Tag: interior design

Isu pergerakan keluar masuk (flow) masjid dan surau

Pernahkah anda pergi ke sesebuah surau atau masjid yang kecil kemudian berasa pelik apabila ingin mencari tandas, ruang wuduk dan juga ruang solat? Terasa seperti laluan yang digunakan oleh lelaki dan perempuan adalah sama dan seperti tidak ada pengasingan? Aku dan isteriku sudah beberapa kali mengalami masalah apabila singgah ke surau atau masjid yang asing.

Inilah tujuan aku menulis entri kali ini supaya masyarakat di luar sana khususnya arkitek yang bakal membina surau dan masjid boleh memahami masalah kecil yang sedikit sebanyak mempengaruhi susun atur dan layout sesebuah surau dan masjid.

Kebanyakan masjid tak menekankan aspek pergerakan keluar masuk (flow) jemaah sehingga seringkali berlaku pertembungan antara jemaah lelaki dan perempuan. Tambahan pula apabila sesebuah masjid itu dah diubahsuai dan dibesarkan.Continue reading

Filed under: Architecture, IslamicTagged with: , ,

Kediaman Kecil dan isunya di Malaysia

Assalam.

Jika anda rajin membaca blog atau website berkaitan rumah & kediaman (Home & Living) anda pasti pernah terserempak dengan trend ‘Tiny House Movement’.

laird-herbert-tiny-house

Sejak tahun lepas lagi aku mengikuti blog bertema sedemikian, contohnya Tiny House Blog dan sebagainya. Tapi itu merupakan trend di Barat, dan bila difikirkan untuk sesuaikan dengan konteks kehidupan di Malaysia, aku dapati ada beberapa isu yang perlu difahami dan boleh difikirkan penyelesaiannya.

solo-bunkie-36

1. Faktor Cuaca
Di Malaysia, umum mengetahui cuaca adalah panas dan lembap sepanjang tahun. Kalau di negara seperti US, Eropah & Australia, dengan cuaca empat musim dan kering, tak menjadi masalah sangat. Kenapa?

Mereka boleh letak tempat tidur dalam ruangan bumbung. Kalau anda pernah naik bumbung rumah anda, anda sendiri tahu betapa hangatnya ruang bumbung tersebut. Kalau nak pasang air-cond, memerlukan tenaga yang sangat banyak di samping tidak mesra alam. Kalau nak berkipas pula, anda perlukan ketinggian siling yang sesuai.
protohaus
Selain itu, mereka juga banyak menggunakan kabin kontena yang terpakai. Kontena ni diperbuat daripada besi. Bayangkan kalau duduk dalam kontena besi tanpa air-cond waktu tengahari, macam duduk dalam oven!

2. Faktor Saiz Keluarga
Kebanyakan contoh ‘Kediaman Kecil’ ini aku dapati rata-rata mempunyai bilangan isi rumah 2 orang sahaja. Boleh jadi pasangan muda yang belum mempunyai anak ataupun mereka yang sudah berusia, anak-anak dah tak tinggal sekali. Kalau ada anak ramai, susah untuk hidup dalam ruangan yang kecil dan sempit. Setiap orang perlukan ruang dan privasi masing-masing.

3. Konsep ‘Kabin Trailer’
Sudah banyak contoh ‘Kediaman Kecil’ ini dibina atau diubahsuai daripada trailer kabin atau kenderaan rekreasi (recreational vehicle atau RV). Di Malaysia trend sebegini belum wujud.

Menurut blog Malaysia Campervan, caravan trailer sebegini dikenakan road tax RM50 setahun. PUSPAKOM juga ada kategori khas untuk caravan/campervan. Untuk mendapatkan kebenaran, perlu menghantar lukisan pelan dan susun atur dalaman (interior layout) kepada JPJ sebelum ubahsuai dibuat.

4. Kos bahan mentah
Disebabkan faktor cuaca dan sumber, banyak juga ‘Kediaman Kecil’ ini dibina menggunakan kayu. Kalau di sini, kayu sangat mahal. Besi dan konkrit lebih murah. Kalau nak pra-fabrikasi (prefabrication) mungkin boleh untuk kurangkan kos.

Solusi

Buat masa sekarang ni, aku masih belum dapat fikirkan solusi yang terbaik. Perlukan orang yang ahli dalam bidang senibina, rekabentuk dalaman, jurutera bahan khususnya agar dapat memberikan buah fikiran dan konsep yang terbaik dalam menangani harga rumah yang semakin meningkat terutamanya di bandar-bandar utama.

  • Pemilihan bahan binaan yang menyejukkan seperti kayu
  • Menggunakan konsep modular supaya rumah-rumah ini boleh disambung untuk menampung bilangan ahli keluarga
  • Meningkatkan kesedaran pergerakan rumah kecil ini. Apabila ada permintaan, mungkin ada pasaran untuk kabin trailer.
  • Kerajaan boleh membantu dengan menggubal undang-undang berkaitan pemilikan trailer / caravan

Itu saja solusi yang aku boleh fikirkan buat masa sekarang ni. Anda pula bagaimana? Mahukah anda tinggal di rumah kecil sebegini? Sila tuliskan di ruangan komen di bawah. Terima kasih.

Filed under: Architecture, DesignTagged with: ,

Design your floor plan with Floorplanner

Salam. I’ve been using this web application for more than one year but I never write anything about it yet. This week, I’ll introduce you FloorPlanner, the easiest way to create floor plans.

Fast way to visualize your space

Right now, I need to visualize the space inside my small bedroom. I wonder how its going to looks like if I put the bed here, the wardrobe there, my workstation and many more. Instead of doing manual sketches of the furniture arrangement, I can use Floorplanner to help me arrange those furniture with the correct size including width and depth.

Not just for interior designers

You don’t have to be interior designers to plan your floor. I mean you don’t have to be interior designer to use this application. If you are familiar with Facebook games, then it shouldn’t be much problem.

Its a Flash based application and everything is drag and drop. You can resize the furniture, rotate them to any angle, expand your room, choose your favourite floor finishing and many more.

3D model visualization

There are few furniture models that can be render in 3D. Once you have satisfied designing in 2D, you can switch to 3D view to see how its look like. You can rotate, pan and zoom your 3D plan just like using any other 3D software.

It’s Free

The main thing that I like about Floorplanner is free. You don’t have to pay to use this application. With the free account, you can create few floor plans, rooms and many cool features. However free accounts come with some limitation and some nagging advertisement.

Its hard for me to describe everything here. You just have to try it yourself. So far, this is one of the best web application that I love and enjoy using it.

Before I end this quick post, you can watch this video on how to create a floor plans within 3 minutes.

P/S – Goodbye to Google SketchUp!

Filed under: DesignTagged with: , ,

5 Common Problems with Mosque & Surau design in Malaysia

Salam. We are still discussing about the mosque and surau design in Malaysia. Previously, I shared about my 10 most visited mosque and surau. Based on my observation, they shared common problems in term of architecture and interior design. Let’s see one by one.

1. Layout
There are few mosque and surau which has been expanded and renovated from their original design to cater the growing number of Muslim in the area. However, some of the renovation was conducted by contractors, they are not really keen on the circulation. These renovation led to a confusion of circulation for the first timer. I don’t like it when I have to walk around the mosque looking for the restroom and ablution area. Maybe some direction signage should be installed inside these mosque.

2. Orientation inside the Ablution area
Inside the ablution area, there are few number of mosque which don’t make the wall of pipes facing the qiblat. It is a sunnah to take ablution while facing the qiblat.

View more pictures taken at Sultan Mizan Mosque, Putrajaya.

3. Orientation of the Toilet
Some mosque or surau, once renovated, will experience odd orientation inside the toilet. It is makruh for Muslim to use WC while facing qiblat and that’s why some of the WC was rotated 90 degree. Users will find it hard to use the squat toilet while facing the wall. (Source)

4. Ventilation
Malaysia is a hot and humid country. Therefore, most of the mosque should have good ventilation to ensure the comfort of the user. However, most of the mosque was designed without proper ventilation and it causes the user to sweat especially in the afternoon. Some mosque or surau even installed air conditions to provide thermal comfort.

5. Acoustic
Last but not least, most of the big mosque will have the acoustic problem. This happen because the large prayer hall with brick walls causes noise and echoes. Its difficult to listen to the sermon with poor setting of the PA system inside the hall. However, most of the mosque manage to solve this issue by investing in good microphones and speakers.

These are the five common problems that I’ve been thinking about. Again, these are just my observation on the older mosque and surau. Some of the modern and latest mosque design has taken care of these problems.

Filed under: ArchitectureTagged with: , , ,