show you how to do it in a quick screencast. Watch and learn.

Here’s the note about the tutorial.

Method 1: Using Route Tool

  1. Click on the Route Tool icon.
  2. Click on your starting point on the map . (Waypoint 1)
  3. Click on your destination on the map  (Waypoint 2). While using the Route Tool, you can scroll using scroll bar, pan using Hand Tool, zoom-in/out and back to Route Tool to select the waypoint.

Method 2: Using Waypoint Tool

  1. Click on the Waypoint Tool icon.
  2. Click on the map to choose your waypoints e.g. home, shopping mall, office and any other destination. All of these waypoints will be listed in the user data tabs on the left.
  3. Select your waypoints from the Waypoint tab. You can select multiple Waypoints using CTRL button.
  4. Right click and choose ‘Create Route using Selected Waypoint(s)’.
  5. Route Properties window will popped up and you can change the settings here. Click OK button to view the route.

Method 3: Find Nearest Places

  1. On the menu, choose Find – Find Nearest Places (Ctrl+Shift+F)
  2. You can select the category and subcategory of the places to refine the search. Or other wise, you can just put the keyword in the containing box.
  3. Click ‘Make Waypoint’ button.
  4. Repeat step 4-5 in the Method 2: as above.

So I guess that’s all for now. You can explore more methods on how to use this app on your own. Personally, I’d prefer using Google Maps because I can view the map in satellite view. However, Mapsource app is really useful when you can’t access to the internet.

Filed under: TutorialTagged with: , ,