App Android BajetKahwin kini dilancarkan

Salam.

Setelah 3 bulan sejak pelancaran projek BajetKahwin, akhirnya dapat juga aku melancarkan app BajetKahwin untuk telefon pintar yang menggunakan sistem operasi Android.

Android App

bajetkahwin-googleplay

Banyak juga yang telah aku pelajari berkaitan pembangunan aplikasi mobil ni. Mulanya aku fikir mungkin boleh buat app shortcut ke website BajetKahwin.

Tapi bila difikirkan balik, lebih baik jika app ni boleh digunakan terus pada telefon, tanpa menggunakan sambungan Wifi ataupun Data.

mockup-s3-bajetkahwin

Antara perkara baru dalam app BajetKahwin kali ini ialah kebolehan untuk menyimpan data. Iyalah, kalau pengguna dah masukkan bajet mereka ke dalam app, tentulah mereka mahukan bajet tersebut disimpan. Takkan setiap kali buka app, kena masukkan data berulang kali.

Terima kasih kepada teknologi HTML5 iaitu LocalStorage, yang memudahkan bajet disimpan, selagi pengguna tidak menekan butang Padam atau Reset.

Versi Web Mobile

Selain itu, aku juga telah membina semula website BajetKahwin versi mobile (mobile web) supaya menjadi lebih ringan dan pantas bila dilayari menggunakan telefon. Data Bajet juga akan disimpan dalam telefon pintar pengguna.

Kenapa nampak sama?
Ya, memang kelihatan sama. Aku menggunakan kod yang serupa untuk kedua-dua versi ni. Leceh juga kalau nak buat asing-asing. Nanti kalau nak kemaskini pun perlu buat dua kali. Bezanya, versi app boleh digunakan tanpa sambungan internet.

Download

Get it on Google Play

Anda boleh memuat turun app Android BajetKahwin di Google Play Store sekarang! Jangan lupa untuk memberikan rating dan komen ya!

BACA ARTIKEL:   4 Pelan Broadband Malaysia Yang Berbaloi

1 thought on “App Android BajetKahwin kini dilancarkan”

  1. Hi,

    We’re interested in advertising on your blog.

    Let me know if you’re interested in discussing further about it.


    Rgds
    Himanshu

Leave a Comment

Your email address will not be published.