Category: Technology

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Servis Grab & Uber di Negeri Perak

Tak tau nak gembira ke tak dengan gabungan Grab & Uber ni. Ya, aku memang pengguna kedua-dua servis ride sharing ni. Sebelum aku cerita pasal ‘gabungan’ ni, jom kenali dulu apa itu Uber & Grab.

ASAL USUL

Uber ni asal dari California, US pada tahun 2009 oleh Travis Kalanick dan Garrent Gamp. Grab pula asal dari Malaysia (dulu MyTeksi) pada tahun 2012 oleh Anthony Tan dan Tan Hooi Ling.

Dua-dua ride sharing service ni memang bersaing dari segi harga, servis, UI/UX, promosi dan pelbagai lagi.

Aku bukanlah seorang driver Grab mahupun Uber. Tapi aku ada kawan yang mencari rezeki dengan platform ni. Aku pun tahu serba sedikit apa pengalaman seorang driver, kejar insentif itu ini, sebab reject job bila passenger panggil, average income sehari dan lain-lain.

Nak diskaun RM3 guna Grab? Daftar akaun Grab dan klik di sini.

KELEBIHAN

Antara yang aku suka dengan Uber ialah driver diorang tak banyak complain. Datang pickup passenger dan hantar dengan taat. Kalau Grab lain pula. Driver boleh pilih job tu sebab dia tahu jarak, berapa RM dapat, dapat bayar cash ke credit.Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: ,

Akhirnya saya menyesal membeli telefon murah

Sejak mula menjalankan perniagaan, aku lebih cermat dalam perbelanjaan dan keperluan peribadi. Telefon merupakan antara barang yang aku jaga dengan hati-hati. Supaya tidak rosak dan boleh pakai lama.

Raya dah dekat dan aku pun perlu guna telefon yang boleh buat kerja-kerja basic macam call, SMS, Whatsapp, Telegram, ambil gambar tak high-resolution sangat pun tak mengapa. Tapi yang penting bajet bawah RM300.

Sewaktu aku pergi beli barang di Plaza Yik Foong, sementara tunggu kedai dibuka, aku pun buat-buat survey telefon bajet bawah RM300 kat satu kedai ni. Tapi tokey yang jual tu pandai ayat dan akhirnya aku terbeli telefon Admet V10.Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: ,

Dapatkan maklumbalas design dengan Feedbag.io

Apabila aku mendapat sesebuah tugasan untuk rekabentuk grafik sama ada logo, poster, flyer, bunting, name card dan pelbagai lagi, aku selalu dapati proses untuk mendapatkan maklumbalas daripada klien adalah sedikit rumit.

Aliran kerja (workflow) yang biasa berlaku ialah:

  1. Siapkan design. Save sebagai JPEG dalam resolusi yang sederhana.
  2. Hantar email beserta attachment.
  3. Tunggu klien reply.
  4. Ubah design mengikut citarasa klien. Ataupun reply dengan hujah kenapa design itu sebegitu.
  5. Email sekali lagi beserta attachment yang telah dikemaskini.
  6. Tunggu klien reply. Kalau setuju, baru hantar dalam resolusi yang tinggi ataupun dalam fail Illustrator.

Anda nampak tak apa masalahnya di situ?

Proses ini boleh berlanjutan sehingga beberapa kali berbalas email baru boleh selesai. Email pun akan berlapis-lapis (nested) kadang-kadang sampai payah nak track.

Oleh itu aku pun mula mencari apakah jawapan kepada permasalahan ini.
Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: , , ,

Kenapa bisnes anda perlukan website?

Salam.

Apabila berjumpa dengan pelbagai orang, yang ada bisnes ataupun tidak, ramai nak tahu apa perlunya website ni. Aku tak nafikan, banyak bisnes boleh dijalankan hanya menggunakan media sosial terutamanya Facebook dan Instagram.

Tapi, sebagai seorang website designer, aku masih berpendapat website itu sangat penting. Adakah website masih relevan di zaman media sosial di mana guna Facebook pun boleh buat duit ribu-ribu?

Ikuti soal jawab yang berikutnya.

Kenapa kebanyakan bisnes perlukan website? Facebook dah cukup kan?
Continue reading

Filed under: TechnologyTagged with: , ,