Matric Card and Bloody Story

Finally, I’m in my last semester as a degree students in IIUM. I hope that I can finish my study this semester Insya-Allah. Its sad to see some of my friend who have to repeat few papers.
blood01.jpg
New Matric Card
Still remember about the loss of my wallet last August? Well, after more than 4 months, finally I got my brand new matric card on 29th December. I love my matric number, 0512121. I’ve met with one guy named Azlan with a matric number 0314141. Cool number eh? Matric card is very important to me because I want to use it to get students price for a movie and also to get free medicine from the clinic. =P

New Look
Some of my friends told me that they don’t recognize me because of my new look. Its not totally a new look. It just that I’m keeping my goatee just like during my second year. Plus I think my hairstyle is different than before.

Blood Donation
I was surprised to see the blood donation activity as early as the second week. Since I’ve bring my bloody book and fulfill the criteria as a donor that day, I simply went to donate some blood on 30th December. The last time I’ve donated was on 3rd January 2008.
blood02.jpg
Officially, I’ve donated my blood sixth time. According to the bloody book, I’m entitled to get free outpatient treatment for 1 year and second class medical treatment for 6 months. Here’s the criteria to become a blood donor and some benefits of it.
blood03.jpg
blood04.jpg

My blood type is B+. I remembered my boss once said that all the people with the B+ blood have the same motto in life, ‘Be Positive’.
Related post

58 thoughts on “Matric Card and Bloody Story”

    1. yep.. be positive kan!! oh ko baru 5 kali rupenye.. yes!!!

      takde kaitan pun kurus atau gemuk.. kalo sehat n murah ati, kena la derma!

    1. yep.. be positive kan!! oh ko baru 5 kali rupenye.. yes!!!

      takde kaitan pun kurus atau gemuk.. kalo sehat n murah ati, kena la derma!

    1. ala kat library tu leh je masuk tanpa kad.. ayat sket penjaga pintu..

      kadang2 canggih sgt UIA pun takleh gak.. cara manual gak best!

    1. ala kat library tu leh je masuk tanpa kad.. ayat sket penjaga pintu..

      kadang2 canggih sgt UIA pun takleh gak.. cara manual gak best!

  1. sian aziz… ^^” πŸ˜‰

    blood donation huh? aritu fairuz n wahida mau pegi derma tp kusi meja nurse semua dh bungkus nk balik..

    me? i can’t cz berat x cukup berat…huhu~ n mcm iklan tu kate “saya takut darah” huhu lagii…

  2. sian aziz… ^^” πŸ˜‰

    blood donation huh? aritu fairuz n wahida mau pegi derma tp kusi meja nurse semua dh bungkus nk balik..

    me? i can’t cz berat x cukup berat…huhu~ n mcm iklan tu kate “saya takut darah” huhu lagii…

  3. nice number!
    mine is like.. randomly scattered numbers! lol

    i’ve never donate my blood
    i don’t like hospital and never will
    up till now, i still don’t know my bloody type haha

    only last year i had to get it checked because i need the doc to certify that i’m healthy lol which totally pissed me off hahahahaha

    Adila latest post: Entri BENGANG!

    1. yeah.. lucky to have that number.. aiya.. you shouldn’t be like this. lambat laun kena gak pegi hospital.. nak bersalin kang takkan kt umah kot..? hehe

  4. nice number!
    mine is like.. randomly scattered numbers! lol

    i’ve never donate my blood
    i don’t like hospital and never will
    up till now, i still don’t know my bloody type haha

    only last year i had to get it checked because i need the doc to certify that i’m healthy lol which totally pissed me off hahahahaha

    Adila latest post: Entri BENGANG!

    1. yeah.. lucky to have that number.. aiya.. you shouldn’t be like this. lambat laun kena gak pegi hospital.. nak bersalin kang takkan kt umah kot..? hehe

  5. erm..dulu penah all out naikkan berat badan semata2 nk memenuhi impian nak derma darah… last2 dapat gak derma…walau pun time berat x de la cukup btul2 45kg….kira x layak la tu….tp lepas gak….tercapai la cita2 nk derma darah…huh!! payahnya….hehhe…at least dah pernah derma sekali seumur idup….lepas ni x de dah kot…susah btol nk tambah berat…hehehe… πŸ˜‰

    limaumaniss latest post: call for Khilafah..

    1. wah.. sanggup tu naikkan berat semata-mata nak derma darah. bagus! takpe. nanti lepas akak kawen, org ckp mesti berat naik nye. bleh la derma darah lagi.. hehe

  6. erm..dulu penah all out naikkan berat badan semata2 nk memenuhi impian nak derma darah… last2 dapat gak derma…walau pun time berat x de la cukup btul2 45kg….kira x layak la tu….tp lepas gak….tercapai la cita2 nk derma darah…huh!! payahnya….hehhe…at least dah pernah derma sekali seumur idup….lepas ni x de dah kot…susah btol nk tambah berat…hehehe… πŸ˜‰

    limaumaniss latest post: call for Khilafah..

    1. wah.. sanggup tu naikkan berat semata-mata nak derma darah. bagus! takpe. nanti lepas akak kawen, org ckp mesti berat naik nye. bleh la derma darah lagi.. hehe

  7. tiba2 teringat dlu pun penah cuba utk naikkn berat bdn so that boleh derma darah.kira macam cita2 jugak la seperti akak limaumanis di atas.pastu mcm x ckup pun 45 tp ntah boleh lepas plak.hehe.so alhamdulilah dgn berat yg lebih kurang nak ckup je x pengsan plak. hm tp skrg x leh derma dah sbb blood pressure plak x ok.kne tunggu dan tunggu lagi.rugi la klau org darah O seperti saya x bleh contribute kan..?

    1. em.. tak tau la awk.. sy bukannye doktor pun. tapi try la naikkan berat badan ye.. nanti da berisi sket, baru la bleh derma darah!

    2. ape ni? nak kne berisi ke? aduh..tidak mahu la klau smpai bgitu sekali.hehe.ala yg penting kne naikkn blood pressure.klau berat tu mst dktor yg jaga kt tmpt derma darah tu bagi lepas je sbb da penah derma darah 3 times before this.hehe.ok la kan 3 times.lagi pun saya muda lagi.lagi muda dari awak.hik3

    3. iyela huda.. suka hati la. yg penting awak kena pandai jaga diri. jgn asyik sakit je.. ni muda2 da mcm2 penyakit. buat susah ati je..

  8. tiba2 teringat dlu pun penah cuba utk naikkn berat bdn so that boleh derma darah.kira macam cita2 jugak la seperti akak limaumanis di atas.pastu mcm x ckup pun 45 tp ntah boleh lepas plak.hehe.so alhamdulilah dgn berat yg lebih kurang nak ckup je x pengsan plak. hm tp skrg x leh derma dah sbb blood pressure plak x ok.kne tunggu dan tunggu lagi.rugi la klau org darah O seperti saya x bleh contribute kan..?

    1. ape ni? nak kne berisi ke? aduh..tidak mahu la klau smpai bgitu sekali.hehe.ala yg penting kne naikkn blood pressure.klau berat tu mst dktor yg jaga kt tmpt derma darah tu bagi lepas je sbb da penah derma darah 3 times before this.hehe.ok la kan 3 times.lagi pun saya muda lagi.lagi muda dari awak.hik3

    2. iyela huda.. suka hati la. yg penting awak kena pandai jaga diri. jgn asyik sakit je.. ni muda2 da mcm2 penyakit. buat susah ati je..

    1. actually, I’m also don’t like the needle. tapi kenala berani sket.. my tips, try to think about other things and don’t look at the jarum.. usha awek2 sebelah ke.. huhu

    1. actually, I’m also don’t like the needle. tapi kenala berani sket.. my tips, try to think about other things and don’t look at the jarum.. usha awek2 sebelah ke.. huhu

    1. kalau nak rasa, jangan pakai bius la. baru betul2 sakit kurasakan.. hehe actly pernah nurse tu cucuk tak pakai bius.. sakit sangat!!

    1. kalau nak rasa, jangan pakai bius la. baru betul2 sakit kurasakan.. hehe actly pernah nurse tu cucuk tak pakai bius.. sakit sangat!!

  9. kalau berat badan lebih 45 kg tapi BMI tak lepas, macam tak boleh derma jugak je. Kang buat malu je pergi, excited punya excited last2 tak boleh.huhuuhu

  10. kalau berat badan lebih 45 kg tapi BMI tak lepas, macam tak boleh derma jugak je. Kang buat malu je pergi, excited punya excited last2 tak boleh.huhuuhu

  11. lama tak jenguk sini..hmm..hari tu tak smpat nk derma sbb apa xtau.. tapi, setelah ditolak low blood pressure 2x, tak cukup zat besi sekali, aku berjaya derma 7 kali..huh.. tapi 350ml jek..

    1. wah. sudah 7 kali. tapi kalo total, aku still lagi banyak la kot.. hehe

      its a good reminder to yourself la. always keep yourself fit and healthy..

  12. lama tak jenguk sini..hmm..hari tu tak smpat nk derma sbb apa xtau.. tapi, setelah ditolak low blood pressure 2x, tak cukup zat besi sekali, aku berjaya derma 7 kali..huh.. tapi 350ml jek..

    1. wah. sudah 7 kali. tapi kalo total, aku still lagi banyak la kot.. hehe

      its a good reminder to yourself la. always keep yourself fit and healthy..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *