Category: Usahawan

5 Tips Untuk Upgrade Kerjaya Freelance Designer Supaya Nampak Lebih Professional

Assalamualaikum dan salam sejahtera GM!

Dalam seminggu ni banyak betul post berkenaan isu ‘FREELANCE’. Ada masa sedikit ni, aku nak kongsi beberapa point yang mungkin agak berguna pada semua designer untuk ‘upgrade’ career design korang.

1 – Tukar title dari ‘Freelance’ kepada ‘Design/Creative Consultant’:

Maksud dan tujuan asal ‘Freelance’ adalah satu kerja yang dibuat di luar waktu kerja full-time untuk duit poket sampingan. Secara automatik tugas freelance menjadi tanggapan ‘murah’ kepada customer untuk mendapatkan khidmat tertentu berbanding pergi syarikat grafik/printing.Continue reading

Filed under: Design, UsahawanTagged with: ,

Asas Pemasaran Digital Yang Anda Perlu Tahu

Pemasaran digital ataupun digital marketing, merupakan salah satu cabang untuk memasarkan jenam, produk dan servis secara dalam talian.

Kenapa kena buat pemasaran? Apa beza dengan pengiklanan?

Pemasaran ialah satu aktiviti utama dalam sesebuah perniagaan. Setiap jenis perniagaan mempunyai keperluan yang berbeza.

Yang ni berdasarkan apakah jenis pelanggan yang mereka perlukan.Continue reading

Filed under: UsahawanTagged with: ,

IpohPrint : Dulu kedai online, sekarang dah jadi kedai fizikal

Memulakan sesuatu bisnes bagi aku memang senang. Tetapi nak mengembangkan dan memastikan segala-galanya berjalan lancar, bukan mudah dan banyak cabarannya.

IpohPrint merupakan sebuah kedai printing online, yang menguruskan design dan tempahan kepada pelanggan. IpohPrint asalnya sebuah eksperimen untuk aku mengkaji apakah cara terbaik dalam mengendalikan sebuah bisnes B2C (business to customer). Sebelum ni, bisnes website adalah jenis B2B.
Continue reading

Filed under: UsahawanTagged with: ,

Perkhidmatan Online Printing – IpohPrint

Online Printing IpohPrint

Sempena tahun baru Hijrah yang ke 1437H, sukacita aku nak mengumumkan satu lagi projek terbaru kami, iaitu IpohPrint, sebuah platform untuk membuat tempahan cetakan secara atas talian.

Kenapa kami nak buat bisnes percetakan?

Sebenarnya, sejak dari zaman universiti lagi aku dah terlibat dengan kedai percetakan ni. Zaman student dulu, memang wajib pergi kedai printing untuk print tugasan studio dan pelbagai lagi. Kiranya ini memang cita-citaku sejak di bangku universiti-lah!
Continue reading

Filed under: UsahawanTagged with: , , ,

Tahun pertamaku buat bisnes website di Ipoh

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Ogos. Cepat sungguh masa berlalu. Macam-macam hal yang berlaku sejak aku memulakan perniagaan website secara serius ni.

Alhamdulillah sekarang dengan tiga staff fulltimer dan dua orang praktikal (24 minggu), banyak yang aku turut pelajari berkaitan pengurusan sumber manusia (human resource) seperti KWSP, SOCSO dan kiraan gaji.
Continue reading

Filed under: UsahawanTagged with: ,