Category: Architecture

Kenapa masjid dan surau perlu dibina mengikut fasa?

Entri ini adalah susulan daripada entri sebelum ini iaitu ‘Aliran keluar masuk masjid’.

Ini juga hasil daripada analisa kami berdua selaku pengguna masjid dan surau. Berikut ialah masalah yang aku selalu perhatikan khususnya di surau dan masjid sekitar kawasan perumahan.

Hasil pemerhatian:
> Masjid dan surau yang aktif biasanya akan diubahsuai dibesarkan dalam masa 5-10 tahun selepas dibina.
Continue reading

Filed under: ArchitectureTagged with: ,

Isu pergerakan keluar masuk (flow) masjid dan surau

Pernahkah anda pergi ke sesebuah surau atau masjid yang kecil kemudian berasa pelik apabila ingin mencari tandas, ruang wuduk dan juga ruang solat? Terasa seperti laluan yang digunakan oleh lelaki dan perempuan adalah sama dan seperti tidak ada pengasingan? Aku dan isteriku sudah beberapa kali mengalami masalah apabila singgah ke surau atau masjid yang asing.

Inilah tujuan aku menulis entri kali ini supaya masyarakat di luar sana khususnya arkitek yang bakal membina surau dan masjid boleh memahami masalah kecil yang sedikit sebanyak mempengaruhi susun atur dan layout sesebuah surau dan masjid.

Kebanyakan masjid tak menekankan aspek pergerakan keluar masuk (flow) jemaah sehingga seringkali berlaku pertembungan antara jemaah lelaki dan perempuan. Tambahan pula apabila sesebuah masjid itu dah diubahsuai dan dibesarkan.Continue reading

Filed under: Architecture, IslamicTagged with: , ,

Kediaman Kecil dan isunya di Malaysia

Assalam.

Jika anda rajin membaca blog atau website berkaitan rumah & kediaman (Home & Living) anda pasti pernah terserempak dengan trend ‘Tiny House Movement’.

laird-herbert-tiny-house

Sejak tahun lepas lagi aku mengikuti blog bertema sedemikian, contohnya Tiny House Blog dan sebagainya. Tapi itu merupakan trend di Barat, dan bila difikirkan untuk sesuaikan dengan konteks kehidupan di Malaysia, aku dapati ada beberapa isu yang perlu difahami dan boleh difikirkan penyelesaiannya.

solo-bunkie-36

1. Faktor Cuaca
Di Malaysia, umum mengetahui cuaca adalah panas dan lembap sepanjang tahun. Kalau di negara seperti US, Eropah & Australia, dengan cuaca empat musim dan kering, tak menjadi masalah sangat. Kenapa?

Mereka boleh letak tempat tidur dalam ruangan bumbung. Kalau anda pernah naik bumbung rumah anda, anda sendiri tahu betapa hangatnya ruang bumbung tersebut. Kalau nak pasang air-cond, memerlukan tenaga yang sangat banyak di samping tidak mesra alam. Kalau nak berkipas pula, anda perlukan ketinggian siling yang sesuai.
protohaus
Selain itu, mereka juga banyak menggunakan kabin kontena yang terpakai. Kontena ni diperbuat daripada besi. Bayangkan kalau duduk dalam kontena besi tanpa air-cond waktu tengahari, macam duduk dalam oven!

2. Faktor Saiz Keluarga
Kebanyakan contoh ‘Kediaman Kecil’ ini aku dapati rata-rata mempunyai bilangan isi rumah 2 orang sahaja. Boleh jadi pasangan muda yang belum mempunyai anak ataupun mereka yang sudah berusia, anak-anak dah tak tinggal sekali. Kalau ada anak ramai, susah untuk hidup dalam ruangan yang kecil dan sempit. Setiap orang perlukan ruang dan privasi masing-masing.

3. Konsep ‘Kabin Trailer’
Sudah banyak contoh ‘Kediaman Kecil’ ini dibina atau diubahsuai daripada trailer kabin atau kenderaan rekreasi (recreational vehicle atau RV). Di Malaysia trend sebegini belum wujud.

Menurut blog Malaysia Campervan, caravan trailer sebegini dikenakan road tax RM50 setahun. PUSPAKOM juga ada kategori khas untuk caravan/campervan. Untuk mendapatkan kebenaran, perlu menghantar lukisan pelan dan susun atur dalaman (interior layout) kepada JPJ sebelum ubahsuai dibuat.

4. Kos bahan mentah
Disebabkan faktor cuaca dan sumber, banyak juga ‘Kediaman Kecil’ ini dibina menggunakan kayu. Kalau di sini, kayu sangat mahal. Besi dan konkrit lebih murah. Kalau nak pra-fabrikasi (prefabrication) mungkin boleh untuk kurangkan kos.

Solusi

Buat masa sekarang ni, aku masih belum dapat fikirkan solusi yang terbaik. Perlukan orang yang ahli dalam bidang senibina, rekabentuk dalaman, jurutera bahan khususnya agar dapat memberikan buah fikiran dan konsep yang terbaik dalam menangani harga rumah yang semakin meningkat terutamanya di bandar-bandar utama.

  • Pemilihan bahan binaan yang menyejukkan seperti kayu
  • Menggunakan konsep modular supaya rumah-rumah ini boleh disambung untuk menampung bilangan ahli keluarga
  • Meningkatkan kesedaran pergerakan rumah kecil ini. Apabila ada permintaan, mungkin ada pasaran untuk kabin trailer.
  • Kerajaan boleh membantu dengan menggubal undang-undang berkaitan pemilikan trailer / caravan

Itu saja solusi yang aku boleh fikirkan buat masa sekarang ni. Anda pula bagaimana? Mahukah anda tinggal di rumah kecil sebegini? Sila tuliskan di ruangan komen di bawah. Terima kasih.

Filed under: Architecture, DesignTagged with: ,

Visit Newcastle: The New Newcastle Museum


Salam. In this entry, I’ll share about a brand new tourist attraction in Newcastle which is the new Newcastle Museum.

Location

The museum was opened on 4th August 2011. It is located at Honeysuckle Drive next to Civic Station, adjacent to 2P and 4P parking lots.

The museum is actually existing heritage buildings, the Honeysuckle Railway Workshops which was reused to accommodate exhibition spaces, an education centre and an associated cafe. The admission is free so you can bring all your family members along too!

Newcastle Story Gallery

There are three main exhibition gallery. The first gallery is Newcastle Story. You can read all about the history of Newcastle from the early settlements to the modern day. There are only a  few artifacts displayed here but they made the showcase so big and attractive.

There was a tram service in Newcastle long time ago before public buses took over because it is more efficient. The museum displayed the tram for visitors to hop on and experience it.

Supernova Gallery

The next gallery exhibits science and technology stuff which feels like visiting National Science Centre in Bukit Kiara. Kids and adult can learn and experiment science with all the exhibits.

Fire & Earth Gallery

In the last century, Honeysuckle housed BHP Steelworks industry. In this gallery, you can see all the remainings of the steel industry. We were lucky as we were just in time to witness the interesting show which told us the story of the industry.

There is a Link Gallery which links the heritage buildings which contains a display of  a life size pipe organ, locomotive and some painting.

I really like the modern design concept that was applied to the museum even though the setting is in a heritage building. It makes visiting to the museum so interesting and attractive.

This is my favourite shot!

That’s all for now. More Newcastle exploration coming soon!

Filed under: Architecture, TravelTagged with: , , ,

The Future of Newcastle Mosque

Salam. There are only two mosque in Newcastle and the one I visit the most is the Newcastle Mosque in Wallsend.

Muslims population in Newcastle

The Muslim population in Newcastle has been growing significantly in the last five years. The current Muslim population is a mix of Asian, African, Middle Eastern, European and Anglo-Saxon origin.

Influx of overseas Muslim students from Middle East and different Asian countries coming to Newcastle University and TAFE has also been contributing in this changing demography.

This is a picture of the exterior design of the Newcastle Mosque in Wallsend.

It is a single storey building with a main prayer hall for male and a smaller prayer room for female. It also has a small ablution area and toilet. Usually many people will come to the mosque for Friday prayers. At other times, there are only three to four rows in the main hall.

Elermore Vale Mosque appeal

With the increased population of Muslims in Newcastle, the Muslim society has started to propose a new mosque not so far from Wallsend which is in Elermore Vale.

This is the 3D visualization of the mosque. It will have its own parking space,  a community hall for gathering such as Eid, a school and more facilities for the Muslim community.

However, the locals disagree with the mosque project as they claim that it will cause more traffic congestion especially during Friday noons or on other special days when Muslims celebrate an occasion.

It has been reported that Newcastle City Council planners recommended the development application be refused on traffic and parking grounds.

I don’t know where they got the statistic but I don’t think there are 267 cars coming to Wallsend on every Friday. I think they counted other motorists who passes by that road at that time too. That’s not fair.

Now it’s going to take a longer time for approval if they want us to find a new location for the mosque. I really hope that the mosque project will start before I return to Malaysia. Anyway, I’m taking this opportunity to invite all Muslim to support and donate in building the mosque. You can visit Newcastle Mosque website for more information.

Filed under: ArchitectureTagged with: ,